Το είπαν και το κάνουν - Ισχυρό χτύπημα από τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ μετά το ντρόπιασμα με την Ιερουσαλήμ

 Nikki Haley at United Nations headquarters on 22 December 2017. Photograph: Mark Lennihan/AP
Freepen.gr - Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σημαντικές περικοπές στις υποχρεώσεις της στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών για το 2018-19 σε αυτό που θα ερμηνευθεί ως μια περαιτέρω εκτόνωση της πίεσης από τη διοίκηση του Trump μετά το ψήφισμα του που καταδικάζει την αναγνώριση από την Αμερική της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ με το συντριπτικό 128 υπέρ έναντι 9 κατά, σημειώνει ο βρετανικός theguardian.com.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών, η αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα μειωθεί κατά περισσότερο από 285 εκατομμύρια δολάρια και θα πραγματοποιηθούν επίσης μη καθορισμένες μειώσεις στις λειτουργίες διαχείρισης και στήριξης του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση δεν καθόρισε ολόκληρο το ποσό του προϋπολογισμού ούτε διευκρίνισε το αποτέλεσμα που θα είχε η περικοπή στη συνεισφορά των ΗΠΑ.

"Δεν θα αφήσουμε πλέον να τυχαίνει εκμετάλλευσης η γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού", δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέλι, προσθέτοντας ότι η "αναποτελεσματικότητα και η υπερβολική εξάντληση" του οργανισμού ήταν γνωστή.

Σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για το 22% του ετήσιου επιχειρησιακού προϋπολογισμού του οργανισμού, δηλαδή περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017-18 και το 28,5% του κόστους των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης, οι οποίες εκτιμώνται σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

Στη δήλωση της, η Χέλι δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό και ότι η αποστολή των ΗΠΑ θα συνεχίσει να "εξετάζει τρόπους για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του ΟΗΕ προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντά μας".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail