Προς την Κυπριακή ΑΟΖ πλέει το «Saipem 12.000» - Ασκήσεις με πυρά ανήγγειλε το Τουρκικό Ναυτικό!

Αναδημοσίευση από: veteranos.gr

Με την πλεύση του γεωτρύπανου Saipem 12.000 προς την Κυπριακή ΑΟΖ που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης, εντείνεται ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας σε σχέση με τις επικείμενες γεωτρήσεις της ιταλικής ΕΝΙ στα τεμάχια 6 και 3.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και αρκετές μέρες, έχει προληπτικά δεσμεύσει δύο θαλάσσιες περιοχές εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για σκοπούς επιστημονικών και περιβαλλοντικών ερευνών, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι στόχοι των δύο γεωτρήσεων – “Καλυψώ” στο τεμάχιο 6 και “Σουπιά” στο τεμάχιο 3.

Σκοπός να είναι δεσμευμένες οι περιοχές ώστε να εμποδιστούν όσο είναι δυνατό παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με σκοπό να εμποδιστεί η έναρξη των γεωτρήσεων.

Οι δύο Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και της περιοχήςς ευθύνης του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Φ” θα αντικατασταθούν με νέες που θα καλύπτουν τις περιοχές των δύο γεωτρήσεων.

Ωστόσο, η Τουρκία τα τελευταία 24ωρα έχει εντείνει τις προκλητικές και απειλητικές της ενέργειες, δεσμεύοντας με διαδοχικές παράτυπες Navtex για “ασκήσεις” πολεμικού ναυτικού και σε ορισμένες περιπτώσεις με αναφορές για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, περιοχές εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, επικαλύπτοντας και ευρύτερες περιοχές των τεμαχίων 6 και 3.

Οι τουρκικές παράτυπες Navtex εκδίδονται διαδοχικά κάθε μέρα για το επόμενο 24ωρο ή 48ωρο και για την ώρα ισχύουν μέχρι και τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, συνεχίζει για δεύτερη μέρα κανονικά την πορεία του προς το τεμάχιο 6 και τον στόχο Καλυψώ το γεωτρύπανο Saipem 12.000 που βρισκόταν τους τελευταίους μήνες αγκυροβολημένο στα ανοικτά του Λας Πάλμας στις Κανάριες Νήσους.
Το γεωτρύπανο σήκωσε άγκυρες και έβαλε πλώρη προς την Κυπριακή ΑΟΖ το βράδυ της Πέμπτης, όπως ήταν εξαρχής προγραμματισμένο.

Με την πλεύση προς την Κυπριακή ΑΟΖ ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη από σειρά δύο ή και τριών γεωτρήσεων της ΕΝΙ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του “Φ”, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες το γεωτρύπανο θα πιάσει δουλειά στον στόχο “Καλυψώ” στο τεμάχιο 6, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου.

Η γεώτρηση προβλέπεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου, οπότε το Saipem προβλέπεται να προχωρήσει αμέσως για τη δεύτερη προγραμματισμένη γεώτρηση στο τεμάχιο 3 και τον στόχο “Σουπιά”. Ανάλογα με τα αποτελέσματα πιθανό να γίνει στη συνέχεια και τρίτη γεώτρηση.

Να σημειωθεί ότι δεδομένης της Tουρκικής τακτικής για απειλητικές προκλήσεις κατά την έναρξη και διεξαγωγή γεωτρήσεων, η ΕΝΙ σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει καταρτίσει σχέδιο πορείας πλεύσης ώστε να φτάσει στον στόχο για γεώτρηση με τρόπο που να μειώνει τις δυνατότητες και την έκταση των αναμενόμενων εχθρικών ενεργειών.

Παράλληλα λαμβάνονται και προληπτικά μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο και όχι μόνο επίπεδο!

Πηγή:philenews.com
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...