Κινεζο-πακιστανικό χτύπημα στις ΗΠΑ - Τέλος το δολάριο στις μεταξύ τους συναλλαγές

Image source: WION News
Freepen.gr - Λιγότερο από μια μέρα μετά την ανάρτηση του Προέδρου Trump για το Πακιστάν στο Twitter για αποτυχία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δηλώνοντας: "Δεν είναι μόνο το Πακιστάν που πληρώνουμε δισεκατομμύρια δολάρια για τίποτα, αλλά και πολλές άλλες χώρες» και αφού αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ θα παρακρατήσουν βοήθεια ύψους 255 εκατομμυρίων δολαρίων, η κεντρική τράπεζα του Πακιστάν (SBP) ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει το δολάριο με το γιουάν για διμερές εμπόριο και επενδύσεις με την Κίνα αναφέρει το zerohedge.com.

"Η SBP έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το απαιτούμενο κανονιστικό πλαίσιο που διευκολύνει τη χρήση της CNY στις εμπορικές και επενδυτικές συναλλαγές", ανέφερε η κρατική τράπεζα του Πακιστάν (SBP) σε δελτίο τύπου αργά την Τρίτη, διασφαλίζοντας ότι οι εισαγωγές, οι εξαγωγές και οι συναλλαγές χρηματοδότησης μπορούν να εκφραστούν στο κινεζικό νόμισμα.

"Το SBP, υπό την ιδιότητα του διαμορφωτή των χρηματοπιστωτικών και νομισματικών αγορών, έχει λάβει εκτεταμένα μέτρα πολιτικής για να εξασφαλίσει ότι οι εισαγωγές, οι εξαγωγές και οι χρηματοδοτικές συναλλαγές μπορούν να εκφράζονται σε γιουάν", ανέφερε η Dawn, η πιο ευρέως διαδεδομένη καθημερινή αγγλόφωνη εφημερίδα του Πακιστάν ενώ παραθέτει το δελτίο τύπου της SBP.

Όπως αναφέρθηκε το Δεκέμβριο, το Πακιστάν μελετά τη συγκεκριμένη κίνηση από την επίσημη έναρξη του μακροπρόθεσμου σχεδίου για τον οικονομικό διάδρομο Κίνας-Πακιστάν (CPEC), τον περασμένο μήνα, που υπογράφηκε από τις δύο πλευρές στις 21 Νοεμβρίου. Το CPEC είναι ένα εμβληματικό σχέδιο της Κίνας για το δρόμο του μεταξιού, ένας διάδρομος 3.000 χιλιομέτρων, άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτείνεται από το Kashgar στη δυτική Κίνα έως το λιμάνι Gwadar στο Πακιστάν στην αραβική θάλασσα.

Την εποχή εκείνη υπογράφηκε η συμφωνία. Ο υπουργός σχεδιασμού και ανάπτυξης του Πακιστάν, Ahsan Iqbal, δήλωσε ότι ενώ το πακιστανικό νόμισμα θα χρησιμοποιηθεί στη χώρα, η Κίνα επιθυμούσε το διμερές εμπόριο να γίνει σε γιουάν αντί σε δολάρια σε μια προσπάθεια αποδολαριοποίησης της σφαίρας επιρροής της.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail