Α/ΓΕΕΘΑ προς Τουρκία: Η ποιότητα των ανθρώπων και των όπλων μας δε σας αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ παρέστη, ως επίτιμος ομιλητής, στις εργασίες του 26ου ετήσιου συμποσίου της Ελληνικής Ένωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, στην Αθήνα.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, απηύθυνε ομιλία στους συμμετέχοντες με θέμα "Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ο ρόλος τους στο περιβάλλον ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων".

Κατά την ομιλία του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε, μεταξύ άλλων:
  • Τις παραμέτρους που συνθέτουν το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και απειλών σε παγκόσμιο επίπεδο, με έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.
  • Την ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και την ενεργή δραστηριοποίηση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
  • Το ρόλο της σταθερότητας που επιτελούν η Ελλάδα και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) στην περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος.
  • Την προσαρμοστικότητα που επιδεικνύει η εθνική αμυντική πολιτική για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας.
  • Την απρόσκοπτη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωατλαντικό αμυντικό πλαίσιο ΕΕ-ΝΑΤΟ.
  • Την ενεργή προώθηση, από πλευράς Ελληνικών ΕΔ, στρατιωτικών συνεργασιών με κράτη των Βαλκανίων, της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για την υποστήριξη της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
  • Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών ΕΔ στο Αιγαίο και την ψυχραιμία και αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι Ελληνικές ΕΔ στην αντιμετώπιση της.
  • Την καταλυτική συνδρομή των Ελληνικών ΕΔ στην αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές.
  • Την κοινωνική προσφορά των ΕΔ.
  • Το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και εκπαίδευσης των στελεχών των ΕΔ αλλά και τις προοπτικές τους, υπό το πρίσμα της προωθούμενης αναδιοργάνωσης τους.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:

Όπως συνηθίζω να λέω στους συνομιλητές μου σε διεθνές επίπεδο, η αναφορά στην αδικαιολόγητη συμπεριφορά της Τουρκίας δε γίνεται ως παράπονο, αλλά αποτελεί αποτύπωση μιας κατάστασης, η οποία μας αναγκάζει να διαθέτουμε καθημερινά πόρους για να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα συμφέροντά μας. Το πόσο απαιτητική είναι η συνεχής επαγρύπνηση το γνωρίζουν πολύ καλά τα στελέχη μας, τα οποία 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις τουρκικές προκλήσεις σε στεριά, θάλασσα και αέρα.

[...]

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πλήρως αξιόμαχες, ικανές και σεετοιμότητα. Η ποιότητα των οπλικών συστημάτων και μέσων πουδιαθέτουμε, το υψηλό επίπεδο ρεαλισμού στην εκπαίδευσή μας και
βεβαί ως ο επαγγελματισμός και η ποιότητα του προσωπικού μας δεναφήνουν περιθώρια για αμφιβολία ή αμφισβήτηση. Είμαι της άποψης ότι η αποτελεσματικότητα κάθε οπλικού
συστήματος, ακόμη και του τεχνολογικά πιο εξελιγμένου, εξαρτάται από την ικαν ότητα και την εκπαίδευση του προσωπικού που το χειρίζεται. Και το δικό μας προσωπικό είναι άριστα εκπαιδευμένο και έχει υψηλό ηθικό. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μαχητικά μας αεροσκάφη και τα υποβρύχια μας, τα οποία όποτε συμμετέχουν σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις του ΝΑΤΟ, ξεχωρίζουν για την απόδοσή τους, η οποία είναι πάντα άνω του μέσου όρου. Παρά το υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας που
έχουν κατακτήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις, δεν επαναπαυόμαστε. Διερευνούμε κάθε τρόπο για να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας, να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας και να γίνουμε ακόμα πιο
αποτελεσματικοί.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail