Ανέτοιμοι οι Σκοπιανοί, εσωτερική διαφωνία: Ο μεσολαβητής απέρριψε τις θέσεις του Νίμιτς

Ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς (Matthew Nimetz) (Κ), σε δηλώσεις μετά την συνάντηση και τις συνομιλίες που είχε με τους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη (Α) και Βάσκο Ναουμόφσκι (Vasko Naumovski) (Δ), την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. ΑΠΕ ΜΠΕ, GANP, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Αναδημοσίευση από: mignatiou.com

Του Ηλία Στεφανάκου

Με σαφώς απορριπτική διάθεση στις προτάσεις του του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς εμφανίστηκε χθες στη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος της πΓΔΜ και πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Βάσκο Ναούμοφσκι, κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών για το θέμα της ονομασίας. 

Ο κ. Ναούμοφσι εμφανίστηκε απροετοίμαστος να συζητήσει το ζήτημα, είτε αυτό αφορά την πτυχή του ονοματολογικού, είτε της γλώσσας, είτε ακόμα της ταυτότητας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, σε δηλώσεις του προς τον τηλεοπτικό σταθμό “SITEL”, ο κ. Ναούμοφσκι ανέφερε ότι καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει σε άλλη χώρα κάποιο νέο όνομα, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δικαίωμα να επιβάλλουν νέο όνομα σε κράτος-μέλος τους. 

«Η χώρα μας έχει όνομα. Αυτό είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και το όνομα αυτό αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα, το 2018, κανένας δεν μπορεί να αρνείται την ύπαρξη “μακεδονικού” λαού και “μακεδονικής” γλώσσας. Εκ μέρους του μεσολαβητή παρουσιάστηκαν σήμερα ορισμένες ιδέες για τις οποίες νομίζω ότι βγαίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν από μία αξιοπρεπή λύση. Όμως, σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν στην κρατική-πολιτική ηγεσία, η οποία θα μπορέσει να πάρει θέση σε αυτό το ζήτημα», είπε. Μάλιστα εμφανίστηκε σε άλλο μήκος κλίματος από τον κ. Νίμιτς, ο οποίος επέδειξε αισιοδοξία. 

Ο κ. Ναούμοφσι ανέφερε συγκεκριμένα: 

«Η αισιοδοξία είναι πάντοτε χρήσιμη, όμως για να είναι κανείς πολύ αισιόδοξος θα πρέπει να υπάρχει βάση γι’ αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη όσα ακούσαμε ως δήλωση από επίσημα ελληνικά πρόσωπα, όλα όσα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών, περιλαμβανομένης και της σημερινής συνάντησης, δεν μας αφήνουν περιθώρια να είμαστε πολύ αισιόδοξοι». 

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν πως μέσα στη συνάντηση ξεκίνησε η συζήτηση για τα βασικά ζητήματα του θέματος, χωρίς να έχει καταστεί απολύτως σαφές αν έγιναν αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα. Ειδικότερα από τις δηλώσεις που έγιναν από πλευράς του σκοπιανού εκπροσώπου είναι σαφές πως η συζήτηση που άνοιξε από τον κ. Νίμιτς περιείχε ζητήματα όπως η γλώσσα και η ταυτότητα. Δηλαδή, όπως όλα δείχνουν το ζήτημα μπήκε σε μια νέα βάση από αυτή που συζητιόταν όλα αυτά τα χρόνια: η αλυτρωτική διάσταση των βόρειων της Ελλάδας γειτόνων, που έχει στο επίκεντρο τα δύο αυτά ζητήματα, τα οποία αντανακλώνται ευθέως στο ονοματολογικό. 

Αν επιβεβαιωθεί και στη συνέχεια αυτή η γραμμή άμυνας από πλευράς Σκοπίων για τη διαπραγμάτευση, τότε θα είναι δύσκολο από εδώ και πέρα να επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη συνέχιση της διαδικασίας. 

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας επιβεβαίωνε ότι είναι έτοιμη να ανοίξει όλα τα κεφάλαια του ζητήματος, ενώ υπογράμμιζε παράλληλα την υποχώρηση από τη γραμμή του 1992 στη γραμμή της σύνθετης ονομασίας erga omnes του 2008. 

Πάντως η ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές ήταν ελαφρώς ηπιότερη και σίγουρα απέπνεε μεγαλύτερη αισιοδοξία, στο κλίμα που είχε καλλιεργηθεί πριν από τη συνάντηση: 

«Στον ΟΗΕ δημιουργούνται συνθήκες για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό 

Η κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό όνομα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. 

Δημιουργούνται ενεργά συνθήκες για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, ενώ η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές. 

Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. 

Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο Nimetz στους διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη, και σύμφωνα με τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μίας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”». 


Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, από την Τουρκία μέχρι το Κόσοβο, δημιουργεί προβληματισμό για το κατά πόσο δίνονται περιθώρια ελιγμών για την επίλυση του ονοματολογικού. 

Είναι βέβαιο ότι οι υποχωρήσεις που πρέπει να γίνουν θα πρέπει να ενταχθούν στην ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας της περιοχής. Και σίγουρα το εσωτερικό μέτωπο στην πΓΔΜ είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε εξωτερικές επιρροές που επιδιώκουν να διαμορφώσουν την πολιτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή.


Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...