Τέλος η ‘επιλεκτική’ δικαιοσύνη της Χάγης για τη Γιουγκοσλαβία

Αναδημοσίευση από: echedoros-a.gr

Στη Χάγη πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο θα παύσει να υφίσταται σε 10 ημέρες και επίσημα, μετά από 24 χρόνια λειτουργίας του.

Η τελετή ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγής για όλα τα θύματα.

Στην τελετή λήξης του δικαστηρίου της Χάγης συμμετείχαν πολλοί αξιωματούχοι, όπως ο Ολλανδός βασιλιάς Ουίλιαμ Αλέξανδρος, Σέρβοι αξιωματούχοι καθώς και από τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες των οποίων οι πολίτες είχαν διωχθεί τα τελευταία 24 χρόνια ενώπιον αυτού του δικαστηρίου.

Κατά την τελετή λήξης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έκρινε ότι χάρη στο έργο αυτού του δικαστηρίου, θα ήταν αδύνατο να ξεπερασθεί η ιστορία.

Στις 25 Μαΐου 1993, το Δικαστήριο ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για τη δίωξη των δραστών εγκλημάτων πολέμου στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το δικαστήριο περάτωσε τις εργασίες του στις 30 Νοεμβρίου μετά την ολοκλήρωση όλων των πρωτοβάθμιων διαδικασιών και οι εργασίες του συνεχίσθηκαν από τον λεγόμενο Μηχανισμό Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο οποίος θα τερματίσει όλες τις υπόλοιπες προσφυγές.

Για περισσότερα από 24 χρόνια, το δικαστήριο δίωξε 161 κατηγορουμένους εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους μισούς ήταν Σέρβοι από τη στρατιωτική και πολιτική ζωή της Σερβίας και της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Για το λόγο αυτόν, λόγω του τρόπου με τον οποίο διεξάγονταν οι διαδικασίες, ένας μεγάλος αριθμός Σέρβων πολιτών και εγχώριων εμπειρογνωμόνων πιστεύει ότι η δικαιοσύνη της Χάγης ήταν επιλεκτική.

(Στοιχεία από rts.rs)
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...