Γιατί βάζει η Βενεζουέλα «βόμβα» στα θεμέλια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος;

DavidRockDesign - pixabay
Αναδημοσίευση από: new-economy.gr

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Τον επόμενο μήνα η Βενεζουέλα αναμένεται να ξεκινήσει την έκδοση ψηφιακού νομίσματος που θα συνδέεται με το πετρέλαιο, και είναι γνωστή ως petro, προσφέροντας το πρώτα σε θεσμικούς επενδυτές, ενδεχομένως σε μειωμένη τιμή, και στην συνέχεια σε ιδιώτες επενδυτές. Η κυβέρνηση αναμένεται να εκδώσει 100 εκατομμύρια ψηφιακά νομίσματα (petro), αξίας $6,3 δισ., καθένα από τα οποία θα αντιστοιχεί σε ένα βαρέλι αργού πετρελαίου. Με την κίνηση αυτή, η Βενεζουέλα ελπίζει να συγκεντρώσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να αντιμετωπίσει την βαθιά ύφεση.

Η σημασία της κίνησης αυτής
Η άθλια κατάσταση της οικονομίας της Βενεζουέλας δεν της επιτρέπει να χρηματοδοτήσει το χρέος της, το οποίο ανέρχεται στο 28,2% του ΑΕΠ της (βλ. παρακάτω γράφημα), καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της ανέρχονται στο 423% για το διετές ομόλογο, στο 54% για το πενταετές ομόλογο, στο 57% για το δεκαετές ομόλογο, και στο 37% για το εικοσαετές ομόλογο. Ουσιαστικά, αποκομμένη από τον εξωτερικό δανεισμό και παρά το γεγονός ότι κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου μεταξύ των μελών του OPEC (302 δισ. βαρέλια, το 24,8% των αποθεμάτων του οργανισμού), έχει εισέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ.

Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com
Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, ο πρόεδρος Nicola Maduro, σκέφτηκε την δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος με αντίκρυσμα σε πετρέλαιο. Εάν και παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη η επιτυχία του εγχειρήματος, πρόκειται ουσιαστικά για μια σπουδαία κίνηση, καθώς οι υποψήφιοι δανειστές δεν θα έχουν κάτι άυλο στα χέρια τους, αλλά ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο θα αντιστοιχεί στην ουσία σε ένα βαρέλι πετρελαίου, σπάζοντας με αυτόν τον τρόπο το εμπάργκο των ΗΠΑ. Μακριά από spreads και διεθνής κανονισμούς, ο ιδιότυπος αυτός δανεισμός σκοπεύει να αξιοποιήσει τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας, δίνοντας σημαντική ανάσα στην οικονομία της.

Πλεονέκτημα
Τα πλεονεκτήματα αυτής της μορφής ψηφιακού νομίσματος είναι, ότι θα έχει αντίκρισμα (όπως παλαιότερα τα εκάστοτε νομίσματα σε χρυσό), μπορεί να εκδοθεί και με αντίκρισμα σε κάποιο άλλο εμπορεύσιμο προϊόν, δίνει την δυνατότητα σε τριτοκοσμικές χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, να προσελκύσουν κεφάλαια προκειμένου να εκμεταλλευτούν οι ίδιες τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές. Τέλος, ο εν λόγω δανεισμός δεν είναι διαπραγματεύσιμος στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά εναπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους μπορεί να μεταβάλλει η κάθε χώρα, δίνοντας ένα δυνατό «χαστούκι» στις μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και οίκους αξιολόγησης, που ανάλογα με τα συμφέροντα τους «χειραγωγούν» αποδόσεις, όρους και συνειδήσεις.

Μειονεκτήματα
Ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματα, αποτελεί η έλλειψη εμπιστοσύνης, καθώς κάθε χώρα θα έχει το δικαίωμα επί των όρων, χωρίς αυτοί να διέπονται από κάποιο διεθνές δίκαιο (τουλάχιστον με όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα). Ένα άλλο επίσης βασικό μειονέκτημα, αποτελεί το γεγονός ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, οπότε κάθε χώρα ηπου θα επιλέξει να χρηματοδοτηθεί μέσω αυτού του ιδιότυπου δανεισμού, θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή πρόβλημα, όταν τα αποθέματα θα τείνουν προς εξάντληση. Τέλος, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένες χώρες οι οποίες είναι και πλούσιες σε φυσικούς πόρους, είναι ότι το ποσοστό διαφθοράς είναι σε υψηλά επίπεδα, (στην περίπτωση της Βενεζουέλας βρίσκεται στην θέση 188 στη σχετική λίστα), επομένως οποιαδήποτε χρήση αυτής της μορφής δανεισμού θα έχει ουσιαστικά μικρή αξία, καθώς δεν θα κατευθυνθεί προς παραγωγικούς αναπτυξιακούς σκοπούς, αλλά προς τον ασφαλή προορισμό των ελβετικών και εξωχώριων παραδείσων.

Συμπέρασμα
Μπορεί λοιπόν ο ιδιότυπος αυτός δανεισμός από την μια να βάζει «βόμβα» ουσιαστικά στα θεμέλια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, από την άλλη όμως, δημιουργεί μια εναλλακτική λύση για χώρες που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους, δίνοντας τους την ευκαιρία να διορθώσουν τα «κακώς» κείμενα των προηγούμενων ετών (αυτό ισχύει και για την Ελλάδα). Μπορεί ο «χρυσός κανόνας» να έχει πεθάνει εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, όμως ζήτω ο «χρυσός κανόνας» του 21ου αιώνα!
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...