Η Ελλάδα απαγόρευσε στον εαυτό της να μπορεί να κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ!

Τη στιγμή που η Τουρκία ληστρικά και παράνομα αναμένεται να τοποθετήσει γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ, η Ελλάδα με δικό της νόμο (4001/2011) απαγόρευσε στον εαυτό της να μπορεί νομίμως να συμμετέχει σε έρευνες κοιτασμάτων στην κυπριακη ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον “νόμο Γιάννη Μανιάτη”, “η ελληνική εταιρεία υδρογονανθράκων” (ΕΔΕΥ α.ε.) δεν μπορεί να συμμετέχει ή να τοποθετεί νομίμως γεωτρύπανο -για λογαριασμό του δημοσίου- στην κυπριακη ΑΟΖ.

Ο νόμος 4001/11 ανέτρεψε το καθεστώς του προηγούμενου νόμου 2289/95 ο οποίος επέτρεπε νομίμως τη συμμετοχή της ελληνικής εταιρείας υδρογονανθράκων σε έρευνες εντός και εκτός Ελλάδος.

Εαν ο νόμος Μανιάτη δεν είχε τροποποιήσει τον προηγούμενο νόμο 2289/95, σήμερα η ΕΔΕΥ α.ε. θα μπορούσε -όπως συνέβαινε πάντα- να είχε φροντίσει νομίμως & έγκαιρα -μέσω σχετικής αίτησης- να είχε αποκτήσει ερευνητικά δικαιώματα (οδηγία 94/22 της Ευρωπαικής Ένωσης) π.χ. στα ελεύθερα οικόπεδα 4 & 5 της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία ήδη μερικώς διεκδικεί ήδη η Τουρκία- και σε συνεργασία με άλλες εταιρείες να είχε τοποθετήσει εκεί νοικιασμένο γεωτρύπανο στα οικόπεδα αυτά κατοχυρώνοντας δικαιώματα.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Η Ελλάδα παίρνει και πάλι -εκ του μακρόθεν- γεωπολιτικά μαθήματα παράνομης συμπεριφοράς…

Δρ. Ηλίας ΚΟΝΟΦΑΓΟΣΜοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...