Μερικές λεπτομέρειες για το Μακεδονικό

Αναδημοσίευση από: liberal.gr

Το μεγάλο πρόβλημα για τους Γερμανούς στα Βαλκάνια από το 2004 και έπειτα ήταν η ολοένα και μεγαλύτερη εξάπλωση των Ελλήνων. Οι ελληνικές τράπεζες είχαν σημαντικά μερίδια αγοράς στην περιοχή, βοηθώντας αντίστοιχα τη δυναμική είσοδο των ελληνικών επιχειρήσεων στις νέες αγορές. Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται κι αυτή τη φορά για τα Βαλκάνια. Δυστυχώς...

Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η υπόθεση του ονόματος είναι απαίτηση των Αμερικανών. Οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι οι Γερμανοί έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα Σκόπια σε αυτή τη φάση απ' ό,τι οι Αμερικάνοι. Ίσως επειδή πιστεύουν ότι οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη πέρα από αυτή που έχουν στο μυαλό τους θα έχει ολέθριες συνέπειες για τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή. Ίσως να είναι και κάτι άλλο που μας διαφεύγει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο οι Αμερικανοί.

Το πιο πιθανό είναι να ενδιαφέρονται για άλλα οι Γερμανοί και για άλλα οι Αμερικανοί. Οι Γερμανοί να βρίσκονται πιο κοντά στην ικανοποίηση των Βουλγάρων που είναι κολλημένοι με την Μακεδονία από την εποχή του Παύλου Μελά και οι Αμερικανοί με τους Αλβανούς που δεν θέλουν να ακούν για Μακεδονία, αφού θεωρούν ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που θεωρούν οι Βούλγαροι συμπατριώτες τους στην FYROM. Με άλλα λόγια και πάλι τους Γερμανούς έχουμε απέναντι...

Είναι σαφές ότι υπάρχει πίεση. Όποια κυβέρνηση και να ήταν θα δεχότανε την ίδια πίεση με αυτή που ασκείται σήμερα στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Αν ήταν μία άλλη κυβέρνηση και όχι αυτή που είναι σήμερα, θα φρόντιζε να μην μπλέξει τα εθνικά θέματα με ασκήσεις μικροπολιτικής. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Από την άλλη, οι Γερμανοί δεν θα ήθελαν μία άλλη κυβέρνηση. Επειδή ο κ. Τσίπρας τους έχει αποδείξει ότι υπογράφει τα πάντα!

Στο σημείο αυτό να παρατηρήσουμε ότι αν οι δικοί μας δεν βγαίναν νωρίς στο ξέφωτο θα είχαν κερδίσει χρόνο για να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευστροφία τις αντιπαραθέσεις των μεγάλων δυνάμεων στο πεδίο της δράσης. Τζάμπα τα σεμινάρια που έκαναν σε νεαρή ηλικία στις ΚΟΒες.

Ας επιστρέψουμε στην ουσία. Μπορεί, άραγε, ένα κράτος να απαγορεύσει το όνομα σε ένα άλλο; Όταν θα φτάνει η υπόθεση αυτή στον ΟΗΕ η FYROM θα έχει κερδίσει το σκέτο Μακεδονία. Αλλά και να μην φτάσουμε εκεί και να υπάρξει μία συμφωνία του τύπου Άνω Μακεδονία, δεν θέλει πολύ να φύγει το Άνω και να μείνει και πάλι σκέτο το Μακεδονία.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...