Ε όχι ρε Κυριάκο! Μητσοτάκης: 100.000 Ελληνες εγκατέλειψαν την Κωνσταντινούπολη σε δραματικές συνθήκες

Στρατής Μαζίδης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε την ακόλουθη δήλωση:

100.000 Ελληνες έφυγαν υπό δραματικές συνθήκες. Μάλιστα. Δηλαδή; Μετά από σεισμό; Από δυνατή βροχή; Γιατί δεν είχαν δουλειά και μετανάστευσαν;

Ποιες δραματικές συνθήκες βρε Κυριάκο; 

> Το 1942 (wikipedia) επιβλήθηκε η περιβόητη «φορολογία περιουσίας» (varlιk vergisi) – ‘βαρλίκι’ για τους ντόπιους Κωνσταντινουπολίτες. Σύμφωνα μ’ αυτόν το νόμο, οι τουρκικές αρχές, με αυθαίρετο τρόπο, όρισαν για τους μειονοτικούς φόρο που έφθανε να είναι διπλάσιος ή και τριπλάσιος της συνολικής αξίας της περιουσίας τους. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν κατέβαλλε τον φόρο εντός δεκαπέντε ημερών, οι έφοροι είχαν δικαίωμα να κατάσχουν κάθε κινητή και ακίνητη περιουσία του. Αργοπορία τριάντα ημερών σήμαινε τον εκτοπισμό των ‘οφειλετών’ σε ειδικά στρατόπεδα και εκτέλεση καταναγκαστικών έργων.

> Τη "νύχτα των Κρυστάλλων" της Κωνσταντινούπολης το Σεπτέμβριο του 1955 όταν δεκάδες χιλιάδες μαινόμενοι Τούρκοι προκάλεσαν (sansimera.gr):

τον θάνατο 16 Ελλήνων και τον τραυματισμό 32
τον θάνατο ενός Αρμένιου
τον βιασμό 12 Ελληνίδων
τον βιασμό αδιευκρίνιστου αριθμού ανδρών (εξαναγκάστηκαν να υποστούν περιτομή)

την καταστροφή:

4.348 εμπορικών καταστημάτων,
110 ξενοδοχείων,
27 φαρμακείων,
23 σχολείων,
21 εργοστασίων,
73 εκκλησιών,
περίπου 1000 κατοικιών, όλα ελληνικής ιδιοκτησίας

Ενώ δε σεβάστηκαν ούτε και τους τάφους των Πατριαρχών. 

> Στη συνέχεια το 1964-65 ακολούθησαν οι απελάσεις των Ρωμηών, εκτός κι αν εξισλαμίζονταν ώστε από τις 126.000 να φτάσουμε σήμερα στις 2.000.

Αυτό όμως το έγκλημα ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε με δύο λέξεις όχι ως διαρκή διωγμό, λεηλασία, ή ακόμη και εθνοκάθαρση αλλά...εγκατάλειψη υπό δραματικές συνθήκες.

Δραματικές συνθήκες είναι μάλλον αυτές που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα, να μην έχουμε μια επιλογή για το μέλλον.

Αλλά ας μην ξεχνιόμαστε... Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Και η Ρεπούση επί καταλληλότερου Καραμανλή έγραψε για το...συνωστισμό της Σμύρνης με την κ. Γιαννάκου στο υπουργείο Παιδείας.

Άλλωστε από το 1974 έως σήμερα, αρκετά έγιναν με την ανοχή ή συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας.

Αναρωτιέμαι τελικά ποιοι είναι πιο εθνομηδενιστές... Πολιτικοί πάντως να αγαπούν την Ελλάδα δεν υπάρχουν. Ίσως ούτε και λαός όμως.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail