Ζούμε παραμονές γεγονότων; Κοτζιάς: Έχουμε μεθοδεύουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Freepen.gr - Στο ζήτημα του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια αναφέρθηκε ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στην εκπομπή "Η επόμενη μέρα" στην ΕΡΤ και το Σεραφείμ Κοτρότσο:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα 12 μίλια είναι το μεγάλο εμπόδιο σ’ αυτό;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σε ποιο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο δικαίωμα της επέκτασης της Ελλάδας, των χωρικών της υδάτων, είναι το μεγάλο πρόβλημα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη είναι δικό της δικαίωμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοώ από την Τουρκία αν γίνεται σαν πρόβλημα και εμπόδιο..

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να το συζητάμε με την Τουρκία. Το πρόβλημά μας είναι η υφαλοκρηπίδα, απλώς τεχνικά, για να προσδιορίσεις την υφαλοκρηπίδα, πρέπει να έχεις προσδιορίσει και την αιγιαλίτιδα ζώνη. Εγώ έκανα μια δήλωση στη Βουλή η οποία πέρασε έτσι, γιατί ειπώθηκαν σοβαρά πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την ΑΟΖ λέτε.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είπα και για την αιγιαλίτιδα, ότι εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας τμηματικά. Διότι, κατά τη γνώμη μας η θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μια και έξω, απεδείχθη ότι επί 10ετία δε γίνεται τίποτα. Στο όνομα του μαξιμαλισμού δηλαδή δε γίνεται τίποτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τμηματικά, εννοείτε ανά περιοχές.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα το δούμε αυτό. Πρέπει να ξέρετε ότι με βάση το Διεθνές Δίκαιο κάθε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, π.χ. από τα 6 στα 12 μίλια, σημαίνει επέκταση του χώρου κυριαρχίας της Ελλάδας. Διότι η διαφορά μεταξύ ΑΟΖ και αιγιαλίτιδας ζώνης είναι ότι η η ΑΟΖ είναι δικαιώματα, δεν είναι κυριαρχία. Κυριαρχία έχεις στην αιγιαλίτιδα ζώνη. Εσείς τα ξέρετε αλλά για τους ακροατές που μας ακούνε.

Και πρέπει να ξέρετε ότι η αιγιαλίτιδα ζώνη έχει μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ με όλες τις χώρες. Π.χ. ιδιαίτερα με την Αλβανία. Έχει σημασία αν ξεκινήσεις να προσδιορίζεις την ΑΟΖ από τα 6 ή από τα 12 μίλια, έχει σημασία ακόμα και για την Ιταλία και για τα δικαιώματά της, τα οποία θεωρεί ότι έχει παραδοσιακά πάνω στην Αλιεία.

Ξέρετε, οι Ιταλοί ψαράδες ψαρεύουν πάρα πολύ εντατικά ανάμεσα στα 6 και στα 12 μίλια. Άρα η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα κυρίαρχά μας δικαιώματα και συμφέροντα είναι υψίστης σημασίας προς όλες τις πλευρές. Και η ελληνική πολιτεία έχει έτοιμο το πώς θα μεθοδεύσει όλη αυτή τη διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα τα 12 μίλια είναι θέμα συζήτησης στο ταξίδι που κάνετε στην Ιταλία αύριο.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, τα 12 μίλια δεν τα συζητάμε με κανέναν. Γι’ αυτά ανακοίνωση θα κάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην ανοίξουμε θέματα και με την Ιταλία τώρα, έτσι;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχει ενδιαφέρον. Με την Ιταλία έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, ήμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και στον προσδιορισμό, την οριοθέτηση, την ανακήρυξη κτλ. της ΑΟΖ, αλλά υπήρξαν προβλήματα της Ιταλίας με τη Γαλλία απ’ την άλλη πλευρά που δυσκόλεψαν. Ελπίζω να τα λύσουμε όλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας βάλουμε μια άνω τελεία, θα πάμε στο θέμα του προσφυγικού, θα κάνουμε μια αποτίμηση του τί ειπώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής εν όψει και της επίσκεψης του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, του κ. Μουζάλα, την Πέμπτη στην Άγκυρα και θα κλείσουμε εκεί, αν συμφωνείτε κι εσείς, το θέμα που αφορά Ερντογάν και ελληνοτουρκικά για ν’ ανοίξουμε και το θέμα των Σκοπίων που αμέσως μετά τις γιορτές θα μας πει και ο Υπουργός, μπαίνει σε μια νέα φάση. Το 2018 έχει ορισθεί σα μια χρονιά που ενδεχομένως θα έχουμε την ευκαιρία για μια λύση και για το Κυπριακό. Και την Αλβανία βεβαίως.

Αυτό που είπατε κ. Υπουργέ για την επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης κατά περιοχές ή κατά πλάτος και κατά μίλια;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κατά περιοχές. Για 12.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το «τμηματικά» δηλαδή.

+ + + +

Άγιος Παΐσιος «Όταν θα ακούσεις στην τηλεόραση να γίνεται θέμα για τα μίλια»

Επιλογή - Επεξεργασία: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ
Πηγή: balanthsberoia (YOUTUBE)

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail