Το ανήθικο πλεονέκτημα της προπαγάνδας

Του Μιχάλη Χαιρετάκη

Είναι φορές που σε πιάνουν τα νεύρα σου όταν βλέπεις στις διαφημίσεις την πραγματικότητα εντελώς διαστρεβλωμένη, όταν βλέπεις όμορφες εικόνες, όμορφα βίντεο, προσαρμοσμένα στη ματιά του διαφημιστή που εξυπηρετεί τα γούστα και το πορτοφόλι του διαφημιζόμενου.

Εδώ όμως τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο. Οταν βλέπεις άγρια και ανήθικη προπαγάνδα σε ενα βίντεο που έχει την υπογραφή στο τέλος ελληνική κυβέρνηση δεν γίνεται να μην αντιδράς. ¨Ενα παραπάνω γιατί αυτό το προπαγανδιστικό βίντεο που λίγο πολύ ευλογεί τα γένια των κυβερνώντων , έγινε με τα χρήματα των φόρων,που δίνουμε όλοι απο τις τσέπες μας.

Στην πρώτη σκηνή βλέπουμε μια κίνηση υποτίθεται σχετικά φτωχού να μετρήσει τα χρήματά του. Μόνο που επειδή δεν είναι εύκολο του πλούσιου να καμωθεί το φτωχό, ο ταλαίπωρος κομπάρσος απλώνει άτσαλα και αφύσικα τα χρήματά του πάνω στη χούφτα του κίνηση ικανή να γελοιοποιήσει την σκηνή του δήθεν φτωχού.

Στη δεύτερη σκηνή "η φτωχή" διπλώνει και ξεδιπλώνει το ταληράκι για να το πάρει καλά ο φακός μπροστά στα ψάρια.

Στην τρίτη ο άλλος ψαχουλεύει για να διαλέξει ενα πενηντάλεπτο.

Οταν θες να δείξεις πραγματική φτώχεια και δυστυχία πήγαινε στις γειτονιές που ζούν μέσα στις λάσπες, πήγαινε στις οικογένειες που ζούν με κομμένο ρεύμα, πήγαινε στα συσσίτια των δήμων και των εκκλησιών, να βρείς εκεί ανθρώπους που ξέρουν τι να κάνουν το εικοσάρικο, το ταληρο και τα ψιλά και να μην τα γυρνάνε στη χούφτα τους αμήχανα κάτω απο τις οδηγίες του σκηνοθέτη.

Πές μας όμως πρώτα ποιος τους έφερε σε αυτή την κατάσταση; Ο ΓΑΠ; Οι Σαμαροβενιζέλοι; Μέχρι τις αρχές του 2015 θα συμφωνήσω, έχεις δίκιο ναι και με το παραπάνω. 2 χρόνια τώρα όμως τώρα ποιος κυβερνάει; ο φούφουτος;

Δεν προλαβαίνουμε να δουμε τη σκηνή αυτή και βλέπουμε ενα πουρο αναμμένο πίσω απο κλειστές πόρτες, οι πλούσιοι δήθεν. Το πούρο, ο συμβολισμός του πλούτου.

Γκάφα θα μου πείς εδώ ο Guardian το καλοκαίρι μιλούσε για τα κουβανέζικα πούρα στο γραφείο του Τσίπρα και δεν το πήρε χαμπάρι κανείς απο αυτούς που έκαναν το βιντεάκι. Δε βαριέσαι.

Μάλλον δεν καπνίζουν πούρα οι επενδυτές του ΟΠΑΠ, των αεροδρομίων, των αεροπλάνων της Ολυμπιακής, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΑΣΑ, ΕΥΔΑΠ και τόσων άλλων.

Δεν καπνίζουν πούρα αυτοί που με 40 εκατομμύρια πριν λίγες μέρες πήραν πακέτο 1.5 δις ευρώ δανείων μήπως; Οι μεσάζοντες των εξοπλισμών, αυτοί που έχουν τώρα στα χέρια τους τις 3 φορές ανακεφαλαιοποιημένες απο εμάς τράπεζες;

Και οι αποφάσεις; Τις παίρνουμε μαζί ή μήπως παίρνονται πίσω απο αυτές τις κλειστές πόρτες εδώ και 2 χρόνια; Άλλα ψηφιίζουμε, άλλα αποφασίζουν, άλλα είπαν προεκλογικά, άλλα κάνουν.

Και δεν είναι μόνο αυτό, τα χρήματα που δίνει στη ΔΕΗ και τα παρανόμως εισπραχθέντα απο τους συνταξιούχους τα βαφτίζει μέρισμα που τα δίνει "στους πολίτες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη".

Λίγο μετά βλέπουμε τα καλογυαλισμένα μάρμαρα του Μαξίμου, προφανώς για να τα συγκρίνουμε στη μνήμη μας με τις εικόνες ντροπής απο τη Μάνδρα. Εικόνες ντροπής για εμάς που έχουμε τσίπα και φιλότιμο και αδιάφορες για κάποιους άλλους.

Τι μηνύματα θέλει να περάσει, άγνωστο.

Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω μέλι; Είναι διαφήμιση του ΑΖΑΞ; Είναι μια χοντροκομμένη φάρσα; Οτι αυτά τα Χριστούγεννα θα φάει ο φτωχός ψάρι απο το κοινωνικό μέρισμα; Ή μήπως αυτό που θα ακολουθήσει με τον κόφτη μισθών και συντάξεων απο το 2018; Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο;

Βιντεάκι κακόγουστο, πληρωμένης απο όλους εμάς, κυβερνητικής προπαγάνδας, που μάλλον απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν ζούν καθημερινά το Γολγοθά εκατομμυρίων Ελλήνων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail