Ισραήλ και Ελλάδα δεν έχουν επιλογή από το να συνεργαστούν αμυντικά

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

O νεο-οθωμανισμός της Τουρκίας δεν είναι ξεκάθαρο τι περιλαμβάνει. Περιλαμβάνει και τα οθωμανικά εδάφη του σημερινού Κράτους του Ισραήλ τα οποία δημιουργήθηκαν εμμέσως δια της μυστικής συμφωνίας Sykes-Picot και αργότερα της Διακήρυξης Balfour;

Του Δρ. Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου

Προσωπική εκτίμηση είναι πως η Τουρκία έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό της για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει(;) τη μετατροπή της Μεσογείου σε κλειστή νεο-οθωμανική λίμνη.

Αυτό ίσως θεωρηθεί από κάποιους ως εικασία. Όμως, εικασία ΔΕΝ είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ ως Κράτη δεν υφίστανται. Εμείς οι Έλληνες αυτό το θυμόμαστε πολύ καλά. Οι φίλοι μας Ισραηλινοί το θυμούνται;

Ας κάνουμε μία υπόθεση υπό τη μορφή παιγνίου. Ας υποθέσουμε πως η Τουρκία επιτίθεται στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν 2 πιθανά ενδεχόμενα όσον αφορά τη στάση του Ισραήλ.

Ενδεχόμενο 1. Το Ισραήλ παραμένει απαθές: δηλαδή δεν κάνει τίποτε, απλώς παρακολουθεί, δεν παίρνει θέση, μένει ουδέτερο.

Σε αυτή την περίπτωση ανοίγουν 2 υπο-ενδεχόμενα:

Υπο-ενδεχόμενο Α. Η Ελλάδα χάνει: το όνειρο της Τουρκίας για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αρχίζει να πραγματοποιείται. Η Τουρκία μετατρέπεται σε εν δυνάμει απόλυτο ηγεμόνα στη Μεσόγειο με μεγάλους κινδύνους για την υπόσταση του Κράτους του Ισραήλ.

Ποιά η επόμενη κίνηση της Τουρκίας; Θα «κατευθυνθεί» προς τα νότια; Θα επιτεθεί στο Ισραήλ; Βέβαια, στο σημείο αυτό ας θυμόμαστε πως το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά. Όμως από αυτό το σημείο και πέρα, αν η Ελλάδα χάσει, το Ισραήλ θα βρίσκεται πλέον απολύτως απομονωμένο εσαεί χωρίς κανένα φίλο στην περιοχή.

Προσωπικά εκτιμώ πως σε ένα υποθετικό παίγνιο-σενάριο αυτή θα ήταν η επόμενη κίνηση της Τουρκίας: Μετά την Ελλάδα, θα έχει σειρά το Ισραήλ. Ας το γνωρίζουν οι φίλοι μας οι Ισραηλινοί…

Υπο-ενδεχόμενο Β: Η Ελλάδα κερδίζει: σε αυτή την περίπτωση οι Ισραηλινοί δεν θα έχουν αποκομίσει κάποιο όφελος…

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ 2. Το Ισραήλ παίρνει θέση, βοηθά αμυντικά την Ελλάδα εναντίον της επιτιθέμενης Τουρκίας καθώς διαβλέπει πως αν η Ελλάδα χάσει, έρχεται η σειρά του. Δημιουργούνται οι κατάλληλες συνέργειες (1+1 = 3), η Τουρκία χάνει, η νεο-οθωμανική ονείρωξη διαλύεται, επέρχεται νέα Βεστφαλιανή ισορροπία στην περιοχή της Μεσογείου και τελικώς οι ορυκτοί πόροι της περιοχής (αυτό είναι το διακύβευμα: μη γελιόμαστε) αξιοποιούνται με όρους βιώσιμης ανάπτυξης… Game over.

Όλα τα παραπάνω είναι υποθετικά σενάρια. Είναι ένα παίγνιο με συγκεκριμένες πιθανότητες. Οι φίλοι μας Ισραηλινοί λένε δικαιωματικά για το Ολοκαύτωμα: «Ποτέ Ξανά». Ομοίως, οι Έλληνες λέμε για την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: «Ποτέ Ξανά». Η Ελληνοϊσραηλινή φιλία είναι «καταδικασμένη» να πετύχει και να κρατήσει για πολλά-πολλά-πολλά χρόνια…
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...