400.000 οφειλέτες της εφορίας κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις

Αναδημοσίευση από: newpost.gr

του Θάνου Πασχάλη

Εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης που προβλέπει την εξόφληση σε έως 100 μηνιαίες δόσεις παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών τους κινδυνεύουν να βρεθούν από τις αρχές του 2018 οι τουλάχιστον 400.000 οφειλέτες της εφορίας που έχουν υπαχθεί σε αυτήν, πριν από τρία χρόνια, αν δεν φροντίσουν να τακτοποιούν εμπρόθεσμα όλες τις δόσεις κάθε νέας οφειλής.

Αφορά οποιαδήποτε οφειλή τους βεβαιώνεται από την εφορία, είτε πρόκειται για φόρο εισοδήματος είτε για ΕΝΦΙΑ ακόμη και για έκτακτο φόρο. Στην περίπτωση που αμελήσουν ή κριθεί ότι αδυνατούν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα έστω και μία δόση από τρέχουσες οφειλές κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση και τα όποια ευεργετήματά της.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου 4321/2015 όσοι οφειλέτες απωλέσουν από 1/1/2018 την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων λόγω εκπρόθεσμης εξόφλησης έστω και μιας δόσης από τρέχουσες οφειλές, εκτός των άλλων θα δουν να επιβαρύνεται το ανεξόφλητο υπόλοιπο των παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών τους και με τους τόκους και τις προσαυξήσεις που είχαν κουρευτεί όταν τα παλαιά τους χρέη υπήχθησαν στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Παράλληλα, η εφορία θα μπορεί να θεωρήσει απαιτητό το ανεξόφλητο ποσό των παλαιών χρεών και να επιβάλλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης στους οφειλέτες, όπως κατασχέσεις και είσπραξη των οφειλών από καταθετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η μόνη λύση για να μην χαθεί η τμηματική ρύθμιση των 100 δόσεων για τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη είναι οι οφειλέτες να υποβάλουν εγκαίρως αίτηση υπαγωγής στις πάγιες ρυθμίσεις των 12 η 24 μηνιαίων δόσεων για τις τρέχουσες οφειλές τους (για τακτικούς ή έκτακτους φόρους) όταν θα αδυνατούν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα έστω και μία δόση.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προσέλθουν οι ίδιοι στην εφορία, πριν από τη λήξη των προθεσμιών των δόσεων και να υποβάλουν πολυσέλιδο έντυπο αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης στο οποίο θα αναγράφουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία με βάση τα οποία θα προκρίνεται η οικονομική τους αδυναμία για την εμπρόθεσμη καταβολή δόσεων τρεχουσών οφειλών.

Ωστόσο για την ένταξή τους σε μια από τις πάγιες ρυθμίσεις των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων θα επιβαρύνονται με τόκο 5% ετησίως, ενώ απαιτούνται ακόμη δύο προϋποθέσεις.

Πρώτη προϋπόθεση να έχουν εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος την τελευταία 5ετία, ή τυχόν περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ και δεύτερον να εξοφλήσουν την πρώτη δόση από τις 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις το αργότερο εντός 3 εργάσιμων ημερών.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...