Η Κίνα διαθέτει "τεμαχιστές μεδουσών" για να προστατεύσει τα αεροπλανοφόρα της

China's aircraft carrier Liaoning. © Bobby Yip. / Reuters
Freepen.gr - Η Κίνα δημιούργησε ένα νέο όπλο για να καταστρέψει μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα αεροπλανοφόρα της, τις μέδουσες αναφέρει το Russia Today.

Ονομάστηκε "τεμαχιστής μέδουσας", που τις καταστρέφει κόβοντας τες σε χιλιάδες κομμάτια. Η απειλή των μεδουσών για τα αεροπλανοφόρα είναι αληθινή καθώς εισχωρούν στους αγωγούς εισαγωγής των πλοίων και φράζουν τα συστήματα ψύξης.

Τον Ιανουάριο του 2006, ένα σμήνος από τα πλάσματα αυτά έβγαλε εκτός λειτουργίας τον USS Ronald Reagan ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο Brisbane της Αυστραλίας. οι μέδουσεςα βυθίστηκαν στους συμπυκνωτές του γιγάντιου πλοίου, παραλύοντάς το μέχρι οι τεχνικοί να καθαρίσουν την ακαταστασία.

Ο τεμαχιστής μεδουσών είναι ένα μεγάλο δίχτυ, αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά, με μια σειρά από αιχμηρές λεπίδες στη μέση. Το South China Morning Post αναφέρει ότι το δίχτυ ρυμουλκείται από ένα συνοδευτικό σκάφος που ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα χρησιμοποιώντας τη δύναμη των ρευμάτων για να κομματιάζει τις μέδουσης.

Η μηχανή μαζικής θανάτωσης αφήνει ένα ίχνος καταστροφής στο πέρασμά της καθώς το νερό γίνεται σκοτεινό με την αποσύνθεση της ύλης. Οι ερευνητές επίσης προειδοποίησαν ότι κομμάτια μέδουσας που πλένουν στην ακτή θα μπορούσαν να τσιμπήσουν τους λουόμενους παρόλο που τα πλάσματα έχουν καταστραφεί.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών από το Lab Urban Robotics στο πανεπιστήμιο KAIST της Κορέας δημιούργησε ένα παρόμοιο μηχάνημα και κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει πως εξολοθρεύει τις μέδουσες.



Οι μέδουσες έχουν επίσης τη φήμη ότι χτυπούν τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ένας πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Torness της Σκωτίας έκλεισε για μια ολόκληρη εβδομάδα το 2011, όταν ένα σμήνος μεδουσών έφραξε την πρόσληψη νερού ψύξης. 

Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν επίσης στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Σουηδία και το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail