Ο μεγάλος άγιος της Μικράς Ασίας είναι ο Αζίζ Νικόλαος των...Τούρκων!

Αναδημοσίευση από: nikosxeiladakis.gr

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλής άγιες μορφές της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας, είναι ο μικρασιάτης επίσκοπος Μύρων της Λυκίας, Άγιος Νικόλαος. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι ο Aziz Nikolaos, (Άγιος Νικόλαος), των Τούρκων? 

Στις 29 Δεκέμβριο του 2003 στην εβδομαδιαία τουρκική επιθεώρηση, «Aksyon», δημοσιεύονταν μια πολύ σημαντική συνέντευξη του γνωστού Τούρκου πανεπιστημιακού καθηγητή, Nıyazı Öktem, στον δημοσιογράφο Harun Odabaşı. Το εντυπωσιακό σε αυτή την συνέντευξη ήταν πως ήταν αφιερωμένη στον …Άγιο Νικόλαο!Ο Τούρκος καθηγητής αφού έπλεκε το εγκώμιο του Αγίου, ομολογούσε πως ο Άγιος Νικόλαος είναι ένας μεγάλος Άγιος της Ανατολίας καθώς όπως γνωρίζουμε η καταγωγή του είναι από τα Μύρα της Λυκίας και αποκάλυπτε πως ακόμα και σήμερα πολλοί σημερινοί κάτοικοι της Μικράς Ασίας λατρεύουν τον Άγιο Νικόλαο και τον θεωρούν ένα πραγματικά μεγάλο Άγιο.

Ο Τούρκος καθηγητής εξέθετε με πραγματικά θαυμαστή παρρησία θαύματα του Αγίου, ενώ σε ερωτήσεις του αρθογράφου μήπως αυτές οι αντιλήψεις είναι παρατραβηγμένες για ένα μουσουλμάνο, ο Öktem απαντούσε με σαφήνεια πως δεν είναι έτσι καθώς η αγιοσύνη του Αγίου Νικολάου είναι αποδεδειγμένη και είναι πραγματικά ένα «στολίδι» για την αγιότόκο Μικρά Ασία.

Ο Öktem αποκάλυψε ότι εδώ και χρόνια κάνει έρευνες για τον Άγιο Νικόλαο, ενώ έκανε και νύξη για την διαφορά αντίληψης που υπάρχει από τους χριστιανούς με τους μουσουλμάνους για την αγιότητα κάποιου προσώπου, καθώς όπως γνωρίζουμε, στο Ισλάμ η αγιοσύνη δεν έχει την ίδια αξία που έχει ο Άγιος στον χριστιανικό κόσμο σαν μεσίτης των πιστών στον ίδιο τον Θεό.

Αυτά από ένα Τούρκο μουσουλμάνο καθηγητή- ερευνητή για τον Άγιο Νικόλαο. Ας τον έχουν σαν παράδειγμα και πολλοί δικοί μας «μεγαλόσχημοι» καθηγητάδες, που… μόνο καθηγητές δεν είναι.

Να έχουμε την ευλογία του Αγίου Νικολάου σε μια τόσο δύσκολη εποχή που διέρχεται ο Ελληνισμός μας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...