Με γεια το κούρεμα (nice haircut) ή όταν σε δουλεύουν ψιλό γαζί λίγο πριν το τσουνάμι των κατασχέσεων...

Tumisu - pixabay
του Μιχάλη Χαιρετάκη

Διαβάζουμε σήμερα στα ΜΜΕ οτι σε ποσοστό 98 στους 100 κακούς κακοπληρωτές αρνήθηκαν να απαντήσουν θετικά σε πρόταση τραπεζας για κούρεμα μέχρι 94% των δανείων τους.

Να τα δούμε ένα - ένα;

1 Στην ανακοίνωση μιλάει γενικά για κούρεμα μέχρι 94% θυμίζοντας τα μαγαζιά που υπόσχονται εκπτώσεις μέχρι 90% έχοντας το μέχρι με μικρά γραμματάκια που μπορεί να αφορά στην ουσία μόνο ένα προϊόν.

2. Στην ανακοίνωση δεν γράφει τίποτα για το πως επιλέχθηκαν απο 220.000 δανειολήπτες μόνο οι 114 χιλιάδες για να τους αποστείλει η τράπεζα επιστολές όπου τους παρείχε τη δυνατότητα να διευθετήσουν οριστικά την οφειλή τους, εντός έξι μηνών.

3. Στην ανακοίνωση δεν γράφει αν υπήρχαν ή όχι περιουσιακά στοιχεία σε αυτούς που στάλθηκαν οι επιστολές, αν είχε γίνει πρώτα έρευνα αν βρίσκονται εν ζωή, αν βρίσκονται ακόμα στη χώρα ή έχουν φύγει για την πατρίδα τους, αν ειχαν επικαιροποιήσει πρώτα τις λίστες τους και άλλα τέτοια πολύ ενδιαφέροντα.

Για παράδειγμα το 2014 διαβάζουμε

"Πολυπληθής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε κακουργηματικού χαρακτήρα απάτες σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος εξαρθρώθηκε, καθώς ενέχονται σε παράνομες δανειοδοτήσεις, μέσω υπερεκτιμήσεων ακινήτων και σε συνακόλουθες παράνομες εκταμιεύσεις των χρηματικών ποσών των δανείων.

Διακριβώθηκε η εμπλοκή συνολικά 81 ατόμων, μεταξύ των οποίων υπάλληλοι τραπεζικού υποκαταστήματος επαρχιακής πόλης της Πελοποννήσου, πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι, μεσάζοντες κ.α., σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διακεκριμένης απάτης και πλαστογραφίας με χρήση, κατ’ εξακολούθηση και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άλλα συναφή αδικήματα."

Σύνδεσμος:

4. Αν σε κάποιον όπως γράφει χαρακτηριστικά "για ληξιπρόθεσμη οφειλή 25.000 ευρώ (μαζί με τόκους) πρότεινε την καταβολή εντός έξι μηνών 1.500 ευρώ, ώστε να διευθετηθεί οριστικά η υπόθεση." και αυτός δεν το αποδέχθηκε ας μας πουν αν είχε περιουσιακά στοιχεία, αν η διεύθυνση του ήταν η σωστή και αν έχει κάποιο εισόδημα. Αλλιώς η παράθεση στοιχείων αποσπασματικά μόνο για λόγους εντυπώσεων δεν οδηγεί σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

Απο οτι φαίνεται όλη αυτή η ιστορία με τις επιστολές ήταν για να πάρουν ότι μπορούσαν απο υποθέσεις εντελώς χαμένες και στο τέλος να λοιδωρήσουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία με το

"Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η συμπεριφορά των παραπάνω δανειοληπτών είναι ενδεικτική της αντίληψης ατιμωρησίας που έχει διαμορφωθεί σε σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας."

Βέβαια πάντα φταίνε οι δανειολήπτες και ποτέ τα τραπεζικά στελέχη που έδιναν τα δάνεια χωρίς να εξασφαλίζουν οτι θα αποπληρωθούν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail