Τα Tupolev μίλησαν! Ο Πούτιν θα πάρει τη μεθόριο Συρίας-Ιράκ - Μήπως επίτηδες άφησε τα πετρέλαια στους Συροκούρδους για να τα επιστρέψουν;

Στρατής Μαζίδης

Το Ρωσικό υπουργείο άμυνας έδωσε χθες στη δημοσιότητα βίντεο από την επίθεση ομάδας ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-22M3 που έπληξαν θέσεις και δομές του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία του Ντέιρ Εζόρ κοντά στη μεθοριακή πόλη Αλ Μπουκαμάλ.

Συνήθως οι επιθέσεις αυτών των αεροσκαφών προμηνύουν νίκες του Συριακού Στρατού. Τουλάχιστον σε ό,τι έχουμε παρακολουθήσει μέχρι σήμερα, ουδέποτε επίθεσης των Tupolev ακολούθησε νίκη των ΗΠΑ-Κούρδων στα σημεία που έπληξαν.



Να σημειώσουμε ότι η επίθεση αυτή ακολούθησε ένα 24ωρο μετά την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από το ρωσικό υποβρύχιο Βελίκι Νόβγκοροντ.

Όλα αυτά έρχονται με το ξεκίνημα της επιχείρησης "Αυγή" του Συριακού Στρατού που έχει ξεκινήσει από τα δυτικά και τη θέση του στρατιωτικού αεροδρομίου Τ-2. Οι Δυνάμεις του Τίγρη έχουν μετασταθμεύσει στην περιοχή και πλέον απέχουν λιγότερο από 50χλμ από την Αλ Μπουκαμάλ.

Θα ριψοκινδυνεύσουμε μια υπόθεση, που θα φανεί στην πράξη αν θα επιβεβαιωθεί.

Μήπως οι Ρώσοι πάγωσαν επίτηδες τις επιχειρήσεις των Σύριων προς τα πετρέλαια του Ομάρ, δίνοντας προτεραιότητα στην απελευθέρωση της Αλ Μπουκαμάλ ώστε να ελεγχθούν τα σύνορα με το Ιράκ;

Στις όλες επιχειρήσεις της περιοχής, Δαμασκός και Μόσχα διαπίστωσαν ότι υπάρχει μιας κάποιας μορφής συνεννόηση / συντονισμός μεταξύ των Κούρδων και του ISIS μέσω των ΗΠΑ, των οποίων αποτελούν όργανα.

Είδαμε πχ τις SDF να ανακοινώνουν τον έλεγχο περιοχών δίχως να πέσει τουφεκιά.

Το μεθοριακό πέρασμα είναι πολύ πιο σημαντικό από τα πετρέλαια αφού αποτελεί τη διασφάλιση του δρόμου Τεχεράνη-Βαγδάτη-Δαμασκός. Οι Κούρδοι κατέχοντας αραβικές περιοχές θα μπορέσουν να τις κρατήσουν πολύ δύσκολα και πιθανότερα τις κατέλαβαν τόσο λόγω εντολής των ΗΠΑ όσο και για να έχουν πράγματα να δώσουν στο διαπραγματευτικό παζάρι της επόμενης ημέρας.

Διαβάσαμε Σύριο αναλυτή να δημοσιεύσει πως η Δαμασκός πρότεινε ομοσπονδιοποίηση των κουρδικών περιοχών με αντάλλαγμα την επιστροφή των αραβικών περιοχών. Οι Κούρδοι όμως, ή πιο σωστά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για τους Κούρδους.

Εν προκειμένω τα πετρέλαια είναι εντελώς άχρηστα αν δεν μπορείς να τα εξάγεις για να εισπράξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πηγές της Χάσακα σε τμήμα που ελέγχεται από τους Κούρδους επιστράφηκαν στο συριακό κράτος, ούτε ότι παραχώρησαν τις πηγές φυσικού αερίου της Κονάκο στο Ντέιρ Εζόρ στους Ρώσους, δηλαδή τη Δαμασκό ενώ έτρεξαν να μπουν πρώτοι όταν προήλασαν ταχύτατα δίχως να τους αντισταθεί κανείς.

Πως και από που θα βγάλουν τα πετρέλαια όταν είναι περικυκλωμένοι από χώρες που δεν πρόκειται να τους ανοίξουν το δρόμο, ήτοι τη Συρία, το Ιράκ και η Τουρκία; Η επιστροφή των πετρελαίων στη Συρία είναι μόνοδρομος για τους Κούρδους έναντι του να εξασφαλίσουν κάτι εκτός αν πάμε σε νέο μεγάλο και ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο με σκοπό την αλλαγή συνόρων και τη δημιουργία νέων κρατών. Είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση με τη βάση των ΗΠΑ στην Αλ Τανφ στο τριεθνές Συρίας-Ιράκ-Ιορδανίας. Περικυκλωμένη πλέον από τις ελεύθερες περιοχές, απέτυχε στην αρχική της αποστολή που ήταν να αποκόψει την πορεία των Σύριων προς το Ιράκ και πλέον είναι μάλλον άχρηστη.

Οι Κούρδοι είναι γεωπολιτικά περικυκλωμένοι. Οι ΗΠΑ όπως είδαμε στο Ιράκ τους στηρίζουν μέχρι ενός σημείου και τους άφησαν στην τύχη τους με το Κιρκούκ ίσως για αντίποινα στη συμφωνία με τη Rosneft. Οι Σύριοι το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να φτάσουν, πρώτοι, στην Αλ Μπουκαμάλ.




Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail