Πως μπορούμε να προστατευθούμε από τον καρκίνο

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Ο καρκίνος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας παγκοσμίως (είναι η δεύτερη αιτία από θέμα υγείας παγκοσμίως, μετά τις καρδιοπάθειες). Με τη λέξη καρκίνος αναφερόμαστε σε μία ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από την αφύσικη κυτταρική ανάπτυξη τα οποία μπορούν να κάνουν μεταστάσεις και σε άλλα όργανα του σώματος. Τα καρκινικά κύτταρα συνεχίζουν να δρουν και να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα , με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μία μάζα κυττάρων που ονομάζεται όγκος.

Ο καρκίνος προσβάλλει σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος. Στις γυναίκες οι πιο επιθετικοί καρκίνοι με θνησιμότητα είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και του μαστού, ενώ στον άνδρα μεγάλη θνησιμότητα παρατηρείται στον καρκίνο του προστάτη και του πνεύμονα. Ο καρκίνος με τη μεγαλύτερη επιδημιολογία παγκοσμίως είναι οι κακοήθεις παθήσεις του πνεύμονα.

Σημάδια που μπορεί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη κάποιας κακοήθειας μπορεί να είναι μία ασυνήθιστη αιμορραγία, αλλαγές στην αφόδευση και την ούρηση, ένας παρατεταμένος βήχας, μία πληγή που δε θεραπεύεται ή ασταμάτητη ζαλάδα. (φυσικά, μπορεί τα συμπτώματα αυτά να μην σχετίζονται απαραίτητα με καρκίνο).

Σημαντικό κεφάλαιο στην αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά και άλλων σοβαρών ασθενειών που απειλούν την υγεία , είναι η πρόληψη. Η συχνή εξέταση και η παρακολούθηση της υγείας μας είναι το κλειδί για να παραμένουμε υγιείς και να προλάβουμε πρόβλημα υγείας που μπορεί να αναπτυχθεί.
Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να προστατεύσει την υγεία του και να αμυνθεί έναντι του καρκίνου;
  • Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα αποτελεί την σοβαρότερη αιτία για καρκίνο παγκοσμίως. Είναι ο κυριότερος λόγος για τη δημιουργία καρκίνου στον πνεύμονα, το λάρυγγα, την ουροδόχο κύστη , αλλά και για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα μειώνουν δραστικά την πιθανότητα να αναπτύξουμε καρκίνο σε διάφορα μέρη του σώματος.
  • Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μειώνει την πιθανότητα να εμφανιστεί καρκίνος σε διάφορα όργανα του σώματος όπως το ήπαρ, ο λάρυγγας, το στομάχι.
  • Σωστή διατροφή: Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελούν ασπίδα για την πρόληψη του καρκίνου και άλλων επικίνδυνων παθήσεων. Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης όπως και κατανάλωση κόκκινου κρέατος με μέτρο ,θωρακίζει τον οργανισμό από πολλές παθήσεις.
  • Φυσική δραστηριότητα: Η ήπια φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη και βοηθάει στην απόκτηση ενός υγιούς βάρους.
  • Αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης σε ακτινοβολία: Η υπερβολική έκθεση σε ακτινοβολία , αποτελεί την αιτία για τη δημιουργία μελανωμάτων. Η έκθεση στον ήλιο με μέτρο αλλά και σε ρυπαντικές ουσίες στο περιβάλλον, συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο.
  • Παρακολούθηση της υγείας: Εξετάσεις όπως τεστ Παπ, μαστογραφία, κωλονοσκόπηση είναι ενδεικτικές για να δείξουν την καλή μας υγεία. Όπως έλεγε και ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, χρόνια πριν: ‘’κάλλιο του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν.’’
Η υγεία μας είναι το σπουδαιότερο αγαθό. Οφείλουμε να την προστατεύουμε και να τη φροντίζουμε. Πριν φτάσουμε στο σημείο να μην την έχουμε πια….
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail