Τινάζουν στον αέρα την πώληση των F-16 Block 30 παρά το θετικό βλέμμα από τα ΗΑΕ;

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρουμε για την πρόθεση πώλησης μεγάλου μέρους του στόλου των μαχητικών F-16 Block 30 με στόχο από τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν να εξυπηρετηθούν άμεσες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο πλαίσιο αυτό, πριν λίγες ημέρες αφίχθηκε στην Ελλάδα αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για να επιθεωρήσει τα αεροσκάφη.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι δυνητικοί «πελάτες» έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι, με αποτέλεσμα η πιθανότητα να ζητήσουν επισήμως να όμως προμηθευθούν τα αεροσκάφη για να καλύψουν τις ανάγκες εκπαίδευσης των αεροπορικών του δυνάμεων, να εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη.

Το πρόβλημα που φαίνεται όμως ότι θα βρούμε για μια ακόμη φορά μπροστά μας, αφορά τις παρανοϊκές διαδικασίες και το «δηλητηριώδες» πολιτικό κλίμα των ημερών, με αποτέλεσμα τα πάντα να κινούνται στον… αστερισμό της αβεβαιότητας. Μαντέψτε ποιος θα βγει πάλι χαμένος…

Λίγο ο παρανοϊκός «Νόμος Βενιζέλου» που όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν δεν επιτρέπει να αγοραστεί ούτε βίδα χωρίς να ακολουθηθούν διαδικασίες διεθνούς διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει τίποτα εάν δεν παρέλθει το λιγότερο ένα διάστημα εξαμήνου, σε συνδυασμό με το δηλητηριώδες πολιτικό κλίμα των ημερών, δεν επιτρέπουν στους πτεράρχους να διατυπώσουν αισιοδοξία.

Για μια ακόμη φορά, η ελληνική πλευρά βρίσκεται «αντιμέτωπη» με έναν ενδιαφερόμενο αγοραστή που έχει το χρήμα «ζεστό στην τσέπη» και θα επιθυμούσε να προχωρήσει για να καλύψει τις επιχειρησιακές του ανάγκες… χθες.

Σε αυτή την κατάσταση, η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να απαντήσει «ας ακολουθήσουμε τις διαδικασίες»… και ο Θεός βοηθός, αφού δεν δύναται να προσδορίσει επακριβώς τον χρόνο που θα απαιτηθεί και ο πελάτης θα μπορούσε να αναζητήσει αλλού «πορτοκαλιές».

Ουδείς υποστηρίζει ότι η νομιμότητα πρέπει να παρακάμπτεται, ουδείς νουνεχής επιθυμεί να ξεσπούν σκάνδαλα, υπαρκτά ή ανύπαρκτα με αντικείμενο τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι όμως δυνατόν ο πολιτικός κόσμος, διακομματικά, να αρνείται να αντιληφθεί τον επείγοντα χαρακτήρα ορισμένων καταστάσεων.

Θα απευθύνουμε έκκληση για μια ακόμη φορά, να παραμερίσουν την πολιτική σύγκρουση και να ζητήσουν ενημέρωση από τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και όποιον άλλον αξιωματούχο επιθυμούν, ώστε να αντιληφθούν ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να προχωρήσει η υπόθεση της πώλησης των F-16 Block 30. Ας σκεφτούν και ας προτείνουν μια διαδικασία και ας είναι όλοι από πάνω…

Από το εξαιρετικά σεβαστό ποσό που θα εξασφαλιστεί άμεσα, θα μπορέσουν να προωθηθούν προγράμματα που θα «λύσουν τα χέρια» της Πολεμικής Αεροπορίας, που κουβαλάει «στους ώμους της» μεγάλο μέρος της ελληνικής αποτροπής απέναντι στην Τουρκία. Είναι ικανοί να το πράξουν;

Ταυτόχρονα ας προχωρήσουν επιτέλους οι διαδικασίες για την αλλαγή του «Νόμου Βενιζέλου», καθώς στην πράξη έχει αποδειχθεί καταστροφικός για τα συμφέροντα των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Δεν είναι δυνατό να παραμείνει επί μακρόν αυτή η κατάσταση.

Ειλικρινά, μας κάνει τρομερή εντύπωση. Οι αμυντικές δαπάνες (για εξοπλιστικές που είναι υποενότητα είναι αστείο πλέον να συζητάμε, αφού πρακτικά τείνουν στον μηδενισμό) αποτελούν το 2% μόλις του ελληνικού Ακαθάριστου Εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Αυτό εγείρει υποψίες μιας τεράστιας υποκρισίας.

Αλήθεια πιστεύουν ότι το πρόβλημα της διαφθοράς του ελληνικού Δημοσίου αντιπροσωπεύεται από αυτό το 2%, ή μήπως βολεύει η εστίαση σε αυτό για να καλύπτονται οι πιθανές και απίθανες «λαμογιές» που συμβαίνουν «κάτω από τα ραντάρ» στο υπόλοιπο 98% των δαπανών του δημοσίου τομέα;

Υπάρχει κανένας στη Βουλή με επαρκή αποθέματα ειλικρίνειας να μας δώσει απάντηση. Όποιος την έχει ας έρθει σε επαφή μαζί μας, να προγραμματίσουμε το συντομότερο μεγάλη συνέντευξη που θα αναρτηθεί στα κεντρικά θέματα του «DP». Δεν είμαστε αισιόδοξοι όμως. Διότι η χώρα δεν είναι φυσιολογική, ούτε οι «εθνοπατέρες» (και οι… «εθνομητέρες») της. Λογικό.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...