Πολιτικός παραλογισμός: η ενδεχόμενη ανταλλαγή των ομολόγων του PSI

ΣΑΤΥΡΙΚΗ ΓΕΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ
Του Son Ofeon

Στον διεθνή τύπο εμφανίζεται πρόσφατα ως ενδεχόμενο να γίνει ανταλλαγή των ομολόγων του PSI αξίας 30 δις ευρώ με νέα ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας και σταθερού επιτοκίου και διάρκεια από 5 έως και 20 χρόνια.

Η είδηση εμφανίζεται ως σίγουρη εξέλιξη και τοποθετείται εντός του τρέχοντος Νοεμβρίου, παραβλέποντας το ότι δεν έχουν ερωτηθεί σχετικά οι κατέχοντες τα ομόλογα, που είναι πολυάριθμοι και δυσαρεστημένοι από το προηγούμενο PSI.
 
Υπενθυμίζω ότι τα ομόλογα του PSI προέκυψαν από μία ανορθόδοξη οικονομικά διαδικασία, που προκάλεσε ζημιά στα Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία αξίας 14 δις ευρώ.
Ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι δικός μου, αλλά του εμπνευστή και απολογητή του προγράμματος κου Βενιζέλου.
 
Ανεξάρτητα από τις δικαιολογίες και τις σοφιστείες του κου Βενιζέλου, η ζημιά προκύπτει και αποδεικνύεται από τις συνεχείς μειώσεις του ύψους των συντάξεων ως σήμερα.
Η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να συμπληρώσει το έγκλημα, στερώντας από τα ασφαλιστικά ταμεία ετήσια έσοδα για πέντε έτη αρχικά και στη συνέχεια διαδοχικά για άλλα πέντε έτη ως τη συμπλήρωση των 20 ετών.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει παράλληλα να πληρώσει για φέτος 900 εκατ ευρώ στο σύνολο των ομολογιούχων, καθώς το τρέχον επιτόκιο είναι 3% και οι τόκοι θα καταβάλλονταν το επόμενο Μάρτιο.

Παράλληλα η αποπληρωμή αυτού του χρέους στο σύνολο του θα γίνει το αργότερο ως το 2037, ενώ στην προηγούμενη κατάσταση θα γινόταν το 2043.

Το Ελληνικό κράτος με τις παραπάνω μεθοδεύσεις θα καθυστερήσει για το σύνολο των μεριδιούχων του για την επόμενη πενταετία την πληρωμή κεφαλαίου 3,75 δις ευρώ περίπου.
Συμπερασματικά το “όφελος” σε βάρος των κορόιδων είναι η καθυστέρηση αποπληρωμής ποσού 4,65 δις ευρώ ως το 2022...

Επιπλέον για να συμπληρωθεί ο παραλογισμός του εγχειρήματος, η κυβέρνηση της Ελλάδας εμφανίζεται να επιθυμεί και να μπορεί να εξοφλήσει 30 δις ευρώ σε δόσεις των 7,5 δις , που θα λήξουν τα έτη 2023, 2028 ,2033 και 2038, αντί να καταβάλει μόνο για κεφάλαιο 0,75 δις ευρώ το χρόνο.

Πώς θα εξοικονομηθούν αυτά τα κεφάλαια τα αντίστοιχα έτη;

H απάντηση δεν είναι προφανής.
Το ΑΕΠ της Ελλάδος το 2016 υπολογίζεται σε 194,6 δις ευρώ.

Το επιδιωκόμενο και “συμφωνημένο” με τους θεσμούς πρωτογενές ετήσιο πλεόνασμα ποσοστού 3,5% του ΑΕΠ είναι 6,81 δις ευρώ.

Αν γίνει η ανταλλαγή , οι δανειστές επιδιώκουν να δεσμεύσουν το πλεόνασμα εκ των προτέρων για αποπληρωμή χρέους νωρίτερα του 2043 ή εναλλακτικά να μας αναγκάσουν να δανεισθούμε ισόποσα από τις αγορές ή αν δεν το πετύχουμε, να επιβάλλουμε πρόσθετη φορολογία στους πολίτες της Ελλάδας.

Οι κυβερνητικοί “εγκέφαλοι” στα ενδιάμεσα έτη ίσως σκέφτονται ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορέσουν να προεξοφλήσουν το χρέος με αγορές του κεφαλαίου των ομολόγων, αφήνοντας να κυκλοφορεί το τοκομερίδιο τους ως τη λήξη τους.

Με την σημερινή κατάσταση αυτό δεν είναι δυνατό, καθώς το τοκομερίδιο είναι ενσωματωμένο στους τίτλους και αυξάνεται διαχρονικά (από 2% έως και 4,3% από το 2022).

Ποιος παλαβός αποχωρίζεται σήμερα τοκομερίδια με παρόμοια επιτόκια;
Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να εκδώσει νέα ομόλογα, που να έχουν σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια τους.

Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω σχέδια απαιτείται πρώτιστα η έγκριση των ομολογιούχων ή κάποια παρωδία ρήτρας συλλογικής δράσης, όπως έγινε με το PSI το 2012.
Οι σημερινοί διοικούντες τα ασφαλιστικά ταμεία θα δεχθούν να συναινέσουν στο νέο αυτό έγκλημα σε βάρος των συνταξιούχων;

Υπενθυμίζω ότι κατά το PSI η κα Μέρκελ και οι ανεγκέφαλοι ‘Ελληνες πολιτικοί που την συνεπικουρούσαν είχαν δηλώσει ότι η αυτή η διαδικασία σε βάρος του “ιδιωτικού” τομέα θα γίνει για μία και μοναδική φορά.

Προφανώς και ψεύδονταν ασύστολα και οι δεσμεύσεις τους ήταν μία μπούρδα.
Τα ομόλογα του PSI καλύπτονται από την έκδοση τους με ρήτρα Αγγλικού δικαίου.
Τεχνικά δεν μπορούν σήμερα να διαγραφούν.

Τα νέα ομόλογα με βάση ποιο δίκαιο θα εκδοθούν;

Ετοιμάζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να “διαγράψει” μέρος του Ελληνικού χρέους με την μεθοδολογία του κου Βενιζέλου σε βάρος των Ελλήνων ασφαλισμένων;

Αν η απάντηση είναι ναι, θα πρέπει να ψάξουν από τώρα να βρουν κάποιον πρόθυμο “υπηρεσιακό” πρωθυπουργό τύπου κου Παπαδήμου.

Υπάρχει;

Με την διαφορά ότι δεν θα αποφύγουν στη συνέχεια την εξέγερση των Ελλήνων πολιτών, καθώς αν υλοποιηθεί το σχέδιο θα οδηγήσει σε εφαρμογή τον αυτόματο κόφτη συντάξεων και δαπανών από το 2018, που η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν θα ενεργοποιήσει.
Οι εκλογές προβλέπεται να γίνουν το 2019 με σταυρό.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν φυσιολογικά, ετοιμαστείτε για τη “σταύρωση”.

Τη σταύρωση του ‘Ελληνα πολίτη ή του συνόλου του πολιτικού συστήματος, που είναι συνυπεύθυνο για όσα αισχρά έχουν γίνει εις βάρος σας.

Η σύμμαχος τους κα Μέρκελ μπορεί να τους πληροφορήσει τι παθαίνει ένα κόμμα πλειοψηφίας, όταν κάνει συνεχείς “πολιτικές μαλακίες” και δεν συμβουλεύεται την κοινή γνώμη, ακόμα και στην Γερμανία.


‘Οχι μόνο στην Ελλάδα...

ΥΓΣ:
Για όσους προσβληθούν από τον όρο πολιτικές μαλακίες, να με συγχωρήσετε για την μεταφορά , αλλά θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει σημαντική αναλογία ανάμεσα στις πολιτικές της πράξεις , καθώς από την μαλακία δεν προκύπτει κύηση, όπως ακριβώς δεν προκύπτει ως τώρα και κυβέρνηση για την Γερμανία, έστω και “Τζαμαϊκανή”.

Αν προκύψει στο μέλλον , είτε θα είναι πάρα φύση συνεργασία κομμάτων ερήμην των ψηφοφόρων τους , είτε καιροσκοπικός συμβιβασμός πολιτικών ηγετών για να μείνει η αποτυχημένη κα Μέρκελ καγκελάριος , ανεξάρτητα από το μελλοντικό τεράστιο πολιτικό κόστος , που θα μπορούσε να οδηγήσει το AfD στις επόμενες εκλογές ως και στην ανάληψη του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail