Αποκάλυψη: Σήμερα θα γίνει το μεγαλύτερο λάθος για την εποπτεία του ευρωπαϊκού συστήματος τραπεζών

ProfessionalPhoto - pixabay
Του Son Ofeon

Tο Συμβούλιο της ΕΕ στις Βρυξέλλες με μυστική ψηφοφορία θα ορίσει την νέα έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Ευρωπαϊκής Αρχής για τις Τράπεζες μετά από το Brexit, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Λονδίνο.

Συνολικά, 19 ευρωπαϊκές πόλεις προτάθηκαν να φιλοξενήσουν τον Οργανισμό Φαρμάκων. Επί του παρόντος, η Μπρατισλάβα και το Μιλάνο είναι οι οι πόλεις με τις περισσότερες πιθανότητες .
Από τις οκτώ υποψήφιες πόλεις για την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν η Φρανκφούρτη και η Βιέννη.

Η Βουλγαρία έχει επίσης υποβάλει αίτηση για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά έλαβε μία από τις λιγότερες βαθμολογίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατόπιν προτάσεως της εσθονικής Προεδρίας, τα ψηφοδέλτια θα καούν μετά τις εκλογές.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
 
Πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το Brexit , κάποιοι ανεγκέφαλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισαν να διαλέξουν σήμερα την επόμενη έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο , οι πιθανότερες υποψήφιες πόλεις είναι η Φραγκφούρτη και η Βιέννη.

Το αποτέλεσμα υποτίθεται ότι θα προκύψει μετά από μυστική ψηφοφορία, αλλά η πρόταση της Εσθονικής προεδρίας για το κάψιμο των ψηφοδελτίων υποδηλώνει μαγείρεμα των αποτελεσμάτων και προαποφασισμένες επιλογές.

Αν το αποτέλεσμα ευνοήσει την Φραγκφούρτη ή ακόμα χειρότερο τη Βιέννη, θα προκύψει το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τις τράπεζες της Ευρώπης.

Η ΕΚΤ έχει έδρα επίσης στη Φραγκφούρτη.

Θα ήταν μεγάλο συστημικό λάθος και οι δύο οργανισμοί, που εποπτεύουν τις Ευρωπαϊκές τράπεζες να εδρεύουν στην ίδια χώρα και στην ίδια πόλη.

Η συγκεντρωτική εποπτεία δεν θα μπορέσει ποτέ να χειριστεί αποτελεσματικά τα προβλήματα των τραπεζών, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα εκδηλωθούν στην περιφέρεια της Ευρώπης.
Δυστυχώς όμως υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν και στη Γερμανία, αλλά και στην Αυστρία.
Η Γερμανία έχει συσσωρεύσει τις καταθέσεις των άλλων χωρών, αποδίδοντας αρνητικά επιτόκια με το πρόσχημα της ασφάλειας.

Τα χρήματα αυτά δεν της ανήκουν.

Θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρξει το ενδεχόμενο να ζητήσουν οι καταθέτες την επιστροφή τους στις χώρες κατοικίας τους, σε περίπτωση σοβαρής τραπεζικής κρίσης.
Η ΕΚΤ παρουσιάζει έντεχνα τις τελευταίες ημέρες απόψεις για αναθεώρηση του πλαισίου ασφάλισης των καταθέσεων.
 
Οι απόψεις υποστηρίζουν ότι θα πρέπει και οι “προστατευμένες” καταθέσεις σε προβληματικές τράπεζες να μπλοκαρισθούν και οι καταθέτες να έχουν το δικαίωμα να αποσύρουν κεφάλαια μόνο για τις τρέχουσες εβδομαδιαίες ανάγκες τους.

Φαντασθείτε το ενδεχόμενο να είστε καταθέτης της Ελλάδος με κεφάλαια 99,999 ευρώ σε μία γερμανική τράπεζα με οικονομικά προβλήματα.

Αν το γερμανικό κράτος αποφασίσει να κάνει bail-in για να την σώσει, κινδυνεύετε τα χρήματα σας να μπλοκαρισθούν με βάση την παραπάνω πρόταση για πάντα στην προβληματική τράπεζα.
Μπορείτε να αποδεχθείτε αυτό τον κίνδυνο, αν σας προσφέρουν αρνητικά επιτόκια;
Αν απαντήσατε ναι, θα πρέπει να το ξανασκεφθείτε.

Στην Αυστρία υπάρχει μία τράπεζα, που υπέστη bail-in το 2014 και έσπασε σε καλή και κακή τράπεζα, αλλά το πρόβλημα ξαναπροέκυψε σε μόλις δύο χρόνια.
 
Μπορείτε να εμπιστευθείτε μία τραπεζική εποπτεία με έδρα τη Βιέννη, που διαπίστωσε το παραπάνω πρόβλημα με καθυστέρηση 2 χρόνια;

Mήπως θα εμπιστευόσαστε εξίσου και τη ΒAFIN της Γερμανίας, που επέτρεψε στη γερμανική τράπεζα BayernLB να αποκτήσει έκθεση αξίας 2,4 δις ευρώ στην ίδια προβληματική Αυστριακή κακή τράπεζα;

H τράπεζα αυτή διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 220,9 δις ευρώ, κατέχοντας σταθμισμένα ίδια κεφάλαια (CET1) αξίας 9,06 δις ευρώ.ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30.6.2017.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ CET1 ME ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30.6.2017

Η παραπάνω τράπεζα αναφέρεται μόνο ως παράδειγμα, αλλά θα πρέπει να προβληματίσει, καθώς είναι ιδιοκτησία κατά 96% του Γερμανικού κράτους της Βαυαρίας.

Αν οι ασκούντες τραπεζική εποπτεία για το τραπεζικό σύστημα εδρεύουν στην Γερμανία ή την Αυστρία και ανέχονται τα παραπάνω από το 2014, πώς θα αντιμετωπίσουν άραγε παρόμοια προβλήματα σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα;


ΔΕΝ ΕΙΔΑ...

Για να καταλάβετε τον παραλογισμό , η Εθνική τράπεζα ανακοίνωσε δείκτη CET 1 τον Ιούνιο του 2017 σε ποσοστό 16,5% και όχι βέβαια 4%, όπως θα προέκυπτε στο παραπάνω παράδειγμα.
Πόσο ασφαλείς θα είναι μετά το BREXIT οι Ευρωπαϊκές τράπεζες;

H απάντηση προκύπτει από την πρεμούρα της ΕΚΤ να προβάρει προτάσεις για “κατεδάφιση” του Ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων έως τα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη.
Λύσεις χωρίς υπαρκτά προβλήματα δεν είναι λογικό να παρουσιάζονται.
Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά...

Τελειώνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η πρώτη περίπτωση bail-in εφαρμόστηκε το 2013 στην Ολλανδία, όταν ήταν υπουργός οικονομικών ο κος Ντάισεμπλουμ.

Νομοθεσία όταν έγινε αυτό δεν υπήρχε ούτε στην Ολλανδία, αλλά ούτε και στην Ευρώπη.
Ο κος Ντάισεμπλουμ πρωτοτύπησε προσφέροντας αποζημίωση μηδέν (0) ευρώ στα θύματα της SNS Reaal, για να τηρήσει προσχηματικά τον Ολλανδικό νόμο, που προέβλεπε αναγκαστικά κάποια αποζημίωση. ‘Εστω και μηδενική...
 
Ο κος αυτός αποχωρεί σύντομα από τη θέση του προέδρου του Εurogroup.
Δεν γνωρίζουμε , αν ο διάδοχος του θα διαθέτει εξίσου πλαστό πτυχίο οικονομικών ή διάθεση για νομικές “πρωτοτυπίες”.
 
Μπορούμε όμως να γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν θα τον εμποδίζει θεσμικά να εφαρμόζει προτάσεις, που δεν είχαν ψηφισθεί από το Eυρωκοινοβούλιο, όπως έγινε με το bail-in στις τράπεζες της Κύπρου το 2013 επί προεδρίας του αποτυχημένου κου Ντάισεμπλουμ.ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ... ΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΟΥ ΤΟ 2013 ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Στην δημοκρατική Ευρώπη αρκεί ένας ανίκανος σε κεντρική θέση για να χάσουν αθώοι καταθέτες χρήματα σε ανόητους πειραματισμούς , κατ’ εντολή της Γερμανίας.
Αρκεί να μην γίνει αυτό στο μεγάλο προβληματικό γερμανικό τραπεζικό σύστημα, όπως ακριβώς έγινε το 1931.

Το 1931 δεν υπήρχε σύστημα εγγύησης καταθέσεων...
Μήπως πρέπει να επαναληφθεί η ιστορία για να μάθουμε ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τα λεφτά μας στους Γερμανούς;


ΚΑΝΤΕ ΗΣΥΧΙΑ, ΜΗΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...