BITCOIN… ώρα μηδέν: ΠΡΟΣΟΧΗ, τα ωραία στη ζωή δεν διαρκούν πολύ

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Ό,τι επιτυγχάνει και βρίσκει ανταπόκριση στη ζωή, εξ ορισμού καλύπτει κάποια σημαντική ανάγκη. Αυτό βεβαίως αφορά και το πλέον δημοφιλές κρυπτονόμισμα (η λέξη προέρχεται από την κρυπτογράφηση ασφαλείας ως άυλο νόμισμα και όχι από το… κρυφτό) που λέγεται Bitcoin.

Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Η ανάγκη δημιουργίας κρυπτονομισμάτων που δεν ελέγχονται από κράτη ή κρατικούς θεσμούς, ήταν αναμενόμενη από την στιγμή που άρχισαν να επιβάλλονται έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων αλλά και στην προέλευση τους.

Το Bitcoin είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε και το οποίο έχει εξαιρετικά επιτυχημένους αλγόριθμους κρυπτογράφησης που κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθώσει να σπάσει, κάνοντάς το απόλυτα ασφαλές, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Η χρήση του έχει τέσσερα πλεονεκτήματα, πρώτον είναι απαλλαγμένο από έξοδα και τραπεζικές προμήθειες, δεύτερον η μεταφορά κεφαλαίων είναι ακαριαία οπουδήποτε χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς, τρίτον δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε μορφή ελέγχου προέλευσης ή προορισμού κεφαλαίων και τέταρτον έχει την χρήση αποθεματικού νομίσματος για οποιονδήποτε χωρίς να χρειάζεται ειδικούς διαχειριστές.

Επειδή όμως τίποτε δεν είναι τέλειο στην ζωή, το Bitcoin φαίνεται ότι τελικά θα πέσει θύμα της επιτυχίας του. Οι δημιουργοί του δημιούργησαν κάτι στο οποίο δεν έχουν ουσιαστικά κανέναν έλεγχο πέρα των κωδικών. Το Bitcoin στις 06/12/16 αποτιμάτο 756,26$ και σήμερα 08/12/17 (ένα χρόνο και δύο μέρες μετά) έχει 13,446.46$.

Μερικά στοιχεία ακόμη θα μας δώσουν την έκταση του φαινομένου, έχει κεφαλαιοποίηση 259,9 δις $, και πραγματοποιεί ημερησίως 443.000 πράξεις αγοραπωλησίας. Η τρελή πορεία ανόδου άρχισε στα τέλη Μαΐου του 2017 και συμπίπτει με τις αποκαλύψεις ονομάτων και λογαριασμών στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους.

Το πρόβλημα είναι ότι το Bitcoin ποτέ δεν σχεδιάστηκε να γίνει κάτι τέτοιο και η αυξανόμενη και ανεξέλεγκτη κεφαλαιοποίηση του, θα γίνουν η θηλιά του, διότι με 13,446.46$ το «κομμάτι» είναι ήδη δυσκίνητο και δεν υπάρχει η δυνατότητα τεχνικής διόρθωσης ή μετατροπής της ισοτιμίας του σε υποδιαιρέσεις, όπως εύκολα θα μπορούσε να γίνει σε οποιοσδήποτε θεσμικό νόμισμα.

Είναι θέμα χρόνου πολλά συσσωρευμένα κεφάλαια που αυτή την στιγμή είναι «παρκαρισμένα» σε Bitcoin να μεταφερθούν σε άλλους προορισμούς. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι η ανοδική του τάση θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα τετράμηνο ακόμη λόγω σπεκουλαδόρων, που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία και αγοράζουν μανιωδώς.

Μετά θα γίνει «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» μέχρι να επέλθει πάλι η ισορροπία πραγμάτων, γιατί πάντα έτσι συμβαίνει. Όσοι φίλοι έχουν σπεύσει να τοποθετηθούν, καλά θα κάνουν να θυμούνται ότι τα ωραία πράγματα στην ζωή δεν διαρκούν πολύ.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...