Κοτζιάς σε Αγκυρα: Το λέω πρώτη φορά, υπάρχουν νησιά της Τουρκίας που ανήκουν σε Γκρίζες Ζώνες!

Freepen.gr - Μια πραγματική βόμβα έριξε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο ομόλογό του  Ε. Nalbandian σχετικά με την τουρκική θεωρία περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Ο Ελληνας υπουργός έκανε λόγο για τουρκικά νησιά τα οποία αποτελούν γκρίζα ζώνη!

Ακολουθεί το επίμαχο απόσπασμα:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν και νομίζω ότι απαντήσατε μερικώς. Ήθελα να αναφερθώ περισσότερο στις δηλώσεις, στην ομιλία μάλλον που έκανε χθες στο τουρκικό Κοινοβούλιο ο Τούρκος Πρωθυπουργός, όπου ακούσαμε ότι έθεσε θέμα Αιγαίου, νησιών κλπ. Πως εκτιμάτε εσείς αυτήν την εξέλιξη, τη στιγμή που γίνεται μία προσπάθεια, όπως είπατε και εσείς, να ανοίξουν οι δίαυλοι, να ξεπαγώσει έτσι το κλίμα κλπ.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, εμείς με όλους τους τρόπους δηλώσαμε -και μίλησα και με την Τουρκική ηγεσία- ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι εδώ για να εφαρμόζεται και για να είναι κατανοητό. Από την άλλη, είναι καλό να είναι προσεκτικοί ορισμένοι, ως προς το πώς θέτουν ορισμένα θέματα.

Η κεμαλική αντιπολίτευση στην Τουρκία θέτει εδώ και πάρα πολύ καιρό υπό την κριτική της την Κυβέρνηση της Τουρκίας γιατί, λέει, έχει αφήσει να καταλάβει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια 18 τουρκικά νησιά. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έθεσε θέμα Αιγαίου. Απάντησε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι εμείς δεν έχουμε αφήσει ούτε πέτρα, ούτε νησί να μας το καταλάβουν.

Βέβαια, θα έλεγα ότι υπάρχει μία ελληνική λαϊκή παροιμία, λέει: «περί όνου σκιάς». Συζητούσαν περί κατάληψης νησιών -ρωτούσε η αντιπολίτευση και απαντούσε η Κυβέρνηση ότι δεν άφησε να γίνει καμία κατάληψη- που δεν έχουν καταληφθεί ποτέ διότι ανήκουν πάντα, τουλάχιστον στον 20ο αιώνα, στην ελληνική Πολιτεία με βάση τους διεθνείς νόμους.

Αλλά θέλει μια διευκρίνιση, και παρακαλώ πολύ γι αυτό, από δημοσιογραφικής πλευράς, ότι δηλαδή απαντούσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας στην αντιπολίτευση που του έλεγε ότι «σας έχουν καταλάβει νησιά», λέγοντας «δεν μας κατέλαβαν κανένα».

Το πρόβλημα δεν είναι τι είπε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, κατ’ εμέ. Αλλά, είναι αυτή η άποψη, η βαθιά λανθασμένη, που έχει βάλει στην ατζέντα του κοινοβουλίου η τουρκική αντιπολίτευση. Κατάληψη νησιών δεν έχουμε κάνει. Η Ελλάδα είναι μία πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη. Ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν, εδώ και δεκαετίες και μιλούν για «γκρίζες ζώνες», αλλά σας το λέω δημοσίως πρώτη φορά: αν εφαρμοστούν τα κριτήριά τους, μάλλον θα βρούμε «γκρίζες ζώνες» για την Τουρκία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Με τα κριτήρια που κάποιοι χρησιμοποιούν -όχι η Κυβέρνηση της Τουρκίας- λέω, κάποιοι χρησιμοποιούν κριτήρια περί γκρίζων ζωνών, θα βρεθούν ορισμένες βραχονησίδες, που ανήκουν στην Τουρκία, σε αυτή την κατηγορία. Το λέω πρώτη φορά δημόσια.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...