Τουρκική θρησκευτική αρχή: τα κορίτσια μπορούν από τα 9 τους να παντρευτούν

EPA Image caption Turkey has seen protests by women's rights groups
Freepen.gr - Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το CHP ζήτησε να διεξαχθεί κοινοβουλευτική έρευνα αφού η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων (Diyanet) δήλωσε ότι σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, τα κορίτσια ηλικίας έως εννέα ετών θα μπορούσαν να παντρευτούν.

Τα σχόλια της Diyanet, αναφέρει το BBC προκάλεσαν μια έκρηξη θυμού στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης από τις τουρκικές γυναικείες ομάδες.

Η διεύθυνση αναγκάστηκε μπροστά στον ξεσηκωμό να ξεκαθαρίσει ότι ορίζει μόνο σημεία του ισλαμικού νόμου.

Η νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα 18 έτη, αλλά η πρακτική των ανήλικων γάμων σε θρησκευτικές τελετές είναι ευρέως διαδεδομένη.

Το τουρκικό δίκαιο επιτρέπει επίσης το γάμο σε ηλικία 17-χρονών με τη συγκατάθεση των γονέων ή του κηδεμόνα τους ή των 16 ετών σε εξαιρετικές περιπτώσεις με έγκριση δικαστηρίου.

Σε μια μεταγενέστερη δήλωση, η Diyanet ανέφερε ότι ορίζει τον ισλαμικό νόμο και ότι δεν εγκρίνει πρόωρους γάμους:

«Αναγκάζοντας μια νεαρή κοπέλα να παντρευτεί κάποιον πριν αποκτήσει την ψυχολογική και βιολογική ωριμότητα και πριν αποκτήσει την ευθύνη να κάνει μια οικογένεια και να γίνει μητέρα, δε θα συμμορφωθεί με το Ισλάμ που θέτει συναίνεση και θέληση ως προϋπόθεση σε ένα γάμο. Η διεύθυνσή μας δεν έχει εγκρίνει ποτέ γάμους πριν από το παρελθόν και ποτέ δεν θα το κάνει».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail