Μία αξέχαστη ηρωική πράξη ενός πιλότου της Ολυμπιακής

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μέσα στο διάβα της Ιστορίας υπήρξαν ηρωικές πράξεις οι οποίες άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο χρόνο, δίνοντας παράλληλα μαθήματα ανθρωπιάς και αυτοθυσίας. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους ήταν και ο πιλότος της Ολυμπιακής Σήφης Μιγάδης, ο οποίος άφησε Ιστορία με το όνομά του όταν με ηρωική αυτοθυσία έσωσε 418 επιβάτες από σίγουρο θάνατο.

Μοιάζει ακατόρθωτο, όμως η αεροπορική τραγωδία αποτράπηκε χάρη στους έξυπνους χειρισμούς του πιλότου και τη μεγάλη του ικανότητα να χειρίζεται το αεροπλάνο.

Όλα ξεκίνησαν μία ημέρα καλοκαιριού του 1978 όταν 400 επιβάτες και 18 μέλη από το πλήρωμα επιβιβάζονται σε ένα από τα πιο πρωτοποριακά και εκλεπτυσμένα Boeing της Ολυμπιακής, ένα αεροσκάφος που θεωρήθηκε μεγάλη πρωτοπορία για την εποχή του, αφού χωρούσε διπλάσιο αριθμό ατόμων από το συνηθισμένο. Ο Σήφης Μιγάδης, άνθρωπος με 32 χρόνια εμπειρίας στο πιλοτάρισμα και εκείνος που τελικά έσωσε τη ζωή 418 ανθρώπων. Μαζί του, στη θέση του συγκυβερνήτη βρισκόταν ο φίλος και Κ. Φικάρδος. Και ενώ όλα έμοιαζαν ευνοϊκά, τίποτα δεν προμήνυε ότι μέσα σε λίγα λεπτά οι επιβάτες θα έβλεπαν όλη τους τη ζωή να περνάει αστραπιαία από δίπλα τους. Το Boeing από την Αθήνα κατευθυνόταν στη Νέα Υόρκη.

Η πτήση είχε ήδη ξεκινήσει όταν ο γενναίος Μιγάδης αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον κινητήρα, εξαιτίας μίας έκρηξης που ακούστηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωση. Ο Μιγάδης γνωρίζοντας πως οι ζωές των επιβατών κρέμονται κυριολεκτικά από μία κλωστή, διατηρεί την ψυχραιμία του και δεν επιτρέπει στο φόβο να τον επηρεάσει. Γνωρίζοντας καλά αεροδυναμική, κρατούσε το Boeing σε οριζόντια θέση και με ταχύτητα μόνο 60 μιλίων.


Η ψυχραιμία του Μιγάδη υπήρξε καθοριστική στο να αποφευχθεί μία μεγάλη τραγωδία που θα έφερνε την απώλεια τόσων ανθρώπων. Και ενώ υπήρξαν στιγμές που η απελπισία τον κυρίευσε και προσπαθούμε να βρει μη κατοικήσιμο μέρος για να μη θρηνηθούν και άλλα θύματα, εκτός από τους επιβαίνοντες, στο τέλος νίκησε η πίστη, η άρτια τεχνική και η ανθρωπιά του. Με μεγάλη δεξιότητα, αποφεύγοντας τους επικίνδυνους ελιγμούς, προσπάθησε να κρατήσει το επικίνδυνο Boeing σε μία ευθεία γραμμή, γνωρίζοντας πως εκτός από τον κατεστραμμένο κινητήρα ούτε οι υπόλοιποι τρεις λειτουργούσαν καλά. Ο Φικάρδος, ο συγκυβερνήτης, δεν παρέλειπε να στέλνει σήμα κινδύνου στον πύργο ελέγχου κάθε φορά που διαταρασσόταν η ισορροπία του.


Εκείνη ήταν μία ημέρα που πραγματικά, καταρρίφθηκαν οι νόμοι της φυσικής, καθώς χρειάστηκε υπεράνθρωπη προσπάθεια ώστε να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και να αποτραπεί η ίσως μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία που θα είχε συμβεί στην Ελλάδα. Τελικά, ο Μιγάδης πραγματοποιώντας μικρούς και έξυπνους ελιγμούς κατόρθωσε να το προσγειώσει στο Ελληνικό, προκαλώντας, την έκπληξη, το θαυμασμό αλλά και την αμφισβήτηση, καθώς η κατασκευαστική εταιρία δε σταμάτησε να το θεωρεί πεσμένο. Αξιοθαύμαστο είναι επίσης το γεγονός ότι ο Μιγάδης φρόντισε να μη διαταραχτεί σε μεγάλο βαθμό η ψυχολογία των επιβατών και να παραμείνουν όσο γίνεται πιο ήρεμοι. Ο ίδιος μετά από χρόνια παραδέχτηκε ότι κατέφυγε σε πολλές ενέργειες που δεν προβλεπόντουσαν από τους κανονισμούς ώστε να βγουν όλοι αλώβητοι και ασφαλείς. Με αποτέλεσμα ο ίδιος να θεωρείται ένα διαχρονικό πρότυπο αυτοθυσίας και το σπουδαίο κατόρθωμά του να διδάσκεται ακόμα και σήμερα σε σχολές νέων πιλότων.

Πώς λοιπόν να μη νοιώθουμε ευγνωμοσύνη και μη θεωρούμε ήρωα έναν τέτοιο άνθρωπο;



Αφιέρωμα Εκπομπής "Μία στις Χίλιες" στον σπουδαίο Σήφη Μιγάδη και εκείνη την ημέρα του 1978:

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail