Γκρουπιέρηδες με ασυλία

meineresterampe - pixabay
του Μιχάλη Χαιρετάκη

Πρίν από πολλά πολλά χρόνια όταν έφταναν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου στηνόταν μια ρουλέτα με βελάκια. Μαθητές τότε εμείς πηγαίναμε και χαζεύαμε το όλο σκηνικό, με τον γκρουπιέρη να φωνάζει "τέλος, έπεσε το βέλος" τερματίζοντας το ποντάρισμα. 

Ο νικητής πάντα κέρδιζε πλούσια δώρα που ήταν κούτα με τσιγάρα, ή κάποια άλλα αντικείμενα. Πάντα βέβαια υπήρχε μια διπλανή πόρτα που πήγαινε και έδινε το δώρο και κάποιος συνεργάτης του γκρουπιέρη πλήρωνε το ανάλογο ποσό, μια και απαγορευόταν τουλάχιστον φανερά να κερδίσει χρήματα απο τη ρουλέτα.

Η ίδια πάνω κάτω κατάσταση έχει ξεκινήσει να διαμορφώνεται στη χώρα με τους εκπλειστηριασμούς ακινήτων ιδιωτών και δημόσιας περιουσίας. Ακίνητα αγοράζονται απο διάφορους "επενδυτές" για τους οποίους δε μαθαίνουμε, ούτε φυσικά ερευνάται, το πόθεν έσχες τους.

Εκατομμύρια ευρώ ξεπλένονται στη ρουλέτα της Ευρώπης με την δημόσια και την ιδιωτική περιουσία να παίζει το ρόλο κούτας τσιγάρων. Ακίνητα αγοράζονται και παρκάρονται για να πουληθούν σε λίγα χρόνια και οι ιδιοκτήτες τους να νομιμοποιήσουν έτσι το μαύρο χρήμα που κατέχουν.

Πρόσφατα μάλιστα πέρασε μια τροπολογία που απαλλάσσει τα μέλη του ΤΧΣ απο την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες. Δεν έχει σημασία δηλαδή αν αυτοί που διαχειρίζονται δημόσια περιουσία αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ αυγαταίνουν και αυτοί λιγουλάκι με διάφανο τρόπο ή όχι την ιδιωτική τους περιουσία.

Μικροπράγματα θα μου πείς, εδω ζούμε στη χώρα που μπορείς να είσαι επιχειρηματίας που τη μιά χρονιά να σε ερευνούν εξονυχιστικά για την κύρια πηγή των εσόδων σου και την επόμενη να κάνεις μια εκδήλωση και να πηγαίνει η μισή κυβέρνηση σε αυτή.

Και αν νομίζετε ότι δε γίνονται αυτά τα πράγματα, βάζετε στοίχημα;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail