Να ανησυχούμε; Κοτζιάς: Το 2018 να λύσουμε τα άλυτα ζητήματα - υπολείμματα της Ιστορίας

Freepen.gr - Συνέντευξη στον ρ/φ Real FM και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς προλέγοντας την επίλυση (ή τουλάχιστον την προσπάθεια) χρόνιων εθνικών ζητημάτων τα οποία χαρακτηρίζει ως υπολείμματα της Ιστορίας.

Ο υπουργός κάνει λόγο για δύο συνισταμένες στην εξωτερική πολιτική για το 2018. Η πρώτη αφορά την προώθηση διάφορων πρωτοβουλιών της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο με αντικείμενο ασφάλεια όπως η 3η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και η δεύτερη «να ξεπεράσουμε τα άλυτα προβλήματα του παρελθόντος».

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτά τα «υπολείμματα της Ιστορίας» μπορούν να επιλυθούν σε μια εποχή κατά την οποία η πατρίδα μας είναι χρεοκοπημένη, αδειάζει από Ελληνες και αρχίζει να μένει πίσω όσον αφορά τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά! Κύριε Υπουργέ, για πολλούς το 2018 είναι χρονιά που θα ανοίξουν κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Εσείς δε συμπαθείτε την ιδεολογία της ακινησίας στα εθνικά θέματα αλλά πολλοί επιμένουν μήπως είναι χειρότερα να ανοίξουν κάποια πράγματα; Μήπως δεν μας ευνοούν οι διεθνείς συνθήκες;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι επί τρεις δεκαετίες ακούω ό,τι η αδράνεια είναι η καλύτερη εξωτερική πολιτική. Το αποτέλεσμα είναι η μεν επιρροή της χώρας ένα έχει υποχωρήσει στην περιοχή, η δε επιρροή τρίτων κρατών -από την Τουρκία μέχρι και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- να έχει ενισχυθεί. Η πράξη είναι η απόδειξη του ορθού ή του λανθασμένου μίας πολιτικής επιλογής. Θέλω να σας πω ότι το 2018 έχει δύο συνισταμένες για την εξωτερική πολιτική. Η μία είναι η περαιτέρω προώθηση της θετικής μας ατζέντας. Θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα, ελπίζω, στη Ρόδο τον Ιούνιο, στην 3η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Την ξεκινήσαμε πριν από 3 χρόνια περίπου, δυόμισι, με τη συμμετοχή έντεκα αραβικών και ευρωπαϊκών κρατών. Φέτος θα συμμετάσχουν είκοσι τρία κράτη, οι δύο αραβικές Διεθνείς Ενώσεις, δηλαδή του Κόλπου και ο Αραβικός Σύνδεσμος, όπως και για πρώτη φορά θα έχουμε τρεις παρατηρητές από την Ινδονησία, την Κολομβία και το Βιετνάμ, που παρακολουθούν με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την εξωτερική μας πολιτική και την εμπειρία που συσσωρεύει. Επίσης, στις πέντε τριμερείς που έχουμε νοτιοανατολικά μας, θα προστεθεί και μία έκτη, Ελλάδα-Κύπρος με την Αρμενία που είναι ένα βήμα μπροστά στην εντατικοποίηση των σχέσεών μας με την Αρμενία. Θα ήθελα να πω ότι, γενικά, έχουμε δημιουργήσει δεκαπέντε διεθνείς νέες οργανώσεις που λειτουργούν με υποδειγματικό τρόπο και στηρίζονται σε αυτό που ονομάζεται θετική ατζέντα. Δηλαδή στο πώς μπορούμε να βαδίσουμε μαζί με άλλα κράτη της περιοχή μας ή και παγκοσμίως -που αφορά το θέμα του πολιτισμού- ώστε να αναβαθμιστεί και το θέμα που