Αλλάζει “οδηγίες χρήσης” της Ελλάδας ο πολύς Τούρκος ηγέτης Ερντογάν;

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Η συγκυρία που έχει οδηγήσει την Τουρκία στη γωνία διεθνώς, οδηγεί εκ των πραγμάτων την τουρκική ηγεσία στην απόφαση να αξιοποιήσει τη σχέση του με την Ελλάδα γι’ αυτό ακριβώς που αποτελεί και ρητορικά αλλά και… γεωγραφικά η χώρα μας: Η «γέφυρα» ενός άλλου κόσμου με τη Δύση.

Το νέο «αφήγημα» της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι άλλο από την προσπάθεια να περάσει στον εσωτερικό τουρκικό πολιτικό διάλογο, ο οποίος συνδέεται όμως και με την ασφάλεια και ακεραιότητα της χώρας, λόγω Κούρδων και όχι μόνο, ένα επιχείρημα το οποίο του έδωσε η επίσκεψη στην Ελλάδα, κυρίως όμως στη μειονότητα στη Θράκη.

Αίφνης ακούσαμε έναν Ερντογάν να ενδιαφέρεται να μην απομακρυνθεί η ελληνική σημαία από «τους ομοεθνείς», από τη μειονότητα την οποία συλλήβδην αποκαλεί «τουρκική», παραβιάζοντας το «δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού» που εμφανίζεται να διεκδικεί για τους τουρκόψυχους, για όσους δηλώνουν Πομάκοι ή Ρομά.

Η νέα σκέψη της τουρκικής διπλωματίας είναι ότι με την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης της ελληνικής με την τουρκική σημαία και την παροχή διαβεβαιώσεων ότι κανείς δεν αμφισβητεί ελληνικά εδάφη, μπορεί να προαχθεί η εσωτερική και όχι μόνο ασφάλεια, με το επικοινωνιακό τέχνασμα «οι διαφορετικές εθνικές ταυτότητες που συνυπάρχουν ειρηνικά σε μια χώρα συναποτελούν ένα καινούργιο μοναδικό έθνος»!

Αυτό εάν «δουλέψει» θα βόλευε πολύ την Τουρκία όπου οι διακριτές εθνικές ταυτότητες είναι πιο κοντά στις 150 παρά στις 100… Όσο έξυπνο η σύλληψη και να τη θεωρεί καείς όμως, η δοκιμασία των φυλακισμένων συμπροέδρων του HDP στην Τουρκία, ακυρώνει στην πράξη τα πάντα και καταδικάζει τη νέα ρητορική γράμμα κενό…

Όσον αφορά τη διάκριση που εισαγάγει ο Ερντογάν ανάμεσα στην «αφομοίωση» και την «ενσωμάτωση» μια εθνικής ταυτότητας σε μια χώρα, θυμίζει έντονα τη διένεξη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους Τούρκους και τους Γερμανούς με τη σφοδρή ενόχληση που προκλήθηκε στη Γερμανία και την κυβέρνηση Μέρκελ και οδήγησε στη δραματική επιδείνωση των τουρκογερμανικών σχέσεων το διάστημα προ του δημοψηφίσματος για την αλλαγή του πολιτεύματος στην Τουρκία.

Καταληκτικά, η επίσκεψη του Ερντογάν στην Τουρκία ενώ δεν ακύρωσε τίποτα επί της ουσίας των διεκδικήσεων της Άγκυρας, αφού το περίφημο «δεν διεκδικούμε εδάφη ξένης χώρα», καλύπτει αυτά που η Τουρκία θεωρεί ότι μας ανήκουν, όχι αυτά που αμφισβητεί (!) έδωσε στον Ερντογάν την ευκαιρία της προβολής ενός αφηγήματος που θα βοηθήσει το τουρκικό καθεστώς στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Στο εξωτερικό η επίσκεψη θα βοηθήσει στην προσπάθεια να «σπάσει» ο κλοιός απομόνωσης της Τουρκίας (χωρίς επιτυχία εκτιμάται…) και στο εσωτερικό θα φανεί προσεχώς εάν η τουρκική ηγεσία μας επιφυλάσσει μια νέα αλλαγή πολιτικής με κάποιο άνοιγμα στον κουρδικό κυρίως παράγοντα, με χρήση του επικοινωνιακού «αφηγήματος» που ακούσαμε στη Θράκη.

Ένα αφήγημα το οποίο φυσικά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι Τούρκοι δριμύτεροι όταν αλλάξουν κάποια στιγμή τα πράγματα, ενδεχομένως και μετά τη φυσική απομάκρυνση του Ερντογάν από το πολιτικό προσκήνιο, ενώ πολλοί και πολλά θα έχουν «χαλαρώσει». Μια κατασκευασμένη «σπίθα» αρκεί για να αλλάξει τα δεδομένα.

Η θεωρία της «μιας σημαίας δίπλα στην άλλη» θα έχει παίξει τελικά στη Θράκη τον αντίθετο ρόλο από αυτόν που αναμένουν οι αθεράπευτα ρομαντικοί, στον κυνικό κόσμο των διακρατικών και διεθνών σχέσεων. Ο θρησκευτικός προσδιορισμός της Λωζάνης για τη μειονότητα, ίσως έχει «πάει περίπατο» στο μέλλον, εν τοις πράγμασι…
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...