Τι πρέπει να τρώτε για να αντιμετωπίσετε τη διάρροια

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Η διάρροια είναι ένα κοινό γαστρεντερικό σύμπτωμα που μπορεί να εκδηλωθεί λόγω τροφικής δηλητηρίασης ή κάποιας χρόνιας πάθησης όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η νόσος του Crohn.

Ένα επεισόδιο διάρροιας συνοδεύεται συχνά και από άλλα συμπτώματα όπως το φούσκωμα, οι κράμπες στην κοιλιά και η ναυτία, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις δεν αποκλείεται και ο εμετός ή ο πυρετός.

Η σωστή διατροφή και ενυδάτωση είναι δύο απαραίτητα μέτρα που πρέπει να πάρετε για να μειώσετε τη διάρκεια του επεισοδίου και να αντιμετωπίσετε τη διάρροια.

bigstock 125214383 

Τι πρέπει να τρώτε

Οι μαλακές, εύπεπτες τροφές με ήπια γεύση, όπως το φρυγανισμένο ψωμί, βοηθούν ώστε να απορροφηθούν τα επιπλέον υγρά και να υποχωρήσει η διάρροια.

Πρέπει να αποφεύγονται τα πικάντικα και βαριά φαγητά, καθώς επιβαρύνουν την πέψη και παρατείνουν τις ενοχλήσεις. Μερικές καλές επιλογές εκτός από το ψωμί, είναι οι εξής:

- χυλός δημητριακών (π.χ. βρόμη)

- μπανάνα

- πουρές μήλου

- λευκό ρύζι

- βραστή πατάτα

- κρακεράκια

Πρέπει επίσης να πίνετε αρκετό νερό, καθώς η διάρροια προκαλεί αφυδάτωση. Μια σούπα ή ένας ζωμός θα βοηθήσει να αναπληρώσετε και ηλεκτρολύτες που έχουν χαθεί από τον οργανισμό. Ηλεκτρολύτες παρέχουν επίσης τα αθλητικά ποτά και το νερό καρύδας.

bigstock food new nordic cuisine and p 171945923 

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Αρκετές τροφές επιβαρύνουν τον ήδη καταπονημένο πεπτικό σύστημα, επιδεινώνοντας τη διάρροια. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

- καυτερά φαγητά

- τηγανητά

- γλυκά και άλλα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη

- φρούτα με πολλή ζάχαρη

- τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (π.χ. ψωμί ή ζυμαρικά ολικής άλεσης)

- τροφές που απελευθερώνουν αέρια στο έντερο (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι)

- κρέας με πολύ λίπος

- γαλακτοκομικά

- αναψυκτικά και καφεϊνούχα ροφήματα

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η διάρροια υποχωρεί μέσα σε 2-3 ημέρες. Η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη αν υπάρχουν στα κόπρανα ίχνη βλέννας ή αίματος και σε περίπτωση που εκδηλώνεται υψηλός πυρετός ή ισχυρός πόνος στην κοιλιά.

Πηγή: Medical News Today
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail