Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς σε κατάσταση χαλάρωσης

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Και τι σημαίνει αν βρίσκεστε πάνω ή κάτω από το φυσιολογικό όριο…

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, η καρδιά μας χτυπά περίπου 2,5 εκατομμύρια φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μία μέρα οι παλμοί φτάνουν τους 100.000, ενώ το αίμα που διοχετεύεται στο σώμα τα 7,500 λίτρα.

Οι παλμοί της καρδιάς είναι ένας σημαντικός δείκτης υγείας που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε, καθώς δείχνει αν λειτουργούν σωστά οι μύες της καρδιάς. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μέτρηση των παλμών ανά λεπτό σε κατάσταση χαλάρωσης, δηλαδή χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σωματική δραστηριότητα και χωρίς να υπάρχει συναισθηματική φόρτιση.

Ο καρδιακός παλμός παρουσιάζει διακυμάνσεις μέσα στην ημέρα και είναι συνήθως χαμηλότερος όταν κοιμόμαστε.
bigstock technology health care appli 153445073
Φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς σε κατάσταση χαλάρωσης

Φυσιολογικοί θεωρούνται οι παλμοί που κυμαίνονται από 60 έως 100 ανά λεπτό σε κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης.

Είναι σημαντικό να διατηρούμε τους παλμούς μέσα σε αυτά τα όρια, καθώς εξασφαλίζεται ότι οι μύες της καρδιάς δεν καταπονούνται υπερβολικά.

Υψηλοί ή χαμηλοί παλμοί καρδιάς σε κατάσταση χαλάρωσης

Όταν οι παλμοί της καρδιάς ανά λεπτό ξεπερνούν κατά μέσο όρο τους 100 τότε θεωρούμε ότι το άτομο έχει ταχυκαρδία. Η ταχυκαρδία μπορεί να οφείλεται σε παροδικές ή τροποποιήσιμες καταστάσεις όπως ο πυρετός, η αναιμία, η αφυδάτωση και η σωματική ή ψυχολογική καταπόνηση, αλλά και σε βλάβες στους ιστούς της καρδιάς ή στην υπέρταση. Συνήθη συμπτώματα που εκδηλώνονται λόγω της ταχυκαρδίας είναι η δύσπνοια, η ζαλάδα, ο πόνος στο στήθος και η τάση λιποθυμίας.

Σύμφωνα με μελέτη του 2010, τα άτομα που έχουν σε κατάσταση χαλάρωσης 84 ή και περισσότερους παλμούς το λεπτό σε βάθος 5ετίας διατρέχουν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους λόγω καρδιοπάθειας.

Από την άλλη, όταν οι παλμοί της καρδιάς ανά λεπτό είναι κατά μέσο όρο κάτω από 60 θεωρούμε ότι το άτομο έχει βραδυκαρδία. Η βραδυκαρδία συνεπάγεται πιο αργή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη κυρίως για τον εγκέφαλο. Οι χαμηλοί παλμοί καρδιάς μπορεί να οφείλονται σε κάποιο φάρμακο (π.χ. β-αναστολείς για την υπέρταση, φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό) ή σε ανωμαλίες στο ηλεκτρικό κύκλωμα της καρδιάς. Η βραδυκαρδία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η επίμονη κόπωση, η ζαλάδα ή και οι συχνές λιποθυμίες.

Πώς μετράμε τους παλμούς της καρδιάς

Τοποθετήστε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο στον λαιμό, δίπλα από την τραχεία, ή στην εσωτερική πλευρά του καρπού, ανάμεσα στο οστό και στον τένοντα προς την πλευρά του αντίχειρα.

Μόλις βρείτε τον σφυγμό σας, μετρήστε τους παλμούς για διάστημα 15 δευτερολέπτων και πολλαπλασιάστε επί 4 για να βρείτε τους παλμούς ανά λεπτό.

Φροντίστε να παρακολουθείτε τους παλμούς της καρδιάς σας σε βάθος χρόνου ώστε να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς και να εντοπίσετε πιο εύκολα τυχόν ανησυχητικές μεταβολές. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε ότι για κάποιο χρονικό διάστημα οι παλμοί σας βρίσκονται σταθερά κάτω από το φυσιολογικό όριο ή αν παρουσιάζετε συχνά επεισόδια ταχυκαρδίας.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...