αντιμετωπίζουμε και ο ρόλος της χώρας. Θέλω επίσης να σας πω ότι θα παραδώσουμε την Προεδρία της, τρομερά -κατά τη γνώμη μου- καλής πρωτοβουλίας που είχαμε, του Παγκοσμίου Φόρουμ για τους Αρχαίους Πολιτισμούς που παραμένουν επίκαιροι, και θα κάνουμε την επόμενη Διεθνή Διάσκεψη στη Βολιβία, με στόχο και να υλοποιήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει, αλλά και να αναλάβει την πρωτοβουλία και την ίδια την Προεδρία η Βολιβία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να θυμίσουμε τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία γιατί έχει όντως ενδιαφέρον.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι η Κίνα, η Ινδία -είχαμε και μία εκτενή συζήτηση για αυτό πριν λίγες εβδομάδες που ήμουν στο Ν. Δελχί- το Ιράκ, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Βολιβία και το Περού. Επίσης, έχουν ζητήσει επτά κράτη να είναι παρατηρητές ή και αν μπορούν μέλη. Είναι κράτη όπως η Χιλή, η Νικαράγουα, η Ινδονησία, η Αρμενία. Γενικά, οι πρωτοβουλίες μας οι διεθνείς, όχι μόνο έχουν μεγάλη απήχηση, αλλά προσελκύουν καινούργια κράτη ως μέλη και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ποτέ σε κράτη που ζητούν -και έχουμε δεχτεί, καθότι έχουμε τώρα εμείς την Προεδρία- να είναι παρατηρητές. Αυτή είναι η θετική μας ατζέντα. Στοιχεία της θετικής ατζέντας είναι να ξεπεράσουμε τα άλυτα προβλήματα του παρελθόντος. Τα πιο σπουδαία προβλήματα του παρελθόντος είναι το Κυπριακό, είναι τα υπολείμματα της ιστορίας θα έλεγα εγώ, με την Αλβανία, και το ονοματολογικό με τη γείτονα χώρα των Σκοπίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά και ας πάμε στο θέμα των Σκοπίων, στο θέμα του ονόματος, που το τελευταίο διάστημα γίνεται και αντικείμενο εσωτερικής αντιπαράθεσης.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τα Σκόπια, θα υπάρξει -δεν έχει αρχίσει επί της ουσίας- διαπραγμάτευση ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο κρατών και με την παρουσία του κ. Nimetz, του εκπροσώπου του ΟΗΕ. Θα έλεγα το εξής: η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη λύση αυτού του προβλήματος, διότι, όπως έχω επανειλημμένα υπογραμμίσει, η ιστορία πρέπει να είναι το μεγάλο μας σχολείο και κληρονομιά και με κανένα τρόπο η φυλακή μας. Δεν ζητάμε να μας τα λύσουν τρίτοι εντός της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, αυτά είναι ανοησίες, γιατί το κόμμα που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα, που δεν μπόρεσε είκοσι πέντε χρόνια μαζί με τον άλλο εταίρο του στο δικομματισμό να το λύσει, και που δε δείχνει ικανό να δώσει έστω και μία στοιχειώδη απάντηση ως αντιπολίτευση, ασφαλώς και δεν μπορεί να το λύσει. Δοκιμάστηκε σαν κυβέρνηση, δοκιμάστηκε και σαν αντιπολίτευση. Οι άνθρωποι δεν κάνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας ρωτούσα γι αυτό. Αλλά πριν, υπάρχουν προϋποθέσεις, υπάρχουν κινήσεις που πρέπει να κάνει η γειτονική μας χώρα προκειμένου να ξεκινήσει επί της ουσίας ο διάλογος; Να πάμε στην ουσία.

N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δύο πράγματα πρέπει να σας πω: η γείτονας χώρα πρέπει να ρίξει τους τόνους που σχετίζονται -να τους εξαλείψει κατά τον καλύτερο τρόπο- με τον αλυτρωτισμό, όπως και η χώρα μας επέδειξε και επιμένει ότι εμείς θέλουμε να υπάρχει αυτό το κράτος και δεν έχουμε καμία πρόθεση ούτε να το διαμελίσουμε ούτε να το διαλύσουμε. Δηλαδή μία αποκατάσταση εμπιστοσύνης στα πλαίσια αυτής της πορείας για περισσότερη εμπιστοσύνη. Μεγάλο ρόλο παίζουν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που όταν τα πρότεινα πριν 2,5 χρόνια θεωρούσαν ότι είναι ύποπτα από πολλές πλευρές, και από τους φίλους μας στα Σκόπια και από κάποιους Διεθνείς Οργανισμούς. Αποδείχθηκαν να είναι πολύ ωφέλιμα για τους λαούς και ετοιμάζουμε ένα μεγάλο βήμα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης: το άνοιγμα των συνοριακών διόδων ανάμεσα στην Ελλάδα και στη γείτονα βόρεια χώρα στη λίμνη των Πρεσπών, που πρέπει να αξιοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί ισχυρά κονδύλια που θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς πάμε με κόκκινη γραμμή στη διαπραγμάτευση; Υπάρχει κόκκινη γραμμή;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς κόκκινη γραμμή. Αυτές βέβαια δεν ανακοινώνονται γιατί θέλω να υπογραμμίσω ότι απορώ με τις δηλώσεις σειράς κομμάτων και προσωπικοτήτων οι οποίοι απαιτούν πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση να δηλώσω εγώ δημόσια ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές, πού πάει η διαπραγμάτευση, ποιοι είναι είναι οι στόχοι κλπ. Νομίζω ότι δεν έχει στοιχείο λογικής, παρά μικροκομματικής αντίληψης, το να θέλεις η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση να έχει παραδώσει όλη την διαπραγματευτική της τακτική και στρατηγική. Τέτοια λάθη δεν τα κάνουμε, γιατί εγώ κ. Σκουρή και η κυβέρνησή μας, κάνουμε εξωτερική πολιτική κοιτώντας τις ανάγκες της χώρας, τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα, της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Λύση, ασφαλώς με συμβιβασμούς, αλλά όχι όπως λέω εγώ σάπιους συμβιβασμούς, αλλά δημιουργικούς και προσθετικούς. Και ασφαλώς δεν κοιτάμε την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο είτε στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας είτε στα μικροκομματικά συμφέροντα που υπάρχουν σε ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα χρειαστεί σύσκεψη αρχηγών όταν ληφθεί η απόφαση;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα δείξει. Και εξάλλου αυτό είναι ένα θέμα που το επιλέγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέμα δεδηλωμένης σε αυτό το θέμα για την Κυβέρνηση μπορεί να υπάρχει; Γιατί η αντιπολίτευση…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν υπάρχει. Ακούστε να σας πω. Ακούω το εξής τρομερό επιχείρημα. Να παραιτηθεί λέει η Κυβέρνηση επειδή διαφωνεί ένα μέρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, έχει μια άλλη γνώμη. Πρώτον, η Κυβέρνηση έχει τον τρόπο της για να συζητάει και να λύνει τα θέματα. Ασφαλώς θα υπάρξει και Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες, όπου θα συζητήσουμε και θα παρουσιάσω τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης. Όμως με κανένα τρόπο εμείς δεν έχουμε αυτό το σπυρί της αρρώστιας, θα ‘λεγα, που είχε η Νέα Δημοκρατία την εποχή που ο Πρωθυπουργός, ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πολιτική του γραμμή γύρω από το μακεδονικό, διότι την πρώτη έφυγε ο Αντώνης Σαμαράς μαζί με μία ομάδα βουλευτών και τη δεύτερη οι Έβερτ, Κανελλόπουλος και Δήμας του απέτρεψαν να έχει την πλειοψηφία για να πάρει αποφάσεις. Θεωρώ, δε, ότι το κόμμα που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα, που διασπάσθηκε ουσιαστικά και στην πραγματικότητα και τυπικά πάνω σε αυτό το ζήτημα, το να λέει τώρα ότι υπάρχει μία άλλη γνώμη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι λόγος παραίτησης. Δε θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις δύο μεγάλες προσπάθειες που έκανε να λύσει το πρόβλημα και που απέτυχαν, να έχει παραιτηθεί. Και είναι άξιο απορίας να λέει αυτά τα πράγματα ο γιός του, ο οποίος, εντάξει, μπορεί να μη ξέρει επαρκώς την ελληνική ιστορία, την ιστορία της οικογένειάς του και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όφειλε να την γνωρίζει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση να κατεβεί με ενωμένη, με μία θέση; να μην υπάρχει διαφωνία εννοώ με τους ΑΝ.ΕΛ; Των δύο κυβερνητικών εταίρων;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εγώ, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει μία πλειοψηφία στη Βουλή και αντιλαμβάνομαι ότι μερικοί ενοχλήθηκαν επειδή είπα ότι η πλειοψηφία θα είναι βουλευτών και όχι κομμάτων. Και να με συγχωρέσετε πάρα πολύ. Στη Βουλή οι αποφάσεις δε λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων. Δεν έχουμε μία κομματοκρατούμενη δημοκρατία, όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούν. Στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών. Και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει. Και να σας πω και κάτι άλλο; Ας υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε αυτή η πλειοψηφία. Δεν θα ερχότανε η απόφαση και τι θα κάναμε; Ε, είκοσι πέντε χρόνια έμεινε άλυτο το πρόβλημα, θα προσθέταμε άλλα δύο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι αν τυχόν απορριφθεί η πρόταση…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εμείς τέτοια ανευθυνότητα ποτέ δεν θα επιδείξουμε. Το θέμα θα έρθει στη Βουλή, η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η πλειοψηφία λέτε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί πάντως.

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Μα θα υπάρχει πλειοψηφία. Δεν μπαίνει θέμα να παραιτηθεί ή όχι, το θεωρώ γελοίο το αίτημα, διότι η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να έχει διδαχθεί από την ιστορία της, όπου διασπάστηκε πολλαπλώς σε αυτό το ζήτημα. Είναι το κόμμα που το δημιούργησε και δεν μπορεί να κινεί το δάκτυλο σε εμάς που θα το λύσουμε. Είναι, όπως με τα οικονομικά. Δημιούργησαν αυτή την καταστροφική οικονομική σκηνή στη χώρα. Έτσι και στα εθνικά ζητήματα, όχι μόνο δεν τα λύσανε, αλλά δημιούργησαν επιπλέον προβλήματα στη διάρκεια της διακυβέρνησης του τόπου. Να μην ζητάνε λογαριασμό αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα και ήταν ανίκανοι να τα λύσουν από αυτούς που θα τα λύσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα ας πάμε στο Κυπριακό κύριε Υπουργέ. Υπό ποίες προϋποθέσεις εκτιμάτε ότι πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και εκτιμάτε ότι θα επαναρχίσουν όντως;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Εγώ σας θυμίζω ότι το 2016 υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξουν προκαταρκτικές συζητήσεις, για να πάμε προετοιμασμένοι σε μια διάσκεψη για το Κυπριακό. Το υπογράμμισα στον Eide, πάρα τις πολλές φορές που έκλεινε τα αυτιά του γιατί είχε άλλες αντιλήψεις, το υπογράμμισα προς όλες τις κατευθύνσεις. Σήμερα με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι και ο ΟΗΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία και ασφαλώς η Κυπριακή κυβέρνηση, με την οποία συμπορευόμαστε, πιστεύουν και θέλουν να υπάρξουν συζητήσεις στο κύριο αντικείμενο που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς σε βάθος που αφορά τις εγγυήσεις και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο, και το θεωρούμε μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, και έγινε πανδήμως αποδεκτό αυτό το γεγονός στη Βουλή, ότι η ελληνική διπλωματία άλλαξε την ατζέντα του κυπριακού και έβαλε πάνω στο τραπέζι το πραγματικό πρόβλημα. Αυτό το πραγματικό πρόβλημα, εγγυήσεις και κατοχικός στρατός, πρέπει να το κουβεντιάσουν αυτοί που παραβιάσανε τις εγγυήσεις και έχουν κατοχικό στρατό, δηλαδή οι Τούρκοι, με τις άλλες Εγγυήτριες Δυνάμεις και ιδιαίτερα με εμάς. Βεβαιότατα, για να ξέρουμε εάν έχει περιθώριο επιτυχίας, -δεν κάνουμε τις διασκέψεις για τις διασκέψεις, θέλουμε την λύση του Κυπριακού- θέλουμε μια Διάσκεψη καλά προετοιμασμένη και πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι διαπραγματεύσεις εκτιμάτε ότι θα ξεκινήσουν έως το Πάσχα;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό, διότι εμείς ελπίζω να κάνουμε -όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες και στον ΟΗΕ και όπως αυτές αποφασίσουν να τις κάνουνε, και όποτε αυτές αποφασίσουνε- ταυτόχρονα και μια συζήτηση για τα ζητήματα που σας ανέφερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις σχέσεις με την Τουρκία, είστε αισιόδοξος κύριε Υπουργέ, ή θεωρείτε ότι θα υπάρχει κλιμάκωση της έντασης το επόμενο διάστημα;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Κοιτάξτε κύριε Σκουρή, εμείς δεν είμαστε προφήτες και δεν είμαστε αυτοί που αποφασίζουμε για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να διασφαλίζουμε την σταθερότητα στην περιοχή και την ειρήνη, να δημιουργούμε και να συγκροτούμε όσες μεγαλύτερες δυνατόν συμμαχίες με αυτούς οι οποίοι κατανοούν την ανάγκη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και να επηρεάζουμε με την στάση μας και τις δυνατότητες που έχουμε την Τουρκία, ώστε η νευρικότητά της να μην εξάγεται προς το Αιγαίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέω γιατί το τελευταίο διάστημα ακούμε κυρίως την αντιπολίτευση, αλλά και παράγοντες να απειλούν ακόμα και με πόλεμο, ή να βάζουν για πρώτη φορά στο τραπέζι τη Χάγη.

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι η κοσμική αντιπολίτευση στην Τουρκία θέτει με τον πιο υπερεθνικιστικό και ακραίο τρόπο ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτό δείχνει ότι, τουλάχιστον, παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν με την σημερινή τουρκική ηγεσία, αυτή δείχνει ένα μεγαλύτερο ορθολογισμό δυστυχώς από την κοσμική αντιπολίτευσή της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το λέω αυτό γιατί βλέπουμε, αντιθέτως, ευρωπαϊκές δυνάμεις να κλείνουν τον δρόμο ή να επιχειρούν να κλείσουν τον δρόμο προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δυνάμεις κυρίως που η ακροδεξιά συμμετέχει πλέον στις κυβερνήσεις τους.

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Αλήθεια είναι αυτό, αλλά θα δείτε επίσης ότι πολλές δυνάμεις που τσακωνόντουσαν στο παρελθόν, τους προηγούμενους μήνες, με την Τουρκία θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία και αυτό που φρόντισε η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν, όταν αυτές θα ξαναφτιάχνουν τις σχέσεις τους, να μην είμαστε εμείς μόνοι μας εκτεθειμένοι σε μια εχθρότητα που δεν χρειάζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, για πρώτη φορά βάζει το θέμα της Χάγης στο τραπέζι, άκουσα κορυφαία στελέχη της Άγκυρας να θέτουν το θέμα της Χάγης. Πιστεύετε ότι υπάρχει τέτοια προοπτική;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Όποιος στηρίζει και υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο είναι καλοδεχούμενος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης το 2018 έχουμε και την συνάντησή σας στη Χειμάρρα με τον Αλβανό ομόλογό σας. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν λύσεις πακέτο, μια συμφωνία πακέτο;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχουν γίνει τα βήματα που είχαμε προβλέψει και παρακαλέσει να υπάρξουν, έχει ανταποκριθεί η αλβανική πλευρά. Εννοώ τρία πράγματα: ότι εάν πριν δύο χρόνια ισοπεδωνόταν μία «καλύβα» που χρησιμοποιούταν ως ναός του Αγίου Αθανασίου, σήμερα η αλβανική κυβέρνηση έχει πάρει μια απόφαση –συμβολικά ισχυρό, το έχει αποφασίσει αυτό- να χρηματοδοτήσει την ανέγερση ενός ναού με όλη την μεγαλοπρέπεια που του αρμόζει σε αυτή τη θέση. Έβγαλε επιτέλους εκτελεστικούς νόμους για το ζήτημα των κοιμητηρίων που οι ψυχές των στρατιωτών μας αναζητούν να αναπαυθούν σε αυτό και, επίσης, έδωσε υπηκοότητα στον άγιο αυτόν, θα έλεγα, άνθρωπο που είναι ο Αρχιεπίσκοπος Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας. Και θα ήθελα να πω το εξής: μερικοί λένε έπρεπε να γίνει, ήταν αυτονόητο που έγινε. Ναι, αλλά αυτά τα αυτονόητα δεν γινόντουσαν 25 χρόνια. Μην προσπαθούν να αμφιβάλλουν και να αμφισβητήσουν την καλυτέρευση των σχέσεων Ελλάδος – Αλβανίας και το πόσο ωφέλιμες είναι αυτές. Και εγώ ευχαρίστησα και την αλβανική Κυβέρνηση και τον Αλβανό Πρόεδρο για την καλή διάθεση που δείξανε και θέλω να πω εδώ, δημοσίως, ότι στο μέγιστο πρόβλημα που νιώθουμε ότι έχουν οι Αλβανοί ότι δεν έχει καταργηθεί αρκούντως επισήμως το εμπόλεμο, η Ελλάδα ασφαλώς θα ανταποκριθεί και δεν μπορεί να υπάρχει ούτε καν ένα τυπικό κόλλημα, μια τυπική δέσμευση ή μια τυπική υποψία ότι υπάρχει κάποια εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτές είναι ανοησίες ιστορικές και πρέπει να τελειώνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το 2018 για τα Βαλκάνια συνολικά τι μπορεί να φέρει κύριε Υπουργέ;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Κοιτάξτε, στα Βαλκάνια ελπίζω να λύσουμε όπως σας περιέγραψα το πρόβλημα με τους δύο βόρειους γείτονές μας και να στηρίξουμε όλοι μαζί την πορεία τους για την ενσωμάτωση στις δομές της υπόλοιπης Ευρώπης, την οικονομική τους ανάπτυξη και την καλύτερή μας συνεργασία. Έχουμε ξεκινήσει δύο μεγάλες συνεργασίες -τρεις θα έλεγα- δύο σαν Υπουργείο Εξωτερικών, μία σε επίπεδο Πρωθυπουργών και Προέδρων στα Βαλκάνια: είναι η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της χώρας για τη συνεργασία Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ελλάδας, είναι η συνεργασία των τεσσάρων, διασυνοριακή όπως την ονομάζουμε, μεταξύ Αλβανίας, πΓΔΜ, Βουλγαρίας και Ελλάδας και είναι η συνεργασία των τεσσάρων κρατών μελών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι κράτη μέλη της, η Κροατία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα. Αυτές οι συνεργασίες είναι εξαιρετικές και με χαρά μου προσθέσαμε στο τέλος του χρόνου που πέρασε -και θα γίνει μεγάλη διάσκεψη στην Ελλάδα- τη συνεργασία ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις χώρες Visegrad, και των υποψηφίων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. Και θα κάνουμε μια μεγάλη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης εδώ στην Αθήνα γιατί είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι οι υποψήφιες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν και αυτές τη δυνατότητα να μαθαίνουνε τι συζητάμε και να εκφράζουν γνώμη που να λαμβάνουμε υπεύθυνα υπόψη μας για το μέλλον της Ευρώπης, στην οποία συγκατοικούμε, στο ευρωπαϊκό μας σπίτι και εκείνες και εμείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση κύριε Υπουργέ. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια υιοθέτησης των ΑΟΖ με Αίγυπτο, με Ιταλία, με Αλβανία εντός του νέου έτους, εντός του έτους που αρχίζει;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα δούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το αποκλείετε;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα δούμε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail