«Η Σερβία ως Δούρειος Ιππος της Μόσχας στην αποσταθεροποίηση τρίτων χωρών» - Πως υλοποιείται το σχέδιο

Kaufdex - pixabay
Freepen.gr - Αφού κάλεσε τον Ουκρανό πρέσβη του στη Σερβία να επιστρέψει στο Κίεβο για οδηγίες στις 3 Νοεμβρίου, η Ουκρανία κάλεσε τη Σερβία να επιδείξει σεβασμό στην κυριαρχία και την ακεραιότητά της και να ασχοληθεί με το ζήτημα των Σέρβων που αγωνίζονται με τις ρωσόφωνες δυνάμεις στο Donbas της Ανατολικής Ουκρανίας.

"Η κύρια έμφαση κατά τη διάρκεια αυτών των διαβουλεύσεων αφορούσε το πρόβλημα των Σέρβων μισθοφόρων που αγωνίζονται στο Ντόνμπας ως μέρος των ρωσικών τρομοκρατικών δυνάμεων, ιδίως όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Σερβίας στο πλαίσιο των διεθνών αντιτρομοκρατικών νομικών πράξεων στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος" δήλωσε σε δελτίο τύπου το υπουργείο Εξωτερικών.

"Εξάλλου, η Ουκρανία ανησυχεί σοβαρά για τις παράνομες επαφές των αντιπροσώπων της Σερβίας με την κατεχόμενη Κριμαία", πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει δημοσίευμα του balkaninsight.com σε συνέντευξή του στο BIRN την 1η Νοεμβρίου, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βελιγράδι Oleksandr Aleksandrovych, δήλωσε ότι η Σερβία δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει τους Σέρβους να ταξιδέψουν στην Ουκρανία και να πολεμήσουν από την πλευρά των φιλορωσικών δυνάμεων στην ανατολή.

Ο πρεσβευτής είπε ότι η ρωσική προπαγάνδα και οι μυστικές υπηρεσίες της έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην προσέλκυση Σέρβων και άλλων ξένων μισθοφόρων στην Ουκρανία. Επίσης, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαδραματίζει ιδιαίτερα βλαπτικό ρόλο στα Βαλκάνια γενικά.

"Η Ρωσία εκπαιδεύει Σέρβους μισθοφόρους να σκοτώσουν Ουκρανούς. Η Ρωσία χρησιμοποίησε σερβικούς εξτρεμιστές για να κάνει πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο. Η Ρωσία ενθαρρύνει τον σερβικό χωρισμό της Δημοκρατίας Σέρπσκα για να αποσταθεροποιήσει τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ", ανέφερε.

Επίσης σχολίασε ότι χρησιμοποιεί τους Σέρβους εθνικιστές ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα τόσο στα Σκόπια όσο και στο Κοσσυφοπέδιο.

Επιπλέον θεωρεί ότι η Μόσχα έστειλε τα έξι Mig-29 στο Βελιγράδι για να κλιμακώσει τις σχέσεις της Σερβίας με την Κροατία ενώ υπογραμμίζει πως οι Σέρβοι επικαλούνται πάντα τους ιστορικούς δεσμούς τους με τους Ρώσους για το ζήτημα της ουδετερότητάς τους στην Κριμαία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail