Η μεγάλη τραγωδία του σύγχρονου Ελληνα είναι...

IanZA - pixabay
Του Στέλιου Συρμόγλου

...'Οτι μολονότι θέλει να διατηρήσει το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας και της ελεύθερης γνώμης, που συνοψίζει ένα σωρό άλλες συγγενικές έννοιες, μολονότι διαπιστώνει την παραμόρφωση του ευρωπαικού πνεύματος και τα σύγχρονα νοσήματα του ευρωπαισμού με σοβαρότερο την καχεξία του των τελευταίων χρόνων, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης του δεν ξυπνάει αγριεμένο.

Και ο κύκλος της ζωής του δεν είναι άλλος από τούτο το κουρέλι της ευρωπαικής ηπείρου, που δεν θυμίζει πλέον στίβο ελεύθερο, με την κοινωνική συνείδηση να έχει κουρελιαστεί από μια ολόκληρη σειρά ψυχολογικών εκβιασμών και ψυχικών αντιδράσεων, αισθητικών αποκλίσεων και επιβολής τρόπων ζωής, ώστε η γνώμη του "προβατοποιημένου" Ελληνα να μην έχει πλέον άρτια έννοια.

Η μεγάλη τραγωδία του σύγχρονου Ελληνα είναι ότι θέλει να αποκτήσει την ελευθερία του και να λέγεται Ευρωπαίος, αλλά είναι υποχρεωμένος να εμφανίζει τη δουλεία του ως ιδανικό ελευθερίας! Κατάβαθά του πάσχει από τον ζυγό που ο πολιτικός φόβος του επιβάλλει και εξωτερικά προσποιείται τον θεματοφύλακα ιδανικών που ούτε πιστεύει, ούτε υπολήπτεται.

Η μη αντίδραση του κατά της ψυχολογίας της δουλικότητας και η λογική του πρόσκαιρου "βολέματος", όσοι έχουν τούτη την πολυτέλεια, προέρχονται από την κυριαρχία της μαζικής πολιτικής. Πρέπει κάποιοι όροι να δημιουργηθούν, κάποιες προυποθέσεις να υπάρξουν για να διαλυθεί το πυκνό σύννεφο του φόβου, που ρυθμίζει σήμερα τη στάση του Ελληνα.

Σε εποχές ομαλές, όταν το συναίσθημα του κινδύνου δεν είναι τόσο άμεσο, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ανακαλύπτουμε διαρκώς άλλοθι για να δικαιολογήσουμε την λιποταξία μας από τα καθήκοντα μας ως πολίτες με αίσθημα ευθύνης, ώστε με αγέρωχη περιφρόνηση να αντιμετωπίσουμε την πολιτική της αθλιότητας.

Σήμερα όμως επιβάλλεται να δούμε κατάματα την οδυνηρή μας πραγματικότητα. Εχουμε αυτοπαγιδευτεί και αυτοπεριοριστεί στο ρόλο του παθητικού παρατηρητή των γεγονότων. Δεχόμαστε, δεν δίνουμε κατευθύνσεις. Εχουμε απαλλοτριώσει στον κυρίαρχο φόβο το ακριβότερο αγαθό μας: τη μνήμη, τη μνήμη που είναι η βαρύφορτη κληρονομιά μας, που είναι ιστορία, χρονικό αγώνων και βίβλος πνευματικών κατακτήσεων!.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail