Πώς θα είναι μια πυρηνική επίθεση στη Χαβάη

Freepen.gr - Λίγα λεπτά μετά τη λήψη του σήματος επικείμενου χτυπήματος από βαλλιστικό πύραυλο, οι κάτοικοι της Χαβάης άρχισαν να καλούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να βάζουν τα παιδιά τους σε αγωγούς ομβρύων υδάτων. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πολύ δρόμο για να βελτιώσει την εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με την πραγματικότητα της πυρηνικής επίθεσης σημειώνει ο Patrick Tucker για το defenseone.com.

Η Χαβάη παρά την ομορφιά της, είναι μια σχετικά κακή τοποθεσία για να ζήσει κανείς μια πυρηνική επίθεση. Η απομόνωσή της προσφέρει ελάχιστες πιθανότητες για ταχεία εκκένωση και πιθανόν θα περιπλέξει τις κυβερνητικές προσπάθειες για την παροχή ιατρικής βοήθειας και τροφίμων. Οι επικρατούντες υψηλοί άνεμοι θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτη επίδραση στη διασπορά της ακτινοβολίας.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να κάνουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θα μπορούσαν να μειώσουν τον πανικό πριν από μια επίθεση και τις δυσκολίες μετά.

Πρώτον, πόσο μεγάλη θα ήταν μια πυρηνική κεφαλή; Ο Jeffrey Lewis, καθηγητής στο Middlebury και παρατηρητής του ελέγχου των όπλων, λέει ότι οι Βορειοκορεάτες θα χρησιμοποιούσαν πιθανώς τη μεγαλύτερη κεφαλή που έχουν δοκιμάσει», η οποία εξερράγη με δύναμη ισοδύναμη με μερικές εκατοντάδες χιλιοτόνους TNT. Βασικά, μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερης από τις βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Πέρυσι, η Βόρεια Κορέα παρουσίασε ένα όπλο του οποίου η απόδοση υπολογίστηκε περίπου σε 200 κιλοτόνους και ένας πυραύλος με αρκετό εύρος για να πετάξει τα 7,350 μίλια από την Πιονγκγιάνγκ έως τη Χονολουλού.

Συνδέστε αυτές τις μεταβλητές στο Nukemap, ένα εργαλείο από τον Alex Wellerstein για την προσέγγιση των καταστροφών πυρηνικών συμβάντων, και μια τρομερή εικόνα αναδύεται: μια τέτοια επίθεση θα σκοτώσει περίπου 158.000 ανθρώπους και θα τραυματίσει περισσότερους από 173.000.

Τα περισσότερα σπίτια στη Χονολουλού είναι κατασκευές ξύλινων πλαισίων, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πυρκαγιάς μετά την έκρηξη που ήταν αυτό που πραγματικά κατέστρεψε τη Χιροσίμα, πολύ περισσότερο από την έκρηξη", δήλωσε ο Λιούις.

Η ερώτηση: ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας;

Η αναζήτηση καταφυγίου είναι ένα καλό ξεκίνημα, λέει ο Timothy J. Jorgensen, ο οποίος διευθύνει το πρόγραμμα Φυσικής Υγείας και Ακτινοπροστασίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown. Αλλά αν δεν έχετε κάτι σαν ένα υπόγειο, στο οποίο να φιλτράρεται ο αέρας, το κύριο μέλημά σας μπορεί να είναι να μείνετε κάπου εκεί που έχετε πρόσβαση σε φαγητό ή νερό. Θα είστε πιθανόν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. "Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι χειρότερο όσον αφορά την έκθεση σε ραδιενέργεια από την ίδια την έκρηξη επειδή μπορεί να προέλθει από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά", δήλωσε ο Jorgensen.

Μια πυρηνική εκτόξευση θα μόλυνε βεβαίως τα τοπικά τρόφιμα και τις πηγές νερού. Αυτό θα παρουσιάσει ιδιαίτερη δυσκολία για τη Χαβάη, δεδομένης της απομόνωσής της. Ακόμα, ο κίνδυνος θα μειωνόταν μετά από έξι έως οκτώ εβδομάδες για τα περισσότερα τρόφιμα και λίγο περισσότερο για το γάλα. (καθώς μπορεί να μολυνθούν μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων και στη συνέχεια να περάσει η μόλυνση στο γάλα των αγελάδων).

Εδώ είναι όπου οι ιδιαιτερότητες της έκρηξης κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά. Εάν η βόμβα εκραγεί σε υψόμετρο παρόμοιο με εκείνο της επίθεσης της Χιροσίμας, το φαινόμενο θα είναι περιορισμένο. Εάν εκδηλωθεί έκρηξη στην επιφάνεια, η έκρηξη για τη γύρω περιοχή θα είναι πολύ μεγαλύτερη, δήλωσε ο Jorgensen.

"Όχι μόνο οι άνθρωποι θα παραμείνουν στη θέση τους, αλλά θα είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσουν οι εργάτες διάσωσης εκεί για μερικές ημέρες. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Οι πρώτοι ανταποκριτές έχουν μετρητές ερευνών για να ελέγξουν τη ραδιενέργεια καθώς εισέρχονται, και αν είναι πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο, απλά δεν πηγαίνουν πια ", είπε.

Πως θα είναι μια πιθανή έκρηξη; Λέει ο Lewis: "Θα ήταν μια έκρηξη στον αέρα. Εάν η κεφαλή χτυπήσει το έδαφος, πρόκειται να διασπαρεί. Το μόνο ερώτημα είναι ποιο ύψος θα έδινε το βέλτιστο είδος ζημιάς που θέλετε να μεγιστοποιήσετε. Για μια συσκευή 200 χιλιοτόνων, το βέλτιστο ύψος για τη μεγιστοποίηση της έκρηξης θα είναι μεταξύ 1 και 2 χιλιομέτρων".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail