Η ηρωική ενέργεια του υποσμηναγού Μητραλέξη δείχνει το πνεύμα που είχαν οι πρόγονοί μας το 1940

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Στις 2 Νοεμβρίου του 1940 ο υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης αφού έχει αδειάσει τα πυρά του σε τρικηνητήριο ιταλικό και βλέπει ότι δεν πέφτει, εμβολίζει το ιταλικό βομβαρδιστικό χρησιμοποιώντας την έλικα του αεροσκάφους του. Το ιταλικό αεροσκάφος τελικά καταλήγει να συντριβεί στο έδαφος.

Το αεροσκάφος του Μητραλέξη πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κοντα στο χώρο που είχε συντριβεί το ιταλικό αεροσκάφος. Εκεί βλέπει ότι από το 5μελες πλήρωμα οι τέσσερις είχαν σωθεί, τους συλλαμβάνει αφού τους συστήνεται και τους οδηγεί στην στρατιωτική διεύθυνση θεσσαλονίκης.

Η Ιταλική Αεροπορία το 40 παρέταξε 463 αεροσκάφη πρώτης γραμμής ενώ η ελληνική αεροπορία μόλις 128 εν ενεργεία αλλά δεν υστέρησε σε γενναιότητα. Όταν υπάρχει θέληση, πίστη στον σκοπό βρίσκεται τρόπος όταν ψάχνεις σαν έθνος μια δικαιολογία για να πεις. Εύκολα ναι, ποτέ δε θα βρεθεί τρόπος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail