Τρεις βασικοί λόγοι που η Αγκυρα πρέπει να τα βρει με τη Δαμασκό

Στρατής Μαζίδης

Ο Τούρκος αναλυτής, Mehmet Ali Guller εξέφρασε την άποψη στην τουρκική έκδοση του πρακτορείου Sputnik πως μετά τη διάσκεψη του Σότσι ανάμεσα σε Ρωσία, Τουρκία και Ιράν, ο Ερντογάν άναψε το πράσινο φως για να δημιουργηθούν γέφυρες με τη Δαμασκό.

Ο Guller εκτιμά ότι η νορμαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με Ρωσία και Ιράν θα βοηθηθεί αν η Αγκυρα τα βρει με τη Δαμασκό, καθώς διατηρεί φιλικές σχέσεις με Μόσχα-Τεχεράνη ενώ είναι σύμμαχοι στο πεδίο της μάχης.

Ο αναλυτής θεωρεί ότι αν ο Ερντογάν συνεχίσει να επιδιώκει τη συνεννόηση με Πούτιν και Ρουχανί, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να τα βρει με τη Δαμασκό.

Σημειώνει πως «αν η Τουρκία δεν ενίσχυε τις διάφορες ένοπλες ομάδες και ήλεγχε τα σύνορα, τότε η Συρία και η χώρα του δε θα είχαν πληρώσει τόσο ακριβό τίμημα» και πως «υπήρχε συμφωνία Αγκυρας-Δαμασκού, δε θα υπήρχε ανάγκη για τουρκική πολεμική επιχείρηση σε συριακό έδαφος».

Ο Guller συνοψίζει σε τρεις βασικούς λόγους την αναγκαιότητα αποκατάστασης των σχέσεων Αγκυρας - Δαμασκού:

Α. η παρουσία του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία θα μπορούσε να νομιμοποιηθεί

Β. θα άφηναν εκτός τωνειρηνευτικών συνομιλιών τους Κούρδους του PYD

Γ. θα αδυνάτιζε ο άξονας Ισραήλ-Χωρών του Κόλπου και Κούρδων που προσπαθούν να καθιερώσουν οι ΗΠΑ.

Ωστόσο ο Τούρκος δημοσιογράφος, Musa Ozugurlu θεωρεί ότι μετά από 7 χρόνια αντιπαράθεσης, είναι πολύ δύσκολο για τη Δαμασκό να παραμερίσει όσα έχουν γίνει και να έρθει σε μια συμφωνία με την Αγκυρα. Ο Ozugurlu εκτιμά ότι η Τουρκία προσεγγίζει τη Συρία έχοντας πάντα στο νου της τους Κούρδους ενώ η Συρία έχει τις δικές της κόκκινες γραμμές και προτεραιότητες.

Με άλλα λόγια οι Τούρκοι αναλυτές έρχονται σε αυτό που εδώ και αρκετό καιρό σημειώνουμε στη Freepen.gr με τις απόψεις μας, ότι δηλαδή η Τουρκία είναι εξαναγκασμένη να τα βρει με τη Συρία και καθώς η Αγκυρα βρίσκεται σε μεγαλύτερη ανάγκη αρχίζοντας να ανάβουν τα δικά της κάρβουνα, η Δαμασκός μάλλον έχει το πάνω χέρι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail