Η ιστορία επαναλαμβάνεται σα φάρσα στη Γερμανία

FelixMittermeier - pixabay
Του Son Ofeon

Στις εκλογές του Ιουλίου το 1932 το ναζιστικό κόμμα έλαβε ποσοστό 37,3% και 320 έδρες και ήταν το μεγαλύτερο σε δύναμη κόμμα.

Δεν του επιτράπηκε όμως να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τα πολιτικά κόμματα της εποχής θεωρούσαν τον Χίτλερ επικίνδυνο και δεν συνεργάζονταν μαζί του.
Ο Χίτλερ εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι είχε πλειοψηφία στη Βουλή και διόρισε πρόεδρο της τον Χέρμαν Γκαίρινγκ.

Στη συνέχεια ζήτησε από τον πρόεδρο Χίντεμπουργκ να τον βάλει στη θέση του καγκελλάριου, αλλά αυτός του πρόσφερε τη θέση του αντικαγκελλάριου, με καγκελλάριο τον Φον Πάπεν.

Ο Χίτλερ αρνήθηκε τη θέση, άφησε τον Πάπεν να διορισθεί καγκελλάριος και έβαλε τον πρόεδρο της Βουλής να ψηφίσει αυστηρούς νόμους για την αντιμετώπιση της πολιτικής βίας.
Οι νόμοι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν κυρίως εναντίον των κομμουνιστών, του κοινού εχθρού του τότε γερμανικού πολιτικού συστήματος.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1932 , που ακολούθησαν, το ναζιστικό κόμμα πήρε 33,09% και 196 έδρες.

Και πάλι τα υπόλοιπα κόμματα δεν συνεργάζονταν μαζί του, αλλά ο προηγούμενος καγκελλάριος Φον Πάπεν πρότεινε στο Χίτλερ να μεσολαβήσει στον Πρόεδρο και να κάνει τον Χίτλερ καγκελλάριο με τον ίδιο ως αντικαγκελλάριο.
Από τη στιγμή εκείνη άνοιξε ο δρόμος του Χίτλερ προς την εξουσία.

ΠΗΓΗ https://en.wikipedia.org/wiki/Adolf...

Ας έρθουμε στο σήμερα.
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου η ‘Αγκελα Μέρκελ έλαβε ποσοστό 33%, αλλά δεν κατάφερε ως σήμερα να δημιουργήσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Στις 24 Οκτωβρίου η γερμανική βουλή συνεδρίασε και έξελεξε πρόεδρο της τον κο Σόιμπλε με 501 θετικές ψήφους, 173 θετικές ψήφους, 30 αποχές και μία άκυρη ψήφο.

Στη συνεδρίαση αυτή όλα τα κόμματα εξέλεξαν κάποιο αντιπρόεδρο, εκτός από το ΑfD, που παρά τη διεξαγωγή τριών ψηφοφοριών δεν κατάφερε να εκλέξει τον αντιπρόεδρο της επιλογής του.
Χθες η Μέρκελ, ενεργώντας σαν αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ενημερώνοντας τον για την διαφαινόμενη αποτυχία της να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Η πρόθεση της είναι να γίνουν νέες εκλογές, κάτι όμως που δεν επιθυμεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι εκλογές ανεξάρτητα από τις επιθυμίες του προέδρου είναι αναπόφευκτες, καθώς για νέες εκλογές συναινεί και το δεύτερο σε δύναμή κόμμα, το SPD.

Πριν από την προκήρυξη εκλογών προβλέπεται μία διαδικασία εκλογής νέου καγκελλαρίου, που θα είναι επικεφαλής μίας κυβέρνησης μειοψηφίας για περίπου 80 ημέρες.

Ο καγκελλάριος θα μπορούσε να είναι η κα Μέρκελ ή κάποιο άλλο πρόσωπο, που θα υποδείκνυε ο πρόεδρος της δημοκρατίας.

Λογικά , θα μπορούσε να είναι κάποιος από το κόμμα της κας Μέρκελ, ίσως ο αντιπρόεδρος Hans-Peter Friedrich.

Αν επιλεγεί αυτό το πρόσωπο και όχι η κα Μέρκελ για υπηρεσιακός καγκελλάριος, θα υπάρξει δραστική αλλαγή πολιτικής για τα θέματα μετανάστευσης, καθώς οι απόψεις του για τις σχέσεις Ισλάμ και Γερμανίας διαφέρουν δραστικά από αυτές της Μέρκελ.

Στη συνέχεια , το γερμανικό κράτος αναμένεται να υιοθετήσει πολιτικές εναντίον των μεταναστών για να αποφύγει την ενίσχυση του AfD στις επόμενες εκλογές.

Η ιστορία όμως διδάσκει ότι η ενίσχυση του AfD μάλλον είναι αναπόφευκτη, καθώς οι Γερμανοί δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν από μία υποκριτική πολιτική διάρκειας μόνο 80 ημερών, ούτε μπορούν να απελάσουν μεγάλο αριθμό μεταναστών στο ελάχιστο αυτό χρονικό διάστημα.

Αναγκαστικά θα πρέπει να αναμένουμε μία αρκετά μεγάλη περίοδο κυβερνήσεων συνεργασίας ανάμεσα στα γερμανικά κόμματα, με υποχώρηση από τις προεκλογικές τους θέσεις και με ένταση της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων τους για τις πραγματοποιούμενες πολιτικές “κωλοτούμπες”.
Και ερχόμαστε στους παραλληλισμούς.

Η Μέρκελ έχει σήμερα τα ποσοστά του ναζιστικού κόμματος στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1932.
Το δεύτερο σε δύναμη κόμμα SPD έλαβε ποσοστό 21,58%, ενώ το 1932 είχε ποσοστό 20,43%.
Ο σημερινός εχθρός του γερμανικού πολιτικού συστήματος, το AfD , έλαβε ποσοστό 13,26%, ενώ ο κοινός εχθρός όλων το 1932, το κομμουνιστικό κόμμα είχε λάβει 16,86%.

ΠΗΓΗ https://en.wikipedia.org/wiki/Adolf...

Τόσο ο Φον Πάπεν (1913) ,όσο και ο Hans-Peter Friedrich (1990-1991) εργάστηκαν στη Γερμανική πρεσβεία της Ουάσιγκτον.

ΠΗΓΗ https://en.wikipedia.org/wiki/Hans-...
και https://en.wikipedia.org/wiki/Franz...

Για να ολοκληρώσουμε τις συμπτώσεις, θα πρέπει να αναφέρουμε το όνομα της μητέρας του κου Σόιμπλε.

Πρόκειται για την Gertrud Göhring.

ΠΗΓΗ https://fr.wikipedia.org/wiki/Wolfg...

Οποιαδήποτε συνωνυμία ή συγγενική σχέση με τον Χέρμαν Γκαίριγκ είναι προφανώς τυχαία.
Θα εξηγούσε όμως απόλυτα το σχέδιο, που εξελίσσεται σήμερα και την εξαφάνιση από τα βιογραφικά του κου Σόιμπλε των στοιχείων ονομάτων των γονέων του...

ΠΗΓΗ https://en.wikipedia.org/wiki/Wolfg...
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...