H Τουρκία μάλλον κερδίζει στο Αφρίν

Αναδημοσίευση από: ptisidiastima.com

Πολλά έχουν γραφεί για την τουρκική εκστρατεία στο Αφρίν. Και στην ιστοσελίδα μας έχουμε μεταφέρει όσα γίνονται γνωστά και μπορούν με κάποιον τρόπο να επιβεβαιωθούν. Τα αποτελέσματα όμως είναι μάλλον αυτά που θέλει η Τουρκία και ο Ερντογάν. Η Τουρκία κερδίζει, πολιτικά, διπλωματικά, και το κυριότερο, στρατιωτικά.
  1. Πολιτικά
Ο Ερντογάν έχει καταφέρει να συσπειρώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας υπέρ της επιχείρησης. Δεν υπάρχει κάποια φωνή που θα μπορούσε να πολεμήσει πολιτικά της Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας, πιθανότατα γιατί τις φωνές αυτές τις έχει ήδη φυλακίσει. Οι Κεμαλιστές χαιρετίζουν την επιχείρηση, οι μειονότητες εύχονται για την επιτυχία της. Κατάφερε να αποσπάσει και επιστολή στήριξης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Τουρκικά μέσα αναφέρουν πως την επιχείρηση στηρίζουν και οι μετριοπαθείς κουρδικής καταγωγής Κούρδοι, καθώς πρόκειται για μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

2. Διπλωματικά

Πολλά έχουν γραφεί για την διπλωματική ήττα της Τουρκίας στο Αφρίν. Αν εξαιρέσουμε μια -τελείως κούφια- απειλή της Συρίας πως θα καταρρίψει τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τον εναέριο χώρο της, τίποτα δεν έχει γίνει. Οι Ρώσοι σφυρίζουν αδιάφορα, και μάλλον συναγωνίζονται με τους Αμερικανούς στο ποιος θα πουλήσει γρηγορότερα τους Κούρδους. Οι τελευταίοι έχυσαν το αίμα τους πολεμώντας το ISIS, τώρα διαλύονται από την ανώτερη πολεμική μηχανή της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν απειλεί και εξευτελίζει τις ΗΠΑ, αλλά οι τελευταίες δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να τον μαζέψουν. Και είναι προφανές πως όχι απλά δεν θέλουν, αλλά και δεν μπορούν. Η δε ρωσική στάση, είναι θα λέγαμε κλασική. Για τους φίλους που θα ήθελαν να δουν την χώρα μας σε συμμαχεί με το Ξανθό Γένος εγκαταλείποντας παραδοσιακούς μας συμμάχους και το ΝΑΤΟ, θα λέγαμε πως στην Βόρεια Συρία το YPG και οι Κούρδοι ζουν την δική τους εκδοχή των Ορλωφικών. Συνεπώς η Τουρκία διπλωματικά έχει κερδίσει.

3. Στρατιωτικά

Εδώ θα μείνουμε λίγο περισσότερο. Η Τουρκία καταφέρνει τους στόχους της επιχείρησης και μάλιστα σημειώνει και επιτυχίες. Η αεροπορική επιδρομή της έναρξης, είχε 72 αεροσκάφη ταυτόχρονα στον αέρα, και είχε, σύμφωνα με το Τουρκικό Επιτελείο, 95% επιτυχία. Κάτι απόλυτα λογικά, για μια αεροπορική δύναμη που είχε σε φωτογραφίες υπερυψηλής ανάλυσης και την τελευταία καλύβα της περιοχής, δεν αντιμετώπιζε κανένα αντιαεροπορικό, και χρησιμοποιούσε κατευθυνόμενα όπλα.

Το Τουρκικό Πυροβολικό έβαλε συνεχώς και σε μεγάλες αποστάσεις, κονιορτοποιώντας τα προωθημένα φυλάκια των Κούρδων (αυτά που πριν μερικούς μήνες φιλοξενούσαν και Αμερικανούς στρατιώτες). Η όλη επιχείρηση συντονιζόταν με βάση πληροφορίες που μάζευαν τα τουρκικά UAV, αλλά και πληροφορίες που έστελναν τα συστήματα DB-110. Όταν ξέφευγε από τις τουρκικές κατευθυνόμενες βόμβες, το πυροβολικό, τις ρουκέτες, καταστρέφοντας από UMTAS που βάλλουν τα Bayraktar. Παρά το γεγονός ότι δεν αναμενόταν, χρησιμοποιούνται και τα T129 ATAK και μάλιστα ευρέως.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο


Οι απώλειες των Τούρκων υπάρχουν, και πιθανότατα μετρούν ένα άρμα μάχης και ένα ελικόπτερο. Αλλά για μιας τέτοιας έκτασης επιχείρηση, με τόσο εκτεταμμένη χρήση μέσων από όλους τους κλάδους, και με βάση την εμπειρία από την περιοχή, οι απώλειες είναι αρκετά περιορισμένες. Σε σχέση με τις μάχες με το ISIS, οι τουρκικές δυνάμεις τα καταφέρνουν καλύτερα, με αξιοποίηση των ειδικών δυνάμεων και των βαριά εξοπλισμένων συμμάχων τους, εξασφαλίζουν την περιοχή, και μετά γίνεται η των προώθηση αρμάτων μάχης κι άλλων τεθωρακισμένων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Πέρα των προφανώς οφελών της Τουρκίας από την εξάλειψη μιας απειλής στα νοτιοανατολικών συνόρων, το Αφρίν είναι μια μεγάλης έκτασης δοκιμή για τις τουρκικές ΕΔ. Στο Αφρίν δοκιμάζονται νέες τακτικές, και νέα όπλα, τα περισσότερα από τα οποία είναι τουρκικής κατασκευής. Οι επιδόσεις βελτιώνονται, και μάλιστα από Ένοπλες Δυνάμεις που αποψιλώθηκαν από ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς πριν λιγότερο από δυο χρόνια. Κι όλα αυτά, ενώ η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται χωρίς διακοπή.

Όλα αυτά θα πρέπει να μας προβληματίσουν και μάλιστα ιδιαίτερα. Ο θύλακας του Αφρίν, προστατεύεται από δυνάμεις περίπου 8000 στελεχών του YPG, με βαρύ οπλισμό και μέσα. Η Τουρκία όμως, με μαζική χρήση αεροπορίας και πυροβολικού απέκοψε την περιοχή, και προωθήθηκε σε στρατηγικά σημεία, καταλαμβάνοντάς τα.

Στο θέμα θα επανέλθουμε, με ειδική αναφορά στον τουρκικής κατασκευής οπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...