Τουρκικά ΜΜΕ: Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας απέτρεψαν πραξικόπημα στο Κατάρ - Πως δράσαμε την κρίσιμη νύχτα

Qatar’s Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani (Reuters File Photo)
Freepen.gr - Οι τουρκικές δυνάμεις διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διακοπή ενός πολιτικού πραξικοπήματος εναντίον του Εμίρη του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν έκοψαν τους δεσμούς τους με το Κατάρ στις 5 Ιουνίου 2017, σύμφωνα με έκθεση του Τουρκικού ημερήσιου δελτίου ειδήσεων.

Η Dailysabah αναφέρεται στον αρθρογράφο της καθημερινής Yeni Şafak, Mehmet Acet, που υποστήριξε ότι με την παροχή προστασίας στην κατοικία του Εμίρη στη Ντόχα την πρώτη νύχτα της κρίσης, οι τουρκικές δυνάμεις εμπόδισαν ένα πολιτικό πραξικόπημα και συνέβαλαν στην εθνική κυριαρχία και σταθερότητα της χώρας στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις σχέσεις τους με το εμιράτο ως αποτέλεσμα των συνδέσεων του Κατάρ με τις "τρομοκρατικές ομάδες" και τους στενούς δεσμούς της χώρας με το Ιράν, με στόχο την υπονόμευση του al-Thani.

"Τα στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ δεν είχαν καμία πιθανότητα να ανατρέψουν τον Εμίρη του Κατάρ και έπρεπε να επιστρέψουν πίσω στα μισά του δρόμου", ανέφερε το άρθρο.

Σύμφωνα με τον Acet, ένα από τα μέλη της κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομασθεί επιβεβαίωσε ότι στις 5 Ιουνίου, σχεδόν 200 Τούρκοι στρατιώτες είχαν εντολή να προστατεύσουν την κατοικία του Εμίρη του Κατάρ κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περίπτωση που τυχόν δυνάμεις θα προσπαθούσαν να τον ανατρέψουν.

Τα αεροπλάνα που ανήκουν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία φέρονται να είναι επίσης έτοιμα για δράση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η κίνηση της προστασίας της κατοικίας ήρθε όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Εμίρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εμίρης ζήτησε από την Άγκυρα να αναλάβει δράση και να προστατεύσει τη Ντόχα, προτού τα στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ επιχειρήσουν πραξικόπημα.

Εκτός από τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης, η Τουρκία στέλνει επίσης τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων πουλερικών, με πλοία και αεροπλάνα, για να βοηθήσει το Κατάρ να αντιμετωπίσει εμπάργκο. 

Τέλος να θυμίσουμε ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει στην περιοχή στρατιωτική βάση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail