Η γη του Πόντου κρύβει εκπλήξεις γεμάτες Ελλάδα (φωτο)

(Φωτ.: medyatrabzon.com)
Αναδημοσίευση από: pontos-news.gr

Τον 20ό αιώνα, οι Τούρκοι είχαν αποφασίσει να μην γίνονται αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή του Πόντου γιατί δεν μπορούσαν να διαχειριστούν το ζήτημα των ευρημάτων που ήταν σχεδόν στο σύνολό τους ελληνικά, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπήρχαν καθόλου τουρκικά.

Και δεν μπορούσαν να το διαχειριστούν, γιατί έκαναν προπαγάνδα στους πολίτες της περιοχής, ότι είναι Τούρκοι και πως βρίσκονται εκεί για χιλιάδες χρόνια και σίγουρα πριν από τους Έλληνες!

Το τελευταίο διάστημα, όμως, με αφορμή τα τεράστια έσοδα που αποκομίζουν από τον τουρισμό, έχουν αρχίσει δειλά-δειλά τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τις αποκαταστάσεις μνημείων, κάστρων και φρουρίων της περιοχής του Πόντου.

(Φωτ.: medyatrabzon.com)

Οι οκτώ τάφοι με τα βυζαντινά κεραμικά
Ένα από αυτά είναι το κάστρο Ακτσάκαλε στη συνοικία Μπαγλάρμπασι των Πλατάνων (Ακτσάαμπατ), που βρίσκεται δυτικά της Τραπεζούντας και καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς, το 1461. Στη διάρκεια της ανασκαφής που ξεκίνησε στο κάστρο από το Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικών Μνημείων του Πανεπιστημίου Κερασούντας και υπό την ευθύνη του καθηγητή Ιλτέρ Γκαζανφέρ, αποκαλύφθηκαν οκτώ τάφοι, που ανήκουν στη βυζαντινή περίοδο, και ένας μονοδιάστατος ναός.
Επίσης, αποκαλύφθηκε και η είσοδος του κάστρου, που χρησιμοποιήθηκε από τον 10ο μέχρι τον 19ο αιώνα.

Όσον αφορά την εκκλησία, που είναι από τη βυζαντινή περίοδο, αποτελείται από το νάρθηκα και τον κυρίως ναό, ενώ υπήρχε και κρύπτη στο υπόγειο του ναού.

Οι οκτώ τάφοι που ανακαλύφθηκαν είναι του 10ου-11ου αιώνα, ενώ βρέθηκαν και κεραμικά του 13ου αιώνα, της τυπικής βυζαντινής τεχνοτροπίας.

(Φωτ.: kulturportali.gov.tr / Görsel Sahibi)

Τα τείχη στο χωριό Ακτσάκαλε είχαν κατασκευαστεί με εντολή του Αλέξιου Β', του Μέγα Κομνηνού (1297-1330) ως προστασία από τις επιθέσεις των Σελτζούκων και έως τις αρχές του 20ού αιώνα ονομάζονταν Χαλάντων.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...