Μειώνει τα φορολογικά πρόστιμα η ΑΑΔΕ - Ηπιότερες κυρώσεις με αναδρομική εφαρμογή

martaposemuckel - pixabay
Αναδημοσίευση από: cnn.gr

Θανάσης Κουκάκης

Αλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται κατόπιν ελέγχου, αλλά και σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμων χρεωστικών δηλώσεων προκειμένου αυτά να καταστούν «λογικά» δρομολογεί η φορολογική διοίκηση.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προετοίμασε νέες διατάξεις για τα πρόστιμα και τις κυρώσεις, εναρμονιζόμενη με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την υποχρέωση αναδρομικής εφαρμογής της ηπιότερης κύρωσης.

Ειδικότερα, για χρήσεις μέχρι 31.12.2013, αντί των πρόσθετων φόρων του ν. 2523/1997 που ανέρχονται σε 120% του οφειλόμενου κύριου φόρου, θα επιβάλλονται στην περίπτωση ελέγχου τα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που κυμαίνονται από 10% έως 50% του οφειλόμενου κύριου φόρου και τόκος εκπρόθεσμης καταβολής ( επιτόκιο 8,76%), ο οποίος θα υπολογίζεται για το χρονικό διάστημα από 1.1.2014 και μέχρι την έκδοση της πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

Οι ευνοϊκότερες κυρώσεις θα εφαρμόζεται και στις υποθέσεις που εκκρεμούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και τα Δικαστήρια.

Ομοίως, στην περίπτωση που υποβάλλονται εκπρόθεσμες χρεωστικές δηλώσεις χρήσεων μέχρι 31.12.2013, αντί των πρόσθετων φόρων που ανέρχονται στο 60% του οφειλόμενου κύριου φόρου, θα υπολογίζεται τόκος εκπρόθεσμης καταβολής για το χρονικό διάστημα από 1.1.2014 και μέχρι την υποβολή της δήλωσης.

Τέλος, με τις επικείμενες αλλαγές σε περίπτωση ελέγχου δεν θα απαγορεύεται η υποβολή δήλωσης, αρχικής ή τροποποιητικής, μέχρι την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου στον φορολογούμενο, αντί της έκδοσης που ισχύει σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Πρόστιμο 5.000 ευρώ για τις «μαύρες» μισθώσεις Airbnb - Απόφαση Πιτσιλή

Την Παρασκευή η συζήτηση στο ΣτΕ για τα πόθεν έσχες των δικαστών

Στον επαγγελματικό λογαριασμό κόλλησε η φορολοταρία

Στο ΣτΕ γονείς από την Χίο κατά του τρόπου μοριοδότησης των μαθητών των σεισμόπληκτων περιοχών
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...