Δεν είναι διόλου εύκολη περίπτωση για τους Τούρκους το HMS “Ocean”

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Η σκέψη εκ μέρους της Τουρκίας για αγορά του ελικοπτεροφόρου του βρετανικού βασιλικού Ναυτικού (Royal Navy) HMS «Ocean» έχει την λογική τη, αλλά δεν οφείλω να διατυπώσω ζωηρές επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσον τελεσφορήσει.

Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Η τιμή που αναφέρεται στο άρθρο δείχνει είναι η τιμή ενός σκάφους που έχει απογυμνωθεί από όλο το αξιόλογο υλικό του, περιλαμβανομένων κινητήρων, γεννητριών κ.λπ., που θα πωληθεί στον πλειοδότη ως «σκραπ» (μέταλλο για το διαλυτήριο).

Σε αυτό το σενάριο, το κόστος και ο χρόνος που απαιτείται για να καταστεί εκ νέου επιχειρησιακό, θα είναι πολύ κοντά στο κόστος κατασκευής ενός νέου ελικοπτεροφόρου, παραμένοντας ένα παλιό σκαρί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βλάβες και συντήρηση / διαθεσιμότητα.

Το δεύτερο σενάριο είναι να διαπραγματευθούν οι Τούρκοι την αγορά του μόλις αποσυρθεί, αλλά σε επιχειρησιακή κατάσταση, όπου και πάλι είναι άγνωστο αν η Βρετανία θα συμφωνήσει να το παραδώσει με όλα τα συστήματα, ή θα επιλέξει να αφαιρέσει κάποια ηλεκτρονικά.

Επίσης, είναι σφόδρα πιθανό, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Τουρκία να προκρίνει να αναβαθμίσει κάποια συστήματα επικοινωνίας, αυτοπροστασίας και μάχης, για να είναι συμβατά με τα συστήματα που είναι ήδη εν υπηρεσία με το τουρκικό Ναυτικό (τουρκικών εταιριών όπως η Aselsan) ή με αυτά που έχει αποφασίσει να εξοπλίσει το Αποβατικό / Ελικοπτεροφόρο που έχει παραγγείλει στην Ισπανία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μία δύσκολη και παρακινδυνευμένη απόφαση για την Τουρκία, με την οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μπορέσει να επιλύσει κάποια σημαντικά προβλήματα, αλλά δύναται ακόμα και να περιπλέξει την κατάσταση. Αντιθέτως, η Βραζιλία θα το διεκδικήσει, διότι γι’ αυτήν είναι μία οικονομική λύση σε ένα περιβάλλον χαμηλών απειλών.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...