Πτωχευμένες εταιρείες στις μαύρες λίστες της εφορίας


Αναδημοσίευση από: newpost.gr

του Θάνου Πασχάλη

Στον αριθμό των 23.000 ανέρχονται τα ονόματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που σύμφωνα με τις λίστες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διατηρούν ιδιαίτερα υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές (πάνω από 150.000 ευρώ για ένα χρόνο) στην Εφορία και στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης(ΕΦΚΑ), χρέη που εκτιμάται ότι συνολικά φτάνουν περίπου τα 32 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά αντιστοιχούν στο 1/4 των συνολικών οφειλών που έχουν σήμερα σε Εφορίες και Ταμεία (130 δισ. ευρώ) περίπου 4,3 εκατ. φορολογούμενοι και 1,3 εκατ. ασφαλισμένοι και εργοδότες.

Η λίστα με τα φυσικά πρόσωπα

Η λίστα με τα νομικά πρόσωπα

Τα ονόματα των 23.000 μεγαλοοφειλετών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία πιάστηκαν για μια ακόμη φορά στα μανταλάκια της δημοσιότητας γιατί παρά τα e-mail που δέχτηκαν οι υπόχρεοι για να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους δεν ανταποκρίθηκαν.

Αντιθέτως, εξαιρέθηκαν από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους οι φορολογούμενοι ή ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή σε τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

Στις λίστες περιλαμβάνονται κάθε είδους επιχειρήσεις από εκδοτικές μέχρι μαρμάρων η οικιακών συσκευών αρκετές από τις οποίες οφείλουν εκατομμύρια ευρώ και άλλες μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ωστόσο, το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 32 δισ. ευρώ από 23.000 μεγαλοοφειλέτες θεωρείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του ως μη εισπράξιμο καθώς στις λίστες των μεγαλοοφειλετών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) φιγουράρουν οφειλές από πτωχευμένες εδώ και πολλά χρόνια επιχειρήσεις, από επιχειρήσεις-«φαντάσματα» που έβαλαν λουκέτο εδώ και δεκαετίες, από εμπλεκόμενους σε φοροδιαφυγή που βρίσκονται στη φυλακή, όπως ο πρώτος στη σειρά μεγαλοοφειλέτης της λίστας Νίκος Κασιμάτης με ληξιπρόθεσμο χρέος 1,3 δισ. ευρώ για την εμπλοκή του στην υπόθεση με τις εικονικές επιστροφές ΦΠΑ.

Για τις επιχειρήσεις-«φαντάσματα» με χρέη εκατομμυρίων η και δισ. ευρώ που εμφανίζονται στις λίστες της ΑΑΔΕ τι και ποιες να πρωτοαναφέρει κανείς; Την κλειστή εδώ και χρόνια «Πειραική Πατραϊκή» που εμφανίζεται στη λίστα με ληξιπρόθεσμα χρέη 24 εκατ. ευρώ, την «Άκρόπολις Χρηματιστηριακή» (εμπλεκόμενη στα δομημένα ομόλογα) και πρώτη στη σειρά της λίστας με ληξιπρόθεσμα χρέη 9,4 δισ. ευρώ, το «ΜΙΝΙΟΝ» το άλλοτε λαμπρό κατάστημα στο λιανεμπόριο της Αθήνας με 28 εκατ. ευρώ χρέη, την ΚΥΔΕΠ (συνεταιριστική οργάνωση δημητριακών) που έχει βάλει λουκέτο εδώ και χρόνια και φέρεται να χρωστά 188 εκατ. ευρώ, η την ALAPIS (πρώην φαρμακευτική εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη) με 148 εκατ. ευρώ χρέη;

Μεγάλα ποσά σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία οφείλουν και πρώην δημόσιες επιχειρήσεις που πωλήθηκαν σε ιδιώτες ή έκλεισαν, όπως η «Ολυμπιακή Αεροπορία» (2,5 δισ. ευρώ), οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» (365 εκατ. ευρώ), ενώ τεράστια είναι τα χρέη ακόμη και λειτουργούντων σήμερα δημοσίων επιχειρήσεων («Ελληνικά Ναυπηγεία» 600 εκατ. ευρώ, «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» 26,5 εκατ. ευρώ, «ΔΕΗ» 44,7 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία) κλπ.

Εκτός των παραπάνω ως μεγαλοοφειλέτες καταγράφονται αρκετές γνωστές στα μέσα ενημέρωσης επιχειρήσεις, όπως το πρώην ΑΛΤΕΡ (1,5 εκατ. ευρώ), ο Τηλέτυπος (22 εκατ. ευρώ), ο ΔΟΛ (7 εκατ. ευρώ), η Εξπρές/Δ. Καλοφωλιάς (11,7 εκατ. ευρώ), αλλά και εταιρείες άλλων κλάδων, όπως το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» (123,5 εκατ. ευρώ), η «ΕΛΠΑ» (54 εκατ. ευρώ), η «Εξπρές Σέρβις ΑΕΕΥ» (21,79 εκατ. ευρώ), η «Βοκτάς» (19,3 εκατ. ευρώ).

Μεγάλα αμαρτήματα κουβαλούν και αρκετές ποδοσφαιρικές ομάδες και ομάδες μπάσκετ. Ενδεικτικά η ΑΕΚ με την παλαιά εταιρική της μορφή και πριν υποβιβαστεί στην Γ' εθνική κατηγορία όφειλε 294 εκατ. ευρώ, ο Αρης Θεσσαλονίκης 17,5 εκατ. ευρώ, ενώ υψηλά ληξιπρόθεσμα χρέη εξακολουθούν να έχουν ο Πας Γιάννενα, η ΑΟ Καβάλας, η Νίκη Βόλου, η ΚΑΕ Πανιώνιος, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης, η Προοδευτική, ο Αθηναϊκός κλπ.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...