Νέο Δελχί απειλεί Κίνα - Η Ινδία δοκίμασε το νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Agni-V που φτάνει ως το Πεκίνο


Freepen.gr - Την Πέμπτη, η Ινδία διεξήγαγε με επιτυχία την "πρώτη δοκιμή προ της εισαγωγής" του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Agni-V (ICBM) άνω των 5.000 χιλιομέτρων, ανέφερε οι The Times of India.

Το πυρηνικό ICBM ανοίγει το δρόμο για την Ινδία να συμμετάσχει σε μια "ελίτ" ομάδα χωρών που μπορούν να τοποθετήσουν μια πυρηνική βόμβα σε έναν ICBM και να τον πετάξουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το πιο σημαντικό, η εξέλιξη έχει αλλάξει δραματικά τον υπολογισμό του πολέμου και την εξισορρόπηση της εξουσίας πυρηνικής αποτροπής μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας, θέτοντας το μεγαλύτερο μέρος των κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων πόλεων εντός του βεληνεκούς του νέου πυραύλου.

Ο ICBM, ο οποίος αποκαλείται Agni-V, εκτοξεύθηκε την Πέμπτη από το νησί Abdul Kalam, κοντά στην πολιτεία Odisha στην ανατολική Ινδία, ενώ πέταξε για περίπου 19 λεπτά καλύπτοντας μια απόσταση 3.000 μιλίων.

Ο υπουργός Άμυνας Nirmala Sitharaman είπε: "Έγκαινιάσαμε σήμερα με επιτυχία τον πυρηνικό βαλλιστικό πύραυλο Agni-V".

Σύμφωνα με τις πηγές των Times της Ινδίας, "Ο πιο τρομερός πυραύλος της χώρας θα υποβληθεί σε μια ακόμη τέτοια δοκιμασία προ-εισαγωγής μέσα σε αυτό το έτος προτού εισαχθεί στο συντάγμα Agni-V που έχει ήδη συστήσει η Διοίκηση Στρατηγικών Δυνάμεων (SFC)".

Με τον Agni-V, η Ινδία είναι τώρα μέλος του «πυρηνικού συλλόγου» χωρών με ICBMs με εμβέλεια μεγαλύτερη από 5.000km όπως οι Η.Π.Α., η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το κίνητρο για την ανάπτυξη του Ινδικού ICBM μακράς εμβέλειας είναι να αποτρέψει την απειλή μιας επιθετικής και επεκτατικής Κίνας, η οποία διαθέτει ήδη ένα οπλοστάσιο ICBM.



Οι Times της Ινδίας παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για τις πυρηνικές δυνατότητες του Angi-V:

Ο Agni-V άνω των 50 τόνων, που σχεδιάστηκε για να φέρει πυρηνική κεφαλή πυρηνικής ενέργειας 1,5 τόνων ενώ δοκιμάστηκε νωρίτερα τέσσερις φορές σε «αναπτυξιακές ή πειραματικές δοκιμές».

"Η επιτυχημένη δοκιμή του Agni-V επιβεβαιώνει τις ικανότητες των αυτοχθόνων πυραύλων της χώρας και ενισχύει περαιτέρω την αξιόπιστη αποτροπή μας", δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου άμυνας.

Η Διοίκηση των Στρατηγικών Δυνάμεων (SFC), που ονομάζεται Στρατηγική Πυρηνική Διοίκηση της Ινδίας, έχει ήδη τα συντάγματα των Prithvi-ΙΙ (350χλμ.), Agni-I (700χλμ.), Agni-ΙΙ (2.000χλμ. -km), τα οποία προορίζονται να αποτρέψουν το Πακιστάν. Από την άλλη πλευρά, έχουν αναπτυχθεί τα Agni-IV (4.000 χλμ.) Και Agni-V (πάνω από 5.000 χλμ.) για να διατηρηθεί η Κίνα υπό έλεγχο.

"Αν και ο πυραύλος θα μπορούσε θεωρητικά να χτυπήσει το Πεκίνο, η τεχνική των πυραύλων της Ινδίας είναι πολύ χαμηλότερη από το πρότυπο", δήλωσε ο Χου Τσιγιόνγκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σαγκάης.

Ενώ η Κίνα επέκρινε την ανάπτυξη του Angi-V, ο πρόεδρος της Ινδίας, Ram Nath Kovind, δήλωσε στο Twitter ότι η εκτόξευση της Πέμπτης «κάνει κάθε Ινδό πολύ περήφανο» και θα «ενισχύσει τη στρατηγική μας άμυνα».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail