Θα μπορούσε η Ελλάδα να εκδώσει ψηφιακό νόμισμα …όπως η Βενεζουέλα;

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Η Βενεζουέλα δημιουργεί ψηφιακό νόμισμα στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αποκλεισμός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Νίκολας Μαδούρο. Το ψηφιακό νόμισμα θα ονομάζεται «Petro» και «περιουσιακό του στοιχείο» (σ.σ. σε κάτι θα πρέπει να αντιστοιχεί, το «αποθεματικό» του νομίσματος δηλαδή) θα αποτελούν τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας, καθώς επίσης και τα αποθέματα σε χρυσό και διαμάντια.

Η είδηση έρχεται τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής καθώς τόσο η χώρα όσο και η κρατική πετρελαϊκή PDVSA, δεν μπορεί να αποπληρώσει τους τόκους για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων, την αποπληρωμή δηλαδή ομολόγων, με την ηγεσία της Βενεζουέλας να κατηγορεί για οικονομικό στραγγαλισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε νέες μορφές διεθνούς χρηματοδότησης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σε μια αναφορά που όσο να ‘ναι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα.

Εάν η Βενεζουέλα έχει φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άλλα ορυκτά, η Ελλάδα έχει επίσης να επιδείξει σημαντικό πλούτο στον τομέα του real estate, ενώ μελλοντικά είναι σφόδρα πιθανό να συζητάμε και για σημαντικότατα αποθέματα υδρογονανθράκων.

Το κυριότερο όμως πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οπότε δεν συζητάμε για μια χώρα-παρία του διεθνούς συστήματος όπως θεωρείται σήμερα η Βενεζουέλα, ασχέτως της υποστήριξης που απολαμβάνει από τη Ρωσία και την Κίνα.

Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, ενώ πρόκειται για μια έξυπνη ιδέα, μπορεί εύκολα να αποδειχθεί ιδιαίτερα προβληματική στην υλοποίηση, αφενός διότι η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται πολύ αργά, όταν μεγάλο μέρος της ζημιάς έχει συντελεστεί, ενώ αφετέρου δεν θα λειτουργεί σαν επενδυτικό διεθνές εργαλείο, αλλά σαν εθνικό συναλλαγματικό νόμισμα.

Αυτό που ενοχλεί πολύ στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι η απουσία κάθε συζήτησης για ενδεχόμενες εναλλακτικές ιδέες στην αντιμετώπιση της κρίσης. Τουλάχιστον τώρα που πολλοί κάνουν λόγο για σταδιακή έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, όχι όμως και από την επιτήρηση, απορεί κανείς γιατί δεν κάνει κανείς απολύτως τίποτα πέρα από περικοπές και φορολόγηση.

Γιατί να μην έχουν δημιουργήσει μια ομάδα με οικονομικά «μυαλά» της χώρας που εργάζονται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό για να εξετάσουν τα θετικά και τα αρνητικά «αντισυμβατικών» ιδεών όπως η ανωτέρω ή/και παραλλαγές της. Δεν είναι απαραίτητο να τις αποδεχθούμε σαν χώρα, κάτι το οποίο όμως είναι γελοίο αν δεν τις εξετάσουμε και δεν τις απορρίψουμε τεκμηριωμένα.

Για να εξηγήσουμε λίγο περισσότερο τη σκέψη μας, εάν ένα προς αξιολόγηση επιχείρημα είναι πως νομίσματα τύπου «bitcoin» έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτη για τους κεντρικούς τραπεζίτες, κάποιοι θα το θεωρήσουν θετικό και κάποιοι αρνητικό.

Η ελληνική οικονομία για να πάρει μπροστά χρειάζεται χρηματοδότηση κι εάν η λύση είναι π.χ. ένα νόμισμα που θα έχει ως αποθεματικό την ακίνητη περιουσία της Ελλάδας, θα πρέπει να το μελετήσουμε σοβαρά.

Διότι σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε ότι οι καταγγελίες περί υποτιμητικής κερδοσκοπίας με σκοπό να εκμεταλλευτούν την κρίση δανειστές και εγχώριοι «καρχαρίες», ώστε να πάρουν για ένα «κομμάτι ψωμί» στα χέρια τους τον όποιο εθνικό πλούτο, θα λάμβαναν τη μορφή βαρύτατων ποινικών αδικημάτων.

Εάν κανείς «διαβάσει» το διεθνές περιβάλλον, παρά τα όποια ρίσκα έχει ένα νόμισμα όπως το «bitcoin», σήμερα έχει απογειώσει την αξία του συνεπεία της αγανάκτησης του οικονομικά ενεργού κόσμου της υφηλίου με τους περιορισμούς και την πληθώρα κρατικών ή μη παραγόντων που θέλουν να βουτήξουν ολοένα και περισσότερα από τα κέρδη!

Και όλα στην οικονομική ζωή τα καθορίζει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Όσες προειδοποιήσεις και να εξέδωσαν οι επαΐοντες της παγκόσμιας οικονομίας, σήμερα η αξία / ισοτιμία του προαναφερθέντος νομίσματος πέρασε τις 10.000 δολάρια!

Εάν όντως η Ελλάδα είναι ένα «οικόπεδο γωνία», ακόμα και να μη θέλουν ορισμένοι, γιατί δεν υπάρχουν άλλοι που θα δελεαστούν αρκούντως από την προοπτική του οικονομικού κέρδους, ενός προϊόντος επενδυτικού που θα πωλείται σε δελεαστική τιμή σε σχέση με τη δυνητική μελλοντική του αξία, αντί να το ξεπουλάμε με τη δικαιολογία ότι αυτή είναι η σημερινή τιμή της αγοράς;

Όποιος στην αρχή του bitcoin δηλαδή είχε επενδύσει 1.000 δολάρια, σήμερα πολλαπλασιάζοντας 1.000 x 10.000 = έχει μια περιουσία 10 εκατομμυρίων δολαρίων, ανά πάσα στιγμή ρευστοποιήσιμη και εάν τα 1.000 δολάρια ήταν η αποταμίευσή του, από έναν άνθρωπο που οριακά επιβίωνε σε οικονομικούς όρους, ανήκει πλέον στην κατηγορία των «εκατομμυριούχων»!

Δεν υποστηρίζουμε ότι η σκέψη μας είναι «αψεγάδιαστη», είναι πολύ πιθανό να κάνουμε λάθη. Ενδιαφέρθηκε κανείς να μελετήσει και να εξετάσει αντισυμβατικά την κατάσταση; Για πόσο καιρό θα βρίζουμε την κάθε Μέρκελ και τον κάθε Σόιμπλε, αντί να βάλουμε το ελληνικό μυαλό μας να δουλέψει βρίσκοντας την καλύτερη λύση;

Για πόσο καιρό θα μένουν όλοι δέσμιοι ενός παλαιού φθαρμένου και αρτηριοσκληρωτικού οικονομικού συστήματος στο οποίο ευημερούν συγκεκριμένοι, κάτι το οποίο δεν αφορά μόνο τη διεθνή οικονομική πραγματικότητα αλλά και την εσωτερική;

Οι επαναστάσεις είναι διαφόρων τύπων αγαπητοί και για όποιον δεν το έχει αντιληφθεί, πολλά επωάζονται διεθνώς στο παρασκήνιο, σε έναν δυτικό κόσμο που καλείται να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδά του, καθώς υπάρχουν και άλλοι στον κόσμο αυτό που διεκδικούν καλύτερη ζωή και όχι να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, κυριολεκτικά στην περίπτωσή τους, για να απολαμβάνουμε εμείς τη dolce vita μας, όπως γινόταν στο παρελθόν.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...