Όταν πήραμε τη Σμύρνη με τη Συνθήκη των...Τεμπών

31774 - pixabay
Του Στρατή Μαζίδη

Η χρεοκοπία μας σε όλα τα επίπεδα δεν είναι συμπτωματική. Η κρίση και τα μνημόνια είναι το αποτέλεσμα του ότι αδειάσαμε ως λαός. Δεν έχουμε τίποτε πλέον να μας εμπνέει, να στηριχθούμε επάνω του και πολύ φοβάμαι να προσφέρουμε.

Πώς να πορευθούμε όταν δε γνωρίζουμε το παρελθόν μας; Σήμερα το απόγευμα παρακολουθούσα ένα τηλεπαιχνίδι. Το Still Standing εκτός του ότι είναι αρκετά διασκεδαστικό λόγω ταχύτητας, προσφέρεται και για βασικά συμπεράσματα αφού σου παρέχει τη δυνατότητα για ένα πέρασμα από όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Άνθρωποι με στοιχειώδεις γνώσεις μπορούν να προχωρήσουν αρκετά. Αυτό που έχω όμως διαπιστώσει είναι ότι πολλοί παίκτες, αρκετοί μάλιστα με πτυχία, είναι αμόρφωτοι. Γνωρίζουν ποια είναι η γυναίκα ποιου, αλλά αγνοούν βασικές απαντήσεις σε θέματα ελληνικής ιστορίας.

Σήμερα μια από τις ερωτήσεις ήταν με ποια Συνθήκη παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα η Ιμβρος και η Τένεδος. Η απάντηση ήταν των _ Ε _ _ _ Ν (Σεβρών).

Η βασική παίκτρια δεν το γνώριζε, πήγε πάσο. Η αντίπαλός της όχι μόνο δεν το γνώριζε αλλά απήντησε στην προσπάθεια να το βρει των...Τεμπών.

Δηλαδή όταν τελείωσε ο Α' ΠΠ, ήρθαν στην Ελλάδα αυτοκράτορες, βασιλείς, πρωθυπουργοί και σουλτάνοι, πήγαν στα Τέμπη, βρήκαν κάποια καλύβα ή στάνη εκείνα τα χρόνια και υπέγραψαν την ...περίφημη Συνθήκη των Τεμπών.

Όταν αγνοείς με ποια Συνθήκη η πατρίδα σου έστω και προσωρινά εκπλήρωσε κατά ένα μεγάλο ποσοστό τη Μεγάλη Ιδέα και προσέφερε ιερά δάκρυα στους Μικρασιάτες μετά από εκατοντάδες χρόνια σκλαβιάς, τι μπορείς να περιμένεις; Μάλλον τίποτε.

Δεν ξέρουμε ούτε ποιοι ούτε τι είμαστε. Για αυτό καταντήσαμε τη σημαία μας τρόπαιο κλήρωσης και τρώμε καρπαζιές από όλους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail