Νίκο Κοτζιά διάβασε να μάθεις τι εστί...Αλεξανδρούπολη!

Γιώργος Αδαλής

O ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι καθίσταται πλέον άκρως επικίνδυνος για την χώρα. Όμως κατά καιρούς έχω εκφραστεί με θερμά λόγια για τις προσπάθειες του Υπ.Εξ. Νίκου Κοτζιά σε αρκετά θέματα. Όχι ότι συμφωνώ σε όλα που κάνει αλλά τουλάχιστον προσπαθεί! Επειδή λοιπόν παρακολουθώ στενά τα ζητήματα της Εξωτερικής Πολιτικής μας εδώ και 30 χρόνια κάθισα και παρακολούθησα την προχθεσινή δίωρη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κατά τεκμήριο λοιπόν «άριστος μεταξύ α*ρήστων» όπως τον είχα αποκαλέσει σε παλιότερο άρθρο μου, αποδεικνύεται κι αυτός τελικά, ότι λέει επικίνδυνα και ανυπόστατα πράγματα ακολουθώντας την εμμονική και ακραία ιδεοληπτική γραμμή Συριζα. Κι όχι μόνο αυτό αλλά αν δείτε το βίντεο (από το σημείο που σας έχω θέσει 1:20:35) το «καλύτερο χαρτί» του Συριζα, φαίνεται να αγνοεί ΠΑΝΤΕΛΩΣ την ιστορική ονομασία της κομβικής και στρατηγικής πόλης της Θράκης, της Αλεξανδρούπολης.

Προκειμένου να στηρίξει την πολιτική ακύρωσης αλυτρωτικών πολιτικών, εξισώνει τα Σκόπια με την Ελλάδα, αντιπαραβάλλοντας την ονομασία του αεροδρομίου τους, με την ονομασία της  Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου και με την Αλεξανδρούπολη.

Τέτοιες επικίνδυνες αντιπαραβολές, δε γίνονται ούτε για αστείο. Δεν μπορεί ένας Υπουργός Εξωτερικών να προβαίνει σε τέτοιες απαράδεκτες δηλώσεις κι επικίνδυνους συσχετισμούς.

Το χειρότερο όμως είναι, ότι ο υπουργός Κοτζιάς δείχνει ότι ΔΕ γνωρίζει την ιστορική προέλευση της πραγματικής ονομασίας της Αλεξανδρουπόλεως. Αντιλαμβάνεται ότι την στιγμή εκείνη εκτίθεται ανεπανόρθωτα γιατί προφανώς κάποιος συνεργάτης του από απέναντι του κάνει νόημα και ψελλίζει κάτι για ονομασία που έλαβε η Αλεξανδρούπολη «λόγω κάποιου Αγίου».

Προφανώς λοιπόν ο Ελληνας Υπ.Εξ. έχει άγνοια. Διότι η Αλεξανδρούπολη, ονομαζόταν παλιά Δεδέαγατς και όταν απελευθερώθηκε μετονομάστηκε σε Νεάπολη!

Όμως το 1920, ο τότε Βασιλιάς της Ελλάδας, Αλέξανδρος Α’, επισκεπτόμενος την πόλη, εντυπωσιάστηκε και ζήτησε από τις τοπικές αρχές, να μετονομαστεί προς τιμήν του, από Νεάπολη σε Αλεξανδρούπολη. Άρα η πόλη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Μέγα Αλέξανδρο και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και πολύ περισσότερο δεν έχει σχέση με κανέναν Αγιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail