Η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα αλλάζει (φωτο)

Το μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία Σουμελά άλλαξε μορφή (φωτ.: Μεχμέτ Κιουτσούκ)

Αναδημοσίευση από: pontos-news.gr

Τον Αύγουστο του 2018, μετά από εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2015, το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο θα ανοίξει και πάλι για το κοινό. Ωστόσο ολόκληρο το έργο θα παραδοθεί στο τέλος του επόμενου έτους, και μάλιστα για πρώτη φορά θα είναι επισκέψιμοι «μυστικοί χώροι», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Νομού Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου.

Η πρώτη φάση της αναστήλωσης ολοκληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου. Η στερέωση και η αφαίρεση των επικίνδυνων βράχων εντάσσονται στη δεύτερη φάση, που θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Τραπεζούντας.

Μέχρι στιγμής η πιο… μεγάλη αλλαγή που έχει συμβεί, και μπορεί να την αντιληφθεί όποιος έχει επισκεφθεί την Σουμελά πριν από χρόνια, είναι στο μονοπάτι που οδηγεί στη μονή. Αυτά τα σχεδόν 500 μέτρα που οι επισκέπτες έπρεπε να διανύσουν με τα πόδια μέχρι να φτάσουν στα εκδοτήρια πολλές φορές ήταν σκέτη ταλαιπωρία, ειδικά για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Το χωμάτινο μονοπάτι δυσκόλευε την άνοδο, και οι ρίζες των αιωνόβιων δέντρων μαζί με τις πέτρες ήταν ένα μόνιμο εμπόδιο.

Πλέον το μονοπάτι έχει στρωθεί με «σανίδες» ενώ έχουν μπει και σκαλοπάτια προκειμένου να διευκολύνεται η ανάβαση και παράλληλα να προστατεύονται οι ρίζες των δέντρων. Επιπλέον σε κάποια σημεία έχουν τοποθετηθεί παγκάκια φτιαγμένα από κορμούς.

  • Οι φωτογραφίες είναι μια ευγενική παραχώρηση κ στο pontos-news.gr από τον Πόντιο ξεναγό Μεχμέτ Κιουτσούκ.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...