Στο γεωπολιτικό καναβάτσο οι Κούρδοι από όσα είπε ο Σίλο στο "Ανατολή" - "Οι ΗΠΑ μας υποσχέθηκαν την έξοδο στη Μεσόγειο αλλά..."

Στρατής Μαζίδης

Γεωπολιτικό σεισμό προκαλούν τα όσα υποστήριξε ο Ταλάλ Σίλο, πρώην εκπρόσωπος των κουρδικών SDF στο πρακτορείο "Ανατολή" με τα οποία επιβεβαίωσε σχεδόν κατά γράμμα όλα όσα έχουμε σημειώσει τους τελευταίους μήνες μέσω του φιλόξενου βήματος της Freepen.gr.

Ο Σίλο που αποστάτησε εδώ και λίγες εβδομάδες, έδωσε μια σειρά απαντήσεων που ίσως δικαιολογούν και τον αληθινό λόγο της αποστασίας του, δηλαδή το επερχόμενο γεωπολιτικό αδιέξοδο των Κούρδων που έχουν παγιδευτεί σε μια έκταση γεμάτη έρημο και πετρέλαια που όμως δεν μπορούν να εξάγουν.

Ο πρώην αξιωματικός των SDF σημειώνει ότι οι ΗΠΑ μέσω ενός απαστελμένου τους ο οποίος έφθασε στη Συρία συνοδεία πολλών σωματοφυλάκων, που αποδείχθηκε άνθρωπος των μυστικών υπηρεσιών, υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια για έξοδο προς τη θάλασσα αρκεί οι SDF να φτάσουν πρώτες στις πόλεις Αλ Μαγιαντίν και Αλ Μπουκαμάλ ώστε να υπάρχει απευθείας επαφή της Συρίας με το Ιράκ.

Ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν καθώς ο συριακός στρατός προήλασε ταχύτατα και τα τερτίπια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δεν έπιασαν.

Ο Σίλο σημειώνει κάτι που έχουμε υπογραμμίσει προ πολλού στη Freepen.gr:

Α. ότι το υπό διαμόρφωση μόρφωμα θα αποδειχθεί θνησιγενές δίχως έξοδο στη θάλασσα

Β. ο αντικειμενικός στόχος των επιχειρήσεων στην επαρχία του Ντέιρ Εζόρ ήταν οι δύο μεθοριακές πόλεις και όχι τα πλούσια πετρέλαια της επαρχίας, τα οποία είναι πρακτικά άχρηστα αφού οι Κούρδοι δεν μπορούν να τα εμπορευθούν. Άλλωστε η πηγή φυσικού αερίου της Κονάκο παραδόθηκε στους Ρώσους, δηλαδή τη Συρία από τις SDF.

Εντούτοις ο Σίλο θα μας επιτρέψει πολύ να αμφιβάλλουμε αν οι ΗΠΑ θα τηρούσαν τη δέσμευσή τους για κουρδικό διάδρομο στη Μεσόγειο αν οι SDF καταλάμβαναν τις Αλ Μαγιαντίν και Αλ Μπουκαμάλ.  Δεν είναι εύκολο να συμβεί αυτό.

Αυτό που έχει επίσης ιδιαίτερη αξία να υπογραμμισθεί είναι η εγκατάλειψη των Κούρδων της Αφρίν από τις ΗΠΑ όπου ο McGurk απήντησε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να εμπλακεί στα της περιοχής και ότι οι πρώτοι μπορούν να αναζητήσουν αλλού βοήθεια, ακόμη και στη Μόσχα!

Μετά από όλα αυτά, μάλλον είναι φανερό γιατί ο Σίλο (που δεν είναι Κούρδος) εγκατέλειψε τις SDF και απομένει να δούμε αν / πόσο γρήγορα θα επαληθευθεί η...προφητεία περί επερχόμενης διάλυσης των SDF και θα μείνει ουσιαστική ξανά μόνη η κουρδική πολιτοφυλακή της YPG.

Οι Κούρδοι μετά την ηρωική μάχη του Κομπάνι το φθινόπωρο του 2014 αφέθηκαν να διολισθήσουν στα χέρια των ΗΠΑ. Τα έδωσαν όλα, έκαναν τα πάντα, τακίμιασαν με όσους κυνηγούσαν και τώρα φαίνεται πως αφήνονται στην τύχη τους...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail