Γιατί χαίρονται οι Αλβανοί και… «κλαίνε» οι εθνικιστές στα Σκόπια; «Δεν είμαστε πια… Μακεδονία»

Αναδημοσίευση από: tribune.gr

Η έγκριση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης από τη Βουλή στα Σκόπια έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο μικρό πολυεθνικό κρατίδιο στα βόρεια σύνορά μας.

Οι Αλβανοί δεν κρύβουν τη χαρά τους, με τον βλαχοελληνικής καταγωγής πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, να χαιρετά την ψήφιση του νόμου κάνοντας λόγο για «ιστορικό γεγονός».

Το ίδιο έπραξε και ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, αλλά και ο Πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος δήλωσε ότι ο νόμος αυτός θα συμβάλει «στην ενίσχυση της δημοκρατίας, της ισότητας και των αρμονικών σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων» στην ΠΓΔΜ.

Αντίθετα, αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ στα Σκόπια και αναλυτές αντιδρούν στην ψήφιση του νόμου, θεωρώντας ότι αυτός αλλάζει τον χαρακτήρα του κράτους από πολυεθνικό σε διεθνοτικό και δίγλωσσο και αποτελεί το πρελούδιο ενός ευρύτερου σεναρίου ομοσπονδιοποίησης της χώρας.

Την ίδια ώρα που το κρατίδιο αλβανοποιείται, διεκδικεί να λέγεται «Μακεδονία», ενώ οι ίδιοι οι Αλβανοί κάτοικοί του ονομάζουν τα βορειοδυτικό τμήμα της χώρας «Ιλλυρίδα» και δεκάδες χιλιάδες βουλγαρόφωνοι έχουν ήδη λάβει τη βουλγαρική υπηκοότητα.

Ανοιχτό παραμένει πάντα το ζήτημα με τους χιλιάδες Έλληνες Μακεδόνες που ζουν στα Σκόπια, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από το σκοπιανό κρατίδιο ως μειονότητα.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